Sari direct la conținut

VIDEO Secretarul General al NATO: Ma astept ca in curand si alte tari sa se alature scutului anti-racheta. Din perspectiva europeana, este o afacere foarte buna pentru ca SUA ne dau sistemul lor

HotNews.ro

„In ceea ce priveste eficienta scutului antiracheta, va spun ca testele recente au avut un mare succes. Va asigur ca sistemul va fi eficient si va fi o investitie buna. Din perspectiva europeana, este o afacere foarte buna. Statele Unite ne dau sistemele lor antiracheta ca o contributie la un sistem antiracheta al NATO”, a declarat luni, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen dupa ce a fost intrebat de un parlamentar NATO despre eficienta scutului, problema contestata in cadrul adunarilor de unii membri.

„Scutul este un angajament pentru securitate si pentru solidaritate intre aliati. In prima faza, focusul principal va fi interceptori mobili pe nave AEGIS, iar in faze ulterioare sa suplimentam interceptorii cu baze terestre”, a declarat Rasmussen.

Secretarul general al NATO a precizat ca in prezent, in lume, sunt peste 30 de tari care au sau achizitioneaza rachete si tehnologia necesara pentru a le utiliza.

„Amenintarea este reala si avem nevoie de o aparare reala. Nu am dat nume de tari care ne pot ameninta pentru ca este o situatie care se dezvolta incontinuu. Sistemul nostru de aparare in acest sens se va putea adapta mereu la nevoile momentului, dar amenintarea este reala”, a precizat Rasmussen.

„Salut decizia Romaniei, precum si deciziile Turciei, Poloniei, Spaniei si Olandei ca vor gazdui elemente ale scutului anti-rachete. Ma astept ca in curand si alte tari sa anunte ca se vor alatura sistemului”, a mai precizat secretarul general al NATO.

Rasmussen: Va asigur ca sistemul va fi eficient si va fi o investitie buna. Din perspectiva europeana, este o afacere foarte buna

Unul dintre parlamentarii NATO i-a cerut lui Rasmussen sa lamureasca problema eficientei scutului antiracheta, problema ridicata de alti membri ai Adunarii in timpul lucrarilor din acest weekend. Reamintim ca sambata vicepresedintele AP NATO, socialistul francez Jean M. Boucheron a declarat ca sistemul antiracheta este ineficient. Delegatia franceza la AP NATO s-a delimitat de afirmatiile lui Boucheron anuntand ca acestea reprezentau doar o parere personala si nu pozitia oficiala a Frantei.

„Despre eficienta scutului anti-racheta… Testele recente au avut un mare succes. Va asigur ca sistemul va fi eficient si va fi o investitie buna. Din perspectiva europeana, este o afacere foarte buna. Statele Unite ne dau sistemele lor antiracheta ca o contributie la un sistem antiracheta al NATO. Ulterior, in viitor, acest sistem se va conecta la sistemele antiracheta ale statelor europene, pentru ca avem si noi astfel de sisteme. Vor fi sisteme ce vor coopera si vor deveni un sistem teritorial de aparare”, a declarat Rasmussen.

In ceea ce priveste armele nucleare pe care le detine Alianta Nord Atlantica si stabilitatea strategica, Rasmussen a declarat ca atata timp cat vor exista arme nucleare in lume, NATO va ramane o alianta nucleara.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/566fca85256727996045d482fd8acae5/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro