Sari direct la conținut

VIDEO ​​Scandalul BMW-uri pentru Poliție. Bode: „Licitaţia e corectă. Plin de tupeu, Drulă acuză o conspirație la nivel înalt omițând să spună ce rol determinant îl are în această speță”

HotNews.ro
Lucian Bode, Foto: Guvern, Facebook
Lucian Bode, Foto: Guvern, Facebook

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a prezentat, joi, concluziile Corpului de Control în cazul achiziţiei de maşini pentru Poliţie, susținând că licitaţia este corectă, iar liderul USR, Cătălin Drulă „dezinformează cu bună ştiinţă”.

“Întregul proces de achiziţie publică s-a derulat de către autoritatea contractantă – IGPR – cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate”, a spus ministrul de Interne, susținând că aceia care încearcă să denatureze scopul unor proiecte ale MAI încercând să obţină capital politic ”prin minciuni şi dezinformări” sunt ”oameni mici”, referindu-se la liderul USR, Cătălin Drulă, care a criticat achiziția.

El a spus că Drulă, ca ministru al Transporturilor, a semnat contractul de finanțare. „Domnul Drulă cere DNA să se autosesize. Păi ce ar trebui să înțelegem acum, după ce am văzut documentele semnate chiar de dânsul? Să înțelegem că se autodenunță?”, a spus el.

Concluziile prezentate de Bode după verificările făcute de Corpul de Control al MAI privind achiziția celor 600 de BMW-uri ale Poliției de la Automobile Bavaria, firma condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis:

  • “Necesitatea achiziţiei este una reală şi evidentă.
  • Poliţia Rutieră are nevoie imperativă de mijloace performante pentru atingerea obiectivului naţional de reducere a numărul de victime ale accidentelor rutiere.
  • Toată documentaţia tehnică a fost întocmită, analizată şi agreată de către structurile de specialitate ale MAI, ale Ministerului Transporturilor, primind totodată şi girul unui evaluator extern al Băncii Europene de Investiţii.
  • Întregul proces de achiziţie publică s-a derulat de către autoritatea contractantă – IGPR – cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate, trecând prin toate filtrele instituţionale.
  • Avizul de conformitate, fără de care nu se putea finalizat licitaţia, a fost dat de ANAP, autoritatea care supraghează toată achiziţiile din România”.

Bode: Licitația este corectă, iar domnul Drula dezinformează cu bună știință

Ministrul Lucian Bode a prezentat următoarele argumente:

  • “În 2017, în urma discuțiilor dintre IGPR și Ministerul Transporturilor se constată nevoia unui sistem modern de monitorizare a traficului.
  • în 2018, discuțiile se încheie cu o concluzie – necesitatea unei cereri de finanțare, însoțită de specificațiile tehnice.
  • la 1 octombrie 2020, IGPR depune cererea de finanțare și proiectul tehnic.
  • la 12 noiembrie 2020 se emite Hotararea de Guvern 971 prin care se aprobă necesitatea cheltuielilor acestui proiect. Evident este semnată de asociatul politic mai nou al domnului Drula, domnul Ludovic Orban, prin care veți găsi achiziționarea a 300 de autospeciale.
  • la 25 mai 2021, Ministerul Trasporturilor, condus de Cătălin Drulă, aprobă cererea de finanțare inclusiv fișa cu detaliile tehnice.

Bode: Specificatiile tehnice, inclusiv cutia de viteze cu 8+1 trepte, se găsesc în anexa la contractul de finanțare semnat chiar de Drulă

  • în 5 iulie 2021, în baza acordului dat de Ministerul condus de dl Drulă se semnează contractul de finanțare nr 106/2021, contract semnat între Ministerul Transporturilor, reprezentat de ministrul Drulă, și IGPR prin Benone Matei.
  • Foarte important! Anexa 2, parte componentă a acestui contract, este fișa cu detaliile tehnice, unde vom găsi la pagina 7 capacitatea ciclindrica, cutia de viteze, tracțiunea, lungimea, caroseria, culoarea, incripționarea specifică și foarte important cutia automata 8+1 trepte.
  • Ne aducem aminte ce spunea dl Drula in urma cu cateva zile? Ca am construit un caiet de sarcini în care am trecut intenționat spre exemplu o cutie de viteză 8+1 trepte pentru a favoriza pe cineva, în condițiile în care domnia sa a semnat contractul de finanțare, iar anexa la contractul de finanțare sunt aceste specificații tehnice inclusiv cutia de viteze 8+1. Așadar în caietul de sarcini nu puteam să trecem nici 7+1, nici 9+1.
  • Mă întreb: cât tupeu să ai și să acuzi Poliția Română, MAI că au făcut anumite specificații cu dedicație, când nu au făcut decât să preia aceste specificații din proiectul tehnic anexă la contractul de finanțare semnat de Ministerul Transporturilor?
  • mai mult, pe 8 iulie, Ministerul Transporturilor anunță public într-un comunicat semnarea contractului. Printre echipamente sunt enumerate și cele 300 de autospeciale.

Bode: Dl Drulă cere DNA să se autosesize. Să înțelegem că se autodenunță? Specificațiile tehnice au fost pe masa ministrului Drulă și a ministrului Ghinea

  • cei care încearcă prin dezinformări și minciuni să denatureze scopul unor asemenea proiecte pentru a obține un eventual capital de imagine sunt oameni mici. Nu ma refer doar la nivelul lor politic, ci și la caracterul lor.
  • după momentul semnării contractului, Ministerul informeaza MIPE, așadar contractul ajunge și la domnul Ghinea, ministrul Fondurilor Europene la acea vreme, inclusiv cu specificațiile tehnice.
  • putem vorbi mult despre ipocrizie, rea-voință, pierderi de memorie, inclusiv despre înțelepciunea zicalei: „dacă tăceai, filosof rămâneai”.
  • singurul aspect care ne interesează este cel legat de dezinformare pe care întotdeauna o vom combate. Voi combate această dezinformare cu argumente.
  • fostul ministru al Transporturilor, dl Drulă, face public acuzații grave, calomnioase, cu atac la persoană, vorbind culmea despre documente și procese agreate de dânsul. Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns. Domnul Drulă cere DNA să se autosesize. Păi ce ar trebui să înțelegem acum, după ce am văzut documentele semnate chiar de dânsul? Să înțelegem că se autodenunță?
  • domnul Drulă sesizează OLAF și Parchetul European, în condițiile în care acest contract și aceste specificații tehnice au fost pe masa ministrului Drulă și a ministrului Ghinea.
  • foarte bine! Nu avem nicio problemă cu asta. Întreaga documentație o vom pune la dispoziția tuturor instituțiilor competente și vom susține orice demers al acestora.
  • s-a gândit oare și ce-o să spună procurorilor, când va fi întrebat cum și de ce a semnat acel contract cu acele specificații pe care azi le numește cu dedicație?
  • este evident pentru noi toți că domnul Drulă nu a uitat ce a semnat. A sperat doar că vom uita noi toți ceilalți.
  • Eu personal nu mai am nicio așteptare și nu aștept replica domnului Drulă oricât de savuroasă sau hilară ar fi. Pun această uriașă gafă pe seama amatorismului, a lipsei de experiență politică dar și de viață care l-a făcut să cadă în ridicol atât în fața propriului partid cât și în fața propriului electorat.
  • la MAI avem multe proiecte ce vizează creșterea gradului de siguranță al cetățeanului și protejarea vieții tuturor participanților la trafic de pe drumurile publice.

Drulă îi răspunde lui Bode: „Minte cum respiră” / Documentul publicat de liderul USR

Acuzat de ministrul de Interne că dezinformează și că și-a pus semnătura pe contractul pentru BMW-urile pentru Poliție, Cătălin Drulă susține că Lucian Bode „minte cum respiră”, inducând „ voit o confuzie între finanțarea europeană a unui proiect de siguranță rutieră și licitația organizată de subordonații lui cu dedicație”.

Liderul USR susține că a aprobat un proiect de siguranță rutieră din fonduri europene, „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație” – documentul poate fi consultat AICI.

Acesta prevedea 250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor, 4.000 de dispozitive mobile, 1.400 de imprimante mobile termice , 44 de sisteme electronice mobile de depistare a substanțelor stupefiante în salivă, un sistem de colectare a datelor pentru siguranţa în trafic și 300 de autospeciale de poliţie.

Drulă susține că semnătura sa nu este „pe vreo așa-zisă anexă cu detalii tehnice”.

„Anexa de care vorbește Bode e elaborată și semnată de el și subordonații lui. Din tot proiectul, până în prezent, Bode nu s-a preocupat decât de achiziția mașinilor, pe care le-a și dublat la număr (au ajuns 600 – probabil avea mai multe de vândut prietenul președintelui). Nimic din celelalte dotări nu a fost achiziționat, mii de echipamente care trebuiau să contribuie la siguranța rutieră. Doar mașinile cu dedicație”, a scris liderul USR pe Facebook.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro