Sari direct la conținut

VIDEO UPDATE Ministrul delegat pentru energie a sesizat DNA pentru un prejudiciu de 7 milioane de euro la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare

HotNews.ro

Ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, a transmis, luni, Directiei Nationale Anticoruptie, un raport al Corpului de Control al ministrului din 19 august cu privire la activitatea RAAN si contractele privind procesarea de carbune energetic in perioada 2009-2013. Prejudiciul inregistrat de RAAN in urma denuntarii acestor contracte este de peste 7 milioane euro, conform concluziilor raportului Corpului de Control, informeaza Departamentul pentru Energie.

„Ceea ce s-a intamplat la RAAN, de-a lungul timpului, depaseste orice imaginatie. Am speranta ca DNA sa inceapa o analiza a datelor pe care le-a transmis astazi. Cresterea performantei companiilor de stat si stoparea furturilor din aceste companii ramane o prioritate pentru mine in lunile care urmeaza”, a declarat Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie.

UPDATE Potrivit contractelor de procesare carbune energetic, operatorii economici cu CAPITAL privat au pus la dispozitia procesatorului RAAN Romag-Termo, diverse cantitati de carbune cu o putere calorifica de 180kcal/kg fara transfer de proprietate in contrapartida cu punerea la dispozitie de catre procesator a energiei electrice in banda de 20Mw/h rezultata in urma procesarii avand o rata de schimb (o proportie de 1Mw/h la 1,5 tone carbune energetic).

Deficiente ale contractelor care au condus la prejudicierea RAAN:

  • Rata de schimb (transferul carbunelui energetic) de 1,5 tone la o putere calorifica de 1800kcal/kg pentru producerea energiei electrice in banda de 20Mw/h nu se bazeaza pe niciun studiu tehnic privind stabilirea ratei de schimb.
  • Respectiva rata de schimb de 1,5 t/1Mw/h energie electrica este mai mica decat o rata de schimb determinata corect pe baza de consumuri specifice.
  • Consumurile specifice de carbune energetic nu au fost actualizate in functie de puterea calorifica a diverselor transe de carbune procesat si in functie de varietatea cheltuielilor directe si indirecte legate de procesare in perioada 2009-2013.
  • Precizam faptul ca in toata perioada mentionata si in toate contractele incheiate cu diversi parteneri s-a utilizat aceeasi rata de schimb de 1,5 tone carbune energetic la 1Mw/h energie rezultata.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’; document.write(”); if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/3661fd63aa4e9666768924d1be2a0455/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Nu este primul raport realizat de Corpul de Control al Departamentului pentru Energie. In luna iulie, ministrul delegat pentru Energie a transmis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie doua rapoarte primite de la Corpul de Control, in urma verificarilor efectuate la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) Drobeta-Turnu Severin.

Rapoartele intocmite de Corpul de control al ministrului delegat pentru Energie vizeaza contractarea, derularea si facturarea lucrarilor de investitii la instalatia de evacuare in slam dens a Sucursalei Romag Termo a RAAN si, respectiv, derularea unor contracte de furnizare si procesare a carbunelui energetic, precum si vanzarea – cumpararea energiei electrice in cadrul regiei.

RAAN a intrat in insolventa anul trecut, in septembrie, din cauza ca ajunsese in incapacitate de plata. RAAN produce apa grea pentru Centrala Nuclearelectrica din Cernavoda si energie termica si electrica pentru uzul propriu si pentru consumatorii din orasul Drobeta Turnu-Severin. Tudor&Asociatii a fost desemnat administrator judiciar in septembrie de catre Tribunalul Mehedinti.

Cel mai mare creditor cuprins in tabelul creantelor admise provizoriu este Confort SA Timisoara, companie controlata de omul de afaceri Georgica Cornu, care figureaza cu o creanta de 663,7 milioane de lei (suma acceptata provizoriu). Suma propusa la distribuire este de 462,1 milioane de lei.

Intre asociatia Confort SA Timisoara-Hydrosistem Project AS si RAAN a fost incheiat in mai 2009 un contract in valoare de 165 milioane lei, fara TVA pentru o investitie legata de „instalatia de evacuare in slam dens a zgurii si cenusii”. Grupul de firme a fost selectat in urma unei licitatii din februarie 2009. Pe parcursul contractului au tot fost incheiate acte aditionale care au marit valoarea la 341,2 milioane lei.

Omul de afaceri din Timisoara Georgica Cornu este suspectat intr-un dosar de evaziune fiscala de 61 de milioane de lei. In martie, a fost retinut de procurorii DIICOT, dupa ce a fost audiat timp de aproape 12 ore. Potrivit procurorilor DIICOT, Georgica Cornu a fost retinut pentru 24 de ore pentru evaziune fiscala si constituire de grup infractional organizat. Judecatorii au decis ca omul de afaceri Georgica Cornu sa fie cercetat in libertate, sub control judiciar, pentru evaziune fiscala si constituire de grup infractional organizat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro