Sari direct la conținut

VIDEO Uniunea Europeana a decis cresterea ponderii de energii regenerabile la 27% din consum pana in 2030

HotNews.ro

Uniunea Europeana a ajuns la un acord istoric vineri asupra planului climat ce prevede o reducere de cel putin 40% a emisiilor sale de gaze cu efect de sera pana in 2030, informeaza Agerpes. Cei 28 de sefi de stat si de guvern au convenit de asemenea asupra a doua obiective: cresterea ponderii de energii regenerabile la 27% din consum si economii de energie de 27%, a precizat Van Rompuy. Primul este obligatoriu, al doilea nu, noteaza AFP.

Europenii, impulsionati in special de Spania si Portugalia, au decis de asemenea sa mareasca „interconexiunile” electrice in cadrul Uniunii, a precizat Van Rompuy.

„Aceasta este o veste buna pentru climat, cetateni, sanatate si negocierile internationale asupra climatului de la Paris in 2015”, a mai spus el, asigurand ca s-ar crea „locuri de munca durabile” si „competitivitate”.

Aceasta decizie nu este chiar pe placul reprezentantilor Romaniei care au cerut stabilirea unui singure tinte, cea legata de reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’; document.write(”); if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/e145da01475e91e28e4b4eb2f477f5a8/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Reprezentantii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene au dus negocieri dure, joi, la Bruxelles, pe tema noilor obiective climatice pentru perioada 2021-2030. Practic, au fost doua tabere mari: cea a statelor care nu sunt de acord cu propunerile Comisiei Europene legate de noile tinte, considerandu-le mult prea ambitioase, si cea a statelor care sustin ca trebuie adoptate noile obiective. Romania este una dintre tarile care considera ca trebuie acceptata o singura noua tinta, si anume cea legata de reducera emisiilor de dioxid de carbon, nu si pe cele legate de cresterea eficientei energetice si a ponderii energiei regenerabile in total consum. Aplicarea noilor tinte pe toate cele trei segmente ar insemna pentru Romania costuri suplimentare de pana la 20 de miliarde de euro in perioada 2021-2030, au afirmat pentru HotNews.ro surse guvermentale.

In principal, statele membre foste comuniste, printre care si Romania, considera ca noile tinte pe mediu pentru perioada 2021-20130 sunt mult prea dure, afectand competitivitatea acestora fata de statele din afara UE, remarca publicatia EUobserver.com. Pe de alta parte, state precum Marea Britanie si Germania, considera ca trebuie stabilite noi tinte pentru cresterea eficientei energetice, a ponderii energiei regenerabile in total consum si pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Aceste discutii se poarta in functie de interesele fiecarui stat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro