VIDEO Roman Protasevici, „demascare” în stil sovietic la televiziunea de stat a Belarusului
Jurnalistul Roman Protasevici, care a fost arestat la Minsk după ce avionul în care se afla a fost deturnat luna trecută, a acordat un interviu la televiziunea de stat, recunoscându-și vinovăţia şi afirmând că vrea să-şi îndrepte greşelile, relatează BBC și News.ro.
În interviu, el a mărturisit că a organizat proteste antiguvernamentale şi l-a lăudat pe preşedintele Alexander Lukaşenko.
Familia lui Protasevici a spus că interviul a fost realizat „sub ameninţare”.
Reporterul în vârstă de 26 de ani a fost editor la publicaţia de opoziţie Nexta din aplicaţia de mesagerie Telegram până anul trecut, acesta fiind inclus în 2020 pe o listă a „persoanelor implicate în activităţi teroriste”.
Proteste masive au izbucnit în Belarus după ce liderul Alexander Lukaşenko a pretins victoria în alegerile prezidenţiale de la 9 august, contestate, şi urmate de represiuni. Protestele au fost reprimate brutal, iar liderii opoziţiei au fost trimişi în închisoare sau în exil.
Really uncomfortable to watch this. A battered Roman Protasevich appears on Belarusian state TV to praise autocrat Aleksandr Lukashenko, 10 days after the dissident blogger was taken off the Ryanair flight that was forced to land in Minsk. A volte-face that’s very hard to believe pic.twitter.com/escJriEtfX
— Matthew Luxmoore (@mjluxmoore) June 3, 2021
Afirmații obținute sub amenințare
Potrivit AFP, Roman Protasevici, vizibil marcat, afirmă în interviu că a îndemnat la proteste contra regimului şi asigură că-l respectă pe Alexander Lukaşenko.
Jurnalistul a mai spus că vrea să-şi îndrepte greşelile şi să ducă o viaţă liniştită, departe de politică.
Cu câteva ore înainte de difuzarea înregistrării, ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului Viasna a denunţat afirmaţiile obţinute „sub ameninţare”.
„Tot ceea ce va spune Protasevici va fi obţinut după ameninţări, cel puţin psihologice, şi sub ameninţarea de acuzaţii nedrepte dar foarte grave la adresa sa”, a declarat pentru AFP directorul Viasna, Ales Beliaţki.
„Orice ar spune acum, este pură propagandă care nu face parte din adevăr”, a continuat el.
„Îmi cunosc bine fiul şi am convingerea că nu ar spune niciodată astfel de lucruri”, a declarat el pentru AFP.
„Organizare” de revolte
Acest caz a stârnit un scandal internaţional şi a dus la noi sancţiuni contra Belarusului, opoziţia şi capitalele occidentale denunţând un subterfugiu al regimului lui Aleksandr Lukaşenko pentru a-l aresta pe opozant.
În Belarus, Protasevici este urmărit pentru „organizarea” de revolte, infracţiune pasibilă cu 15 ani de închisoare.
Pritena sa rusă, Sofia Sapega, a apărut şi ea în videoclip, recunoscându-şi înfracţiunile.
De fiecare dată, opoziţia a denunţat înregistrările obţinute sub ameninţări, o practică folosită de mult timp de regimul lui Lukaşenko.
Pe același subiect: