Sari direct la conținut

VIDEO Suspiciuni că Ucraina a folosit un nou tip de dronă navală în ultimul atac asupra flotei ruse de la Marea Neagră

HotNews.ro
Atac asupra bazei navale de la Sevastopol, Foto: Captura video
Atac asupra bazei navale de la Sevastopol, Foto: Captura video

Imagini apărute pe rețelele de socializare îi fac pe experții militari să creadă că Ucraina a folosit un nou tip de dronă navală într-un atac lansat marți asupra orașului-port Sevastopol unde se află baza Flotei Mării Negre a Rusiei.

Situația a fost explicată pe site-ul său de analistul militar H.I. Sutton, un specialist în tehnică navală, acesta notând că dezvoltarea dronei pare să fi fost finanțată cel puțin în parte de Monobank, o bancă online care a devenit cunoscută datorită strângerii de fonduri pentru forțele armate ucrainene și voluntarii străini care luptă alături de acestea.

Pe site-ul băncii a apărut și o imagine cu modelul dronei, Sutton remarcând că, deși nu a fost confirmat că aceasta a participat direct la atacul de marți, nu pare a fi o coincidență că imagini cu ea au fost publicate tocmai acum.

În pofida imaginii, detaliile cu privire la dronă sunt cvasi-inexistente. Ea pare mai mică și cu o formă generală mai aerodinamică decât modelul anterior dezvoltat de ucraineni.

Sutton notează de asemenea că, deși în imagine nu pot fi observate camere de înregistrare, senzori sau antene de comunicații, acest lucru nu înseamnă că ele nu există, ci că pot fi mascate pentru a ascunde trăsăturile cheie ale dronei și capabilitățile sale.

Pe rețelele de socializare a apărut și o primă înregistrare video cu atacul ce a avut loc la primele ore ale dimineții.

Filmarea arată că la atac au participat 3 drone, una dintre ele fiind oprită de barierele de protecție de la intrarea în port, celelalte două reușind însă să „sară” peste ele. Și acestea au fost însă distruse în interiorul portului de forțele de apărare.

Presa rusă a scris marți dimineața că Sevastopolul a fost atacat de dronele navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei, dar că flota rusă de la Marea Neagră a respins atacul. Administrația rusă din Sevastopol a declarat ulterior că a suspendat rutele feriboturilor.

Dronele navale, unul dintre cele mai atent păzite secrete ale Ucrainei

În luna septembrie a anului trecut pe rețelele de socializare și canalele rusești de Telegram au apărut primele fotografii cu o dronă cu origini necunoscute în apropierea bazei navale din Sevastopol, aceasta fiind descoperită de ruși.

Imaginile i-au luat prin surprindere inclusiv pe analiștii militari deoarece Ucraina nu anunțase nimic despre dezvoltarea unei drone maritime iar o astfel de reușită ar fi cu atât mai remarcabilă întrucât bombardamentele rusești i-au nivelat industria de armament în primele săptămâni ale războiului.

Analiștii de la Naval News speculau la momentul respectiv că forma curbată și exteriorul ranforsat sugerează că aceasta este înarmată cu un focos, o teorie fiind că drona a fost proiectată să explodeze în momentul în care intră într-o altă navă, fiind o versiune mai modernă a unei bărci explozive.

Acest lucru ar explica și senzorii ce pot fi observați în partea frontală a navei fără echipaj.

Ulterior, pe 29 octombrie, pe rețelele de socializare au apărut mai multe înregistrări video cu drone navale atacând baza navală de la Sevastopol.

Una dintre înregistrări pare să arate cum dronele maritime ale ucrainenilor au reușit să se apropie foarte mult de fregata rusească „Amiral Makarov” și aparent să o lovească. Ulterior a fost lovit și dragorul de mine „Ivan Golubets”. Un alt videoclip arată cum o dronă maritimă pare să fie atacată de o navă rusească și chiar de un elicopter.

H.I. Sutton nota la momentul respectiv că tipul de dronă folosit în atac este același cu cea gasită în septembrie în apropierea bazei.

Drone „mici și rapide” ar fi avariat nava „Amiral Makarov”

Autoritățile ucrainene au recunoscut abia pe 11 noiembrie că au folosit drone navale în atacuri asupra flotei ruse staționate în Crimeea, dar și atunci informația a fost confirmată printr-un comunicat de presă al platformei guvernamentale United24, dedicată strângerii de fonduri pentru o flotă de drone maritime.

Chiar și atunci, comunicatul s-a rezumat la a afirma că „pe 29 octombrie 2022, dronele maritime au lovit navele rusești, [într-o operațiune] efectuată exclusiv cu dispozitive fără pilot” și că drone „mici și rapide” au avariat trei nave rusești, inclusiv „Amiral Makarov”.

Apoi, pe 19 noiembrie ucrainenii par să fi desfășurat un nou atac cu o dronă maritimă, de data aceasta la terminalul petrolier al marelui port rusesc Novorossiysk.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu o explozie ce a avut loc în port, în timp ce informațiile și știrile pe acest subiect au fost șterse de pe site-urile de știri rusești.

Urmărește ultimele evoluții din a 393-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro