Sari direct la conținut

VIDEO USL a votat pentru prelungirea contractului de inchiriere a cladirii in care are sediul Primaria Capitalei pe un an, la 15,7 euro/mp plus TVA. Dispute legate de majoritatea necesara pentru o astfel de decizie

HotNews.ro
Turnul Primariei Capitalei_vedere laterala, Foto: Hotnews
Turnul Primariei Capitalei_vedere laterala, Foto: Hotnews

Consilierii USL au votat vineri pentru prelungirea pe un an a contractului de inchiriere pentru cladirea in care se afla sediul Primariei Capitalei, in schimbul unui pret de 15,7 euro patrat, plus TVA. Secretarul general al Primariei, Tudor Toma, spune insa ca, pentru a fi aprobat, un astfel de proiect are nevoie de doua treimi din voturi, ceea ce nu a fost cazul, in conditiile in care consilierii PDL si PPDD au votat impotriva.

Consilierii USL, care detin majoritatea, sustin insa ca proiectul poate trece cu majoritate simpla – 50%+1 din numarul celor prezenti. USL detine o majoritate de doua treimi (35 de consilieri din cei 55, dar patru dintre ai au absentat.

In ceea ce priveste disputa legata de cvorumul necesar pentru aprobarea acestei hotarari, Sorin Oprescu a precizat ca decizia revine Prefecturii Bucuresti.

„Cladirea Primariei, inca din anul 2001 purta bulina rosie si trebuia consolidata. Pe vremea domnului Basescu s-a facut licitatie pentru consolidare, licitatie castigata de o firma careia i s-a spus ca nu sunt bani la buget pentru consolidare. Din 2005 pana in 2008 am avut procese cu aceasta firma. Dupa aceea s-au facut expertize la expertize. Risca sa cada sala peste consilieri ceea ce era o mare pierdere pentru Bucuresti. Cand trecea troleul prin fata, salta cladirea. Am declansat licitatia. Am intrat in alt proces cu primul castigator care spunea ca nu s-a desfasurat corect. Intre timp s-a terminat si acest proces. Am fost nevoit sa caut sediu pentru mutarea Primariei. M-am dus la firme. RAPPS m-a refuzat. Am facut toate procedurile. Am batut palma pentru aceasta cladire. Am inceput sa platesc chirie”, a declarat Oprescu.

Edilul sustine ca acum se judeca cu Curtea de Conturi pentru ca a platit TVA la inchirierea cladirii. „Curtea de Conturi m-a intrebat de ce am platit TVA la stat. Am crezut ca este o dare la stat si o platesc. Mi-au aratat in codul fiscal unde exista un articol unde spune ca eu nu trebuia sa platesc TVA daca proprietarul se exprima in acest sens. Proprietarul mi-a a zis ca este platitor de TVA. Am semnat raportul Curtii de Conturi si ma aflu in proces cu ei pentru ca am platit TVA la stat”, sustine Oprescu.

Acesta spune ca nu a cumparat imobilul deoarece nu putea din cauza unui imprumut facut de fostul primar general Adriean Videanu.

„M-ati intrebat de ce nu am cumparat cladirea. Dupa cate ati vazut in HCGMB acolo scrie si/ sau cumpararea in leasing operational. De ce nu am cumparat cladirea? Fiindca dl Videanu a facut un imprumut de 500 milioane de euro, iar indicele de incarcare a datoriei publice depasea 30 la suta. Leasingul financiar este considerat credit. Nu am putut sa cumpar. Nu exista aceasta posibilitate”, sustine Oprescu.

„In acest moment nu ii platesc proprietarului TVA pana la terminarea procesului. Mai mult, m-am conformat si ii retin banii cetateanului pentru TVA-ul platit. Este aceeasi figura ca si cu curentul electric. Platesti banii si dupa care te judeci. Au fost discutii ca lipsesc 21 de metri din contractul de inchiriere. Am adus expert care a facut cadastru si au ajuns la concluzia ca sunt 54 de metri in plus. Putem sa incheiem contractul pe un an. S-a respectat suma prevazuta in contract pana acum. Au aparut inca trei lifturi pe care nu am platit niciun ban. Doresc sa cumparam aceasta cladire, leasing financiar, pe 30 de ani”, a mai spus Oprescu.

Acesta spune ca un consilier PDL i-a facut plangere penala pentru inchirierea acestui contract de inchiriere.

Consilierii PDL nu au votat prelungirea contractului de inchiriere deoarece considera ca este o afacere paguboasa. „Acum trei ani de zile eu personal am facut o propunere si Consiliul General a aprobat, am conditionat aprobarea proiectului de inchiriere privind acest imobili cu transformarea in leasing operational. Nu avea niciun sens sa platim atatia bani pe o cladire pe care puteam foarte usor sa o cumparam. V-am dat niste cifre foarte certe, cladirea s-a vandut cu 11 milioane de euro. Noi pana acum am platit 9 milioane de euro. In trei ani vom plati inca 9 milioane de euro. Practic s-a dublat valoarea cladirii pe care noi am platit-o. Asta nu este o noutate deoarece dl. primar general ne-a obisnuit sa dubleze valoarea tuturor investitiilor pe care le-a facut”, a declarat Mircea Raicu, consilier PDL.

Referitor la consolidarea sediului vechi, lucrarile sunt in intarziere cu circa 7 luni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro