VIDEO Tensiuni in plenul Parlamentului in sedinta solemna dedicata Revolutiei din 1989. Teodor Maries: Ion Iliescu este "un criminal notoriu" / PSD a parasit sedinta
Reprezentantii PSD au parasit sedinta solemna comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, dupa ce presedintele Asociatiei „21 Decembrie”, Teodor Maries, a declarat de la tribuna ca Ion Iliescu este „un criminal notoriu”, care „a beneficiat de crima de dupa 22 Decembrie”. Dupa ce parlamentarii PSD au parasit sala, Maries a declarat ca se astepta ca acestia sa plece, pentru ca fac parte din cei care au tainuit „crima din Decembrie 1989”, potrivit Mediafax.
Marti, 20 decembrie, parlamentarii s-au reunit in sedinta solemna comuna a Senatului si Camerei Deputatilor dedicata Zilei Memoriei Victimelor Comunismului in Romania si Zilei Victoriei Revolutiei Romane si a Libertatii. La sedinta care a inceput la 13:45 au participat si aproximativ 30 de revolutionari si presedintele Asociatiei „21 Decembrie”, Teodor Maries. Acesta a declarat de la tribuna ca fostul presedinte Ion Iliescu este „un criminal notoriu” si ca acesta a fost principalul beneficiar al Revolutiei. „Ati facut legi pentru ca oameni ca Ion Iliescu sa fie revolutionari, ca in realitate el este un criminal notoriu, alaturi de Sergiu Nicolaescu, Petre Roman si altii”, a sustinut Maries.
„Aratati-va in toata splendoarea, pentru ca astia sunteti”, a declarat Teodor Maries catre parlamentari, in timp ce PSD se retragea din sala de plen. Presedintele Asociatiei „21 Decembrie” a continuat acuzele, spunand ca „Ion Iliescu a beneficiat de crima de dupa 22 Decembrie si va instala la putere FSN”. Revolutionarii prezenti in balcoane au continuat si ei aceste acuze, dar dupa ce sedinta s-a terminat, la iesirea din Parlament. Maries a precizat ca niciun guvern dupa 1989 nu a vrut sa se afle adevarul despre Revolutie si nici un partid nu i-a ajutat prea mult pe revolutionari.
Desi vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru, anuntase in urma cu o zi ca Parlamentul a aprobat 77 de solicitari de participare la aceasta sedinta solemna venite din partea principalelor asociatii de revolutionari, printre care se numara si cea din Timisoara, la sedinta comuna de marti au fost prezenti in balcoane in jur de 30 de revolutionari. Sedinta s-a incheiat in jurul orei 15:30.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/e285909c5b117cc64fc2bc267c79b14c/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Aproximativ 400 de revolutionari au protestat marti in Piata Victoriei
Amintim ca inainte de sedinta comuna din Parlament, aproximativ 400 de revolutionari care sustin ca sunt membri ai Blocului National al Revolutionarilor au protestat pentru a doua zi consecutiv in Piata Victoriei impotriva masurilor de taiere a unor indemnizatii care erau acordate luptatorilor din Revolutia Romana. Manifestantii s-au adunat in fata Muzeului National „Grigore Antipa” si au purtat steaguri tricolore si bannere cu mesaje precum „Ne cerem scuze ca nu am murit in 1989!” sau „Noi cu mandria, voi cu hotia”, transmite Agerpres.
Protestatarii au scandat „Romania trezeste-te”, „Hotii, hotii!”, „Jos Guvernul comunist!”, „Nu plecam acasa, hotii nu ne lasa!”. La manifestatie au participat revolutionari din mai multe judete – Alba, Dolj, Constanta, Buzau, Neamt. In cursul diminetii, manifestantii din Piata Victoriei s-au imbrancit cu politistii incercand sa rupa gardurile care ii impiedicau sa ajunga in strada.
Secretar de stat din Ministerul Muncii: Guvernul vrea sa analizeze toate certificatele de revolutionari, dupa care va lua o decizie privind plata
In urma cu o zi, luni 19 decembrie, secretarul de stat din Ministerul Muncii Nicolae Ivaschescu a declarat ca Guvernul vrea sa analizeze toate certificatele de revolutionari, dupa care va lua o decizie privind plata catre cei care au participat la Revolutia din 1989. Dupa ce s-a intalnit cu o delegatie de revolutionari, la Guvern, Ivaschescu a declarat pentru Agerpres ca „Guvernul vrea sa faca ordine si vrea analiza tuturor dosarelor, infiintarea unei comisii care sa analizeze toate certificatele date si sa vedem exact despre ce este vorba acolo, care sunt in regula si care nu sunt”.
El a sustinut ca si revolutionarii au fost de acord cu verificarea certificatelor, insa oficialul din Ministerul Muncii a subliniat ca o decizie privind eventuala reluare a platilor suspendate se va lua in urma analizei efectuate de o comisie care ar urma sa se infiinteze printr-o initiativa legislativa inregistrata la Parlament.
Din comisie ar urma sa faca parte reprezentanti ai Ministerului de Interne, ai Ministerului Justitiei, Ministerului Muncii, Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, a precizat secretarul de stat. El a propus ca din comisie sa faca parte si lideri ai revolutionarilor. La discutiile de luni de la Guvern a participat si consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, Andreea Paul-Vass.