Sari direct la conținut

VIDEO Subprefectii de Bihor, Gorj si Olt confirma ca mini-recensamantul continua. Guvernul a cerut verificarea persoanelor decedate, ale celor cu domiciliul in strainatate, ale celor cu acte expirate si persoanelor care locuiesc la un domiciliu "intr-un numar ce nu se coreleaza cu suprafata locuibila"

HotNews.ro

Subprefectul judetului Bihor, Cristian Bitea, a confirmat pentru HotNews.ro ca Prefectura Bihor a primit de la Guvern o adresa prin care executivul solicita verificarea datelor din listele electorale permanente, verificare referitoare printre altele la persoanele decedate, cele cu domiciliul in strainatate, cetatenii ale caror acte de identitate au expirat, persoanele care si-au schimbat numele si persoanele care locuiesc la un domiciliu „intr-un numar ce nu se coreleaza cu suprafata locuibila”. Evenimentul Zilei scrie ca actiunea de verificare a acestor date a demarat in urma unui Memorandum al Guvernului, initiat de ministrii Mircea Dusa si Radu Stroe, si aprobat de premierul Victor Ponta in data de 7 august, adica exact ziua in care Victor Ponta anunta public ca „mini-recensamantul nu poate functiona”.

Memorandumul guvernamental are ca tema „masurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 si transmiterea catre CCR a numarului persoanelor inscrise in listele electorale permanente, pentru a se putea stabili daca referendumul national pentru demiterea Presedintelui Romaniei, din data de 29 iulie 2012, este valabil in conformitate cu dispozitiile art. 5 alin (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului”.

Reamintim ca CCR a trimis luni 6 august catre Guvern o adresa prin care specifica faptul ca cere Guvernului listele electorale actualizate la data referendumului, si nu actualizarea lor. Mai mult, in 7 august a aparut in Monitorul Oficial o rectificare a unei decizii a CCR prin care se staueaza ca cetatenii romani cu domiciliul in strainatate trebuie luati in calcul la stabilirea cvorumului.

UPDATE 3: Ministerul Administratiei si Internelor a remis HotNews.ro adresa trimisa catre prefecti. Vezi in atasament adresa MAI.

UPDATE 2: Ministerul Administratiei si Internelor a confirmat pentru HotNews.ro, prin Directia Comunicare, adresa trimisa catre prefecti

UPDATE 1: Si subprefectul judetului Gorj, precum si subprefectul de Olt au confirmat pentru HotNews.ro ca au primit de la Ministerul de Interne adresa prin care se solicita verificarea listelor electorale permanente.

„Am inceput procesul de verificare a listelor electorale, astazi, cand am primit adresa de la Ministerul Administratiei si Internelor. Am informat primarii, secretarii si serviciile publice de evidenta populatiei. Nu a existat niciun primar care sa se impotriveasca verificarii listelor. Nici nu ar fi avut aceasta posibilitate din punct de vedere legal. Referitor la persoanele care au domniciliul in strainate, nu noi le vom scoate din lista, noi doar vom sesiza acest lucru si se va opera in baza de date. Persoanele care au actul de identitate expirat isi vor recapata dreptul de a vota dupa ce isi vor reinoi acest document”, a declarat pentru HotNews.ro subprefectul judetului Bihor, Cristian Bitea. Acesta a declarat ca mini-recensamantul va fi gata pana pe 24 august.

Conform unor documente prezentate de de EVZ, ministrul delegat pentru Administratie a trimis catre prefecturi, in data de 8 august, o adresa prin care cere efectuarea de verificari cu privire la corectitudinea intocmirii listelor electorale permanente.

Memorandumul guvernamental are ca tema „masurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 si transmiterea catre CCR a numarului persoanelor inscrise in listele electorale permanente, pentru a se putea stabili daca referendumul national pentru demiterea Presedintelui Romaniei, din data de 29 iulie 2012, este valabil in conformitate cu dispozitiile art. 5 alin (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului”.

Reamintim ca CCR a trimis luni 6 august catre Guvern o adresa prin care specifica faptul ca cere Guvernului listele electorale actualizate la data referendumului, si nu actualizarea lor. Mai mult, in 7 august a aparut in Monitorul Oficial o rectificare a unei decizii a CCR prin care se staueaza ca cetatenii romani cu domiciliul in strainatate trebuie luati in calcul la stabilirea cvorumului.

UPDATESi subprefectul judetului Gorj, Sorin Arjoca, a confirmat pentru HotNews.ro ca a primit de la Ministerul de Interne adresa prin care se solicita verificarea listelor electorale permanente

„Da, am primit adresa ieri in cursul serii, tarziu. Eu am intrat in posesia ei dimineata devreme si pana in jurul 12:00 i-am informat cei implicati in aceasta activitate, primariile, serviciile de evidenta populatiei, serviciul de stare civila de la autoritatile locale, directia judeteana de evidenta persoanelor. De maine deja trebuie sa primim raportari asupra modului in care se deruleaza activitatea si de poimaine se vor raporta cumulat, iar pe 24 avem termen sa centralizam aceste date la nivelul judetului unde va mai fi facuta o verificare cu Consiliul Judetean a datelor si cu sprijinul celorlalte institutii”, a declarat pentru HotNews.ro subprefectul judetului Gorj, Sorin Arjoca.

„Vom inainta aceste documente cel mai tarziu pe 27 august Ministerului de Interne unde se va realiza o baza comparativa la nivelul intregii tari. Ne-a interesat sa demaram acest proces zilnic, pentru ca pana la 31 august guvernul sa fie in masura sa transmita aceste date Curtii Constitutionale. Nu e simplu, sunt multi primari in concediu, dar oricum isi lasa inlocuitori”, a continuat acesta.

Subprefectul a declarat ca a cerut lamuriri de la centru in ce priveste prevederile referitoare la „persoanele care si-au schimbat numele prin casatorie, divort, pe cale administrativa”, la „persoanele cu resedinta in strainatate” si la „persoanele care se identifica la un domiciliu intr-un numar ce nu se coreleaza cu suprafata locuibila si numarul de camere al imobilului”. „Am mai cerut clarificari. Cred ca le recenzam, dar sub aspectul sa nu apara de doua ori pe lista, pentru ca ele au CNP si au dreptul sa fie trecute pe listele electorale”, a declarat oficialul.

Intrebat daca va trece totusi si aceste persoane pe lista trimisa de Ministerul de Interne, acesta a declarat: „Va fi trecut pe liste acest tip de persoane in masura in care se constata ca e neregularitate acolo. (¬) Nu cunosc cum va intelege autoritatea locala sa isi desfasoare aceasta reverificare. Noi nu le spunem cum sa faca, doar le trimitem nota catre primarii”.

UPDATE Subprefectul judetului Olt: Astazi dimineata am primit adresa si memorandumul

Subprefectul judetului Olt, Virgil Delureanu, a confirmat de asemenea pentru HotNews.ro ca a primit o adresa de la Ministerul de Interne pentru verificarea listelor electorale permanente. „Astazi de dimineata am primi memorandumul si adresa. Sunt 9 puncte acolo si urmeaza ca prefectura sa faca adresa la toate consiliile locale. Se lucreaza la aceasta solicitare. Asta se cere, nu se depaseste cadrul legal”, a declarat Delureanu.

Potrivit adresei publicate de EvZ, care are numarul 74661/RS, autoritatilor locale li se cere verificarea datelor referitoare la:

1. persoanele decedate

2. persoanele care si-au pierdut dreptul de a vota

3. persoanele care au obtinut statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate

4. persoanele care au pierdut cetatenia romana

5. persoanele al caror act de identitate a expirat si nu a fost reinnoit

6. persoanele care si-au schimbat domiciliul fara a fi radiate din lista localitatii rezidentei anterioare

7. persoanele care se identifica la un domiciliu intr-un numar ce nu se coreleaza cu suprafata locuibila si numarul de camere ale imobilului

8. persoanele care si-au schimbat numele prin casatorie, divort, pe cale administrativa

9. pentru persoanele cu resedinta / domiciliul in strainatate

Reamintim ca premierul Victo Ponta a declarat pe 7 august ca „Printr-un memorandum aprobat de Guvern, toate institutiile, in special Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul de Externe si toate celelalte structuri guvernamentale vor fi implicate in oferirea tuturor datelor necesare pentru a putea transmite catre Curtea Constitutionala un raspuns cat mai complet si cat mai corect privind listele electorale permanente la data de 29 iulie 2012”.

In aceeasi declaratie de presa, Victor Ponta a mai spus ca „Se vor pune cap la cap toate datele dispersate privind persoanele decedate, privind persoanele care nu mai au cetatenia romana, cele care si-au schimbat domiciliul, cele inscrise in bazele de date de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. De la Casa Nationala de Pensii, de exemplu, sunt CNP-urile persoanelor decedate, dar si ale persoanelor pana la 18 ani, cei care beneficiaza de alocatiile pentru minori. Deci toate bazele de date, intr-un efort coordonat de catre ministrul administratiei, vor fi puse cap la cap”.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/dd5b2e18cc4f275c7801354b8fd80e31/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro