VIDEO Vanatorii de mituri: Putem sa prezentam 'clinic' lucruri dezgustatoare sau sa dresam pestisori aurii. Nu intram in chestii cu Big Foot, fantome sau extraterestri
Cheltuie 100.000 de dolari sa lege rachete de masini sau 75 de dolari sa dreseze pesti. Au experimentat cu mai toate fluidele corporale, primesc sa arunce in aer case, masini si autobuze, dar stau departe de fantome, extraterestri si monstri care nu pot fi ‘controlati’ stiintific. Si nu vor demonstra niciodata cum se face o bomba artizanala sau amortizorul perfect. Jamie Hyneman si Adam Savage, gazdetele show-ului Vanatorii de mituri – Mythbusters, au vorbit despre experientele lor intr-un interviu acordat mai multor publicatii din lume, printre care si HotNews.ro, intr-o teleconferinta organizata de Discovery.
- Pasiunea lui Adam Savage pentru creat lucruri a inceput de timpuriu. La varsta de cinci ani deja isi facea singur jucarii, iar de atunci nu s-a mai oprit. A construit de toate, de la nave spatiale pentru filme, pana la statuete ale lui Buddha care functioneaza cu fise. In ultimii opt ani, a lucrat in industria efectelor speciale, atat pentru filme de lung metraj, cat si pentru spoturi publicitare. Pe parcurs, a incercat si alte meserii: animator, designer grafic, decorator de interioare, tamplar, pictor de decoruri, actor si scriitor.
- Despre Jamie Hyneman se spune ca este expert in supravietuirea in salbaticie, capitan, scafandru, ingrijitor de animale, masinist si bucatar. Jamie are o diploma in limba si literatura rusa si s-a ocupat de o afacere cu ambarcatiuni mici cu panze, in Caraibe, inainte sa-si inceapa cariera in domeniul efectelor vizuale. A coordonat productia de machete si efecte speciale pentru sute de filme si spoturi comerciale, dar si de prototipuri pentru jucarii, participand chiar la competitii cu roboti. Jamie este proprietarul mai multor patente, a castigat numeroase premii oferite de industria de gen si este de mult timp membru al Screen Actors Guild.
Video – Nu incercati asta acasa:
Cum si de ce au devenit ‘vanatorii de mituri’?
Jamie Hyneman: Acum cativa ani, am intalnit un producator in cadrul unui interviu care nu avea nicio legatura cu aceste lucruri. El a avut ideea sa faca un program despre legende urbane. Voia sa gaseasca niste specialisti in efecte speciale pentru aceasta emisiune, fiindca nu urma doar sa discutam despre acele legende urbane, ci chiar sa le copiem si deci trebuia sa putem construi diverse lucruri pentru ca programul sa fie mai interesant. Datorita pregatirii noastre in domeniul efectelor speciale, noi putem construi foarte rapid aproape orice. S-a dovedit a fi o idee buna. Cand ne-au abordat pe noi, le-am trimis imediat un material demo, iar restul e deja istorie.
Un mit despre care nu au crezut ca va fi confirmat, dar in final a fost…
Adam Savage: Chiar am avut unul foarte recent, cu masina-minge de golf. Mitul sustinea ca o masina murdara e mai aerodinamica decat una curata, obtinand astfel un consum mai bun la 100 de km, fiindca murdaria de pe ea o face sa sufere “efectul mingii de golf”. Cand am testat acest mit, am sfarsit prin a face o masina in marime naturala care semana mult cu o minge de golf. Am fost foarte surprinsi, a fost absolut uimitor.
Jamie Hyneman: Cand spunem ‘minge de golf’ ne referim la faptul ca mingile de golf sunt acoperite de acele mici ‘gropite’ care le creeaza o suprafata neregulata.
VIDEO – Experimentul cojilor de banana
Stiinta vs. distractie. Cat este de importanta pentru ei respectarea adevarului stiintific? Au facut vreo greseala grava in privinta unei explicatii stiintifice?
Adam Savage: Atunci cand vrem sa respectam adevarul stiintific, avem de-a face cu doua componente: una este metodologia, procesul prin care incercam sa aflam ceva, iar a doua este rezultatul. In structura unui program TV, din punctul de vedere al rezultatului, nu avem niciodata suficiente seturi de date si suntem mereu constransi de programul seriei TV. Luam metodologia foarte in serios, aplicam metode stiintifice cum putem mai bine si uneori da, facem si greseli in programele noastre, dar vorbim despre ele.
Jamie Hyneman: De fapt, greselile sunt chiar un lucru pe care noi il acceptam bucurosi. Greselile reprezinta o parte importanta a stiintei si mai ales a procesului de invatare. Pentru noi, important este procesul de descoperire prin incercare si eroare, chiar daca facem greseli, pentru ca asa ne putem lamuri asupra unor lucruri. Nu avem pretentia ca transmitem lumii intregi date stiintifice solide, pe care se poate baza. Ne preocupa mai mult atitudinea si ideea de explorare.
Un moment cand au gresit ceva cu adevarat…
Adam Savage: Acum cativa ani, ne-am ocupat de un mit numit “Lunetistul”. Un celebru lunetist din Vietnam pe nume Carlos Hathcock ucisese un dusman impuscandu-l fix in ochi. La inceput, noi ne-am ocupat de acest mit in emisiune si am demonstrat ca asa ceva nu era posibil. Pe urma, mai multi fani furiosi (si noua nu ne plac lunetistii furiosi!) ne-au spus ca am folosit echipamente gresite, asa ca am revenit asupra mitului, ne-am luat pusca si munitia potrivita si chiar am demonstrat ca era posibil!
Cel mai revoltator mit care s-a dovedit a fi gresit…
Jamie Hyneman: As spune ca multe dintre miturile noastre sunt destul de revoltatoare. Un posibil raspuns la aceasta intrebare ar fi ca toate miturile au, de fapt, un graunte de adevar in ele. De obicei, se bazeaza pe fapte reale sau pe un element stiintific, undeva, pe traseu, dar cu adevarat dificile sunt miturile care se complica prin reluarea povestii. Am avut un caz sau doua in care, dupa ce am inceput sa lucram la mitul respectiv, ne-am dat seama ca fiecare aspect al povestii era complet imposibil. Imi vine acum in minte un scenariu in care cineva a incercat sa supraincarce o masina de spalat rufe. Omul s-a urcat pe masina, ca sa impinga toate rufele inauntru (ca sa incapa), apoi a pornit masina, dar ea s-a invartit in jurul lui, i-a prins piciorul si l-a doborat la podea. Omul a rasturnat niste substante chimice, s-a produs o explozie si tot asa… Totul era complet ridicol, dar cred ca avem in total doua sau trei asemenea mituri, in toata istoria noastra, de cand facem acest program.
Mituri si subiecte de care nu se ating
Adam Savage: Ni s-a cerut adesea sa facem mituri specifice in functie de locatie, in diverse locuri din SUA si din intreaga lume. Problema cu miturile cu specific geografic este ca, din cate ne-am dat noi seama, implica adesea chestii precum ‘Monstrul din Loch Ness’, ‘Yeti sau Big Foot’. Noi nu intram in asa ceva, astea sunt chestii care tin de ‘bau-bau’ si de teritoriul ‘Omului Negru’.
Nu facem asa ceva fiindca ar fi o cauza pierduta sa incercam sa demonstram raspunsul negativ. Eu sunt destul de sigur ca Big Foot nu exista. Nu il vom gasi, asa cum nu l-a gasit niciunul dintre cei care l-au tot cautat. Asa ca nu am reusi decat sa demonstram ca nu stim cum sa il gasim pe Big Foot. Nu avem niciun termen de comparatie, nu exista control – ma refer la control in sensul stiintific al cuvantului. Tot ce facem se dovedeste a fi negativ. Am facut la un moment dat o emisiune despre puterea piramidei si simt nevoia sa imi cer scuze pentru asta. Nu vom mai face niciodata asa ceva.
Jamie Hyneman: Nu e vorba ca noi am considera anumite lucruri ca fiind tabu, dar exista lucruri care sunt…Incercam sa ne mentinem intr-o zona cat de cat stiintifica. “Omul Negru” sau cum vreti sa-i spuneti include pentru noi o gama larga de fenomene supranaturale din toata lumea, cum ar fi fantome, extraterestri etc. Sunt lucruri intangibile si, dupa cum a spus si Adam, daca vrem sa demonstram ca nu exista, nu putem nici macar sa le gasim. Din cauza asta nici nu ne intereseaza prea tare. In programul nostru, ne permitem luxul de a studia lucruri care ne fac pe noi curiosi si care ne intereseaza. Din fericire, de-a lungul anilor, cei de la productie si-au dat seama ca, daca pe noi ne fascineaza un subiect, va iesi in mod sigur un program bun. Deci cam la asta ne limitam. Eu inca n-am gasit chestii supranaturale care sa mi se para interesante si Adam e cam de aceeasi parere. Si inca ceva, in materie de subiecte pe care nu le putem aborda: lucruri legate de anumite produse. Nu putem sa ii jignim pe advertiseri – si nici nu ne dorim asa ceva. Asta ar fi inca o zona in care programul nostru categoric nu va intra.
VIDEO – Exploziile nu-s un subiect de joaca, oricat de distractive ar fi
Nu-i deranjeaza ca sunt placuti de public pentru motivul ca arunca diverse chestii in aer?
Jamie Hyneman: Trebuie sa spun ca avem anumite rezerve fata de natura exploziva a ceea ce facem. E o chestie la care se pare ca oamenilor le place sa se uite. Dar categoric, nu privim acest aspect cu superficialitate. Nu ne place sa transmitem mesajul ca ar fi un subiect de joaca, oricat de distractiv ar putea fi uneori sa distrugi ceva.
Categoric, ne dam seama ca unul din lucrurile pe care le facem cu acest program este sa pacalim oamenii sa invete diverse chestii, prezentandu-le lucruri care sunt foarte amuzante.
Sunt roscatii mai impulsivi, mai puternici si mai activi din punct de vedere sexual decat blonzii sau brunetii?
Adam Savage: Oh. Asta intra intr-o categorie pe care nu am testat-o in cadrul emisiunii, asa incat habar nu avem.
Jamie Hyneman: Adam e roscat. L-ai putea intreba direct ce parere are.
Adam Savage: Nu pot nici sa confirm, nici sa neg.
Evita unele subiecte considerate ‘scarboase’ sau pot aborda orice subiecte doresc, chiar si cele despre fecale, urina sau sperma?
Adam Savage: Un lucru pe care Discovery il intelege foarte bine este ca putem sa luam un lucru poate dezgustator si sa il prezentam intr-o maniera “clinica”. Si, fiindca am experimentat cam cu toate fluidele corporale pana acum, de-a lungul anilor, Discovery ne-a acordat tot mai multa libertate sa facem ce ne dorim noi.
Jamie Hyneman: De multe ori, este vorba despre un experiment si putem sa ne ocupam de un subiect fara sa folosim cuvinte care se refera la acel subiect. Ceea ce e destul de ciudat. Dar se pare ca noi reusim sa facem lucrurile sa mearga.
Le-au respins vreodata editorii un subiect?
Adam Savage: Au existat niste idei combinate…Sincer, au fost momente cand Discovery a intervenit, spunand: “Nu ni se pare o poveste prea buna”, fiindca o considerau prea plictisitoare. Dar nu fiindca ar fi fost prea dezgustatoare.
Inventeaza ceva in afara emisiunii?
Jamie Hyneman: Eu fac asta tot timpul. Dar amandoi suntem foarte activi in afara acestui program. Cand ai acces la un atelier, la toate instrumentele si abilitatile pe care le avem noi, poti sa construiesti orice vrei. Eu am mai multe proiecte la care lucrez acum, pentru armata. Prototipuri si diverse alte chestii care sunt chiar foarte interesante.
Chestiuni strict secrete…?
Jamie Hyneman: Ar cam fi…Cred ca exista totusi un lucru despre care pot sa vorbesc. Sunt pe cale sa creez noi tipuri de armuri, special concepute pentru a rezista la impactul undelor de soc produse de explozii. Soldatii din Orientul Mijlociu sau din alte zone, care sunt in calea a tot soiul de dispozitive explozibile improvizate, chiar daca nu e vorba si de srapnel, pot sa fie raniti grav din cauza undelor de presiune generate de explozii. Aceste armuri sunt create astfel incat sa fie foarte usoare, dar sa ii protejeze foarte bine pe cei care le poarta, impotriva unor asemenea pericole.
Cu ce vrea sa surprinda urmatorul sezon ‘Vanatorii de mituri’?
Jamie Hyneman: Avem o poveste despre un produs numit “banda adeziva”. Nu stiu cum i se mai spune in restul lumii, dar e o banda panzata, cu suprafata argintie. Inainte de asta, trebuie sa construim niste barci – chiar niste ambarcatiuni cu panze, complete, facute din banda adeziva. Apoi urmeaza ceva mai interesant. Avem mai multe chestii fantastice pe care le puteti face cu banda adeziva, dar la care nu s-a mai gandit nimeni pana acum.
Daca ar putea construi orice tip de gadget, fara limite, care ar fi acela si ce ar putea sa faca?
Adam Savage: Apar tot timpul – sunt tot soiul de chestii pe care mie si lui Jamie ne-ar placea sa le construim. Cand nu facem emisiunea, oricum construim tot soiul de chestii pe cont propriu. Un proiect la care lucram acum (va fi gata spre sfarsitul anului, speram), este un elicopter actionat de forta umana. E un proiect la care ne gandim amandoi de niste ani. E o poveste de care ne-ar placea sa ne ocupam. Leonardo Da Vinci a conceput asa ceva, dar noi credem ca avem niste idei care ar face posibila construirea unui asemenea aparat, chiar si in emisiune. Ar fi o chestie extraordinara pentru noi.
S-au facut vreodata presiuni asupra lor pentru a nu prezenta rezultatele unei investigatii?
Adam Savage: Nu. Discovery se pricepe foarte bine la asta. Si nu s-au facut niciodata presiuni asupra noastra, ca sa nu prezentam rezultatele vreunei povesti la care am lucrat.
Au renuntat la unele subiecte pentru ca nu vroiau sa le dea idei telespectatorilor? Arme improvizate, spre exemplu…
Jamie Hyneman: Da, eliminam subiectele astea, nu discutam despre ele. Exista chestii precum bombe improvizate, de pilda, despre care nu am discuta la modul: “iata cum se face asa ceva”. Ne preocupa foarte mult aceste idei care, uneori, chiar mai apar. Dar pana acum nu au reprezentat o problema pentru noi.
Adam Savage: Am eu un exemplu bun in acest sens. Exista multe mituri despre amortizoare. In filme, ele au un anumit sunet. Si exista multe mituri despre ce chestii poti sa folosesti ca sa amortizezi zgomotul facut de o arma. Desi ar fi o poveste perfecta pentru noi, din punct de vedere tehnic, din punct de vedere practic am discutat-o probabil o data pe an, in ultimii sapte ani, si nu am reusit inca sa gasim o metoda prin care sa nu ii invatam pe oameni cum sa faca armele mai silentioase. Iar noi nu ne dorim sa facem asa ceva. Deci am tot respins aceasta idee, fiindca nu vrem sa ii invatam pe oameni sa faca lucruri cumplite.
Ce spun despre cei care le descarca emisiunile de pe torrents, in loc sa le urmareasca prin cablu?
Adam Savage: Asta e o intrebare dificila. Sincer, in ceea ce priveste mesajul pe care il transmitem, ne face placere ca oamenii cauta programul nostru, indiferent in ce formula. Dar in acelasi timp, in calitate de creatori de continut cu drepturi de proprietate intelectuala, nu putem sustine descarcarea ilegala a programului “Vanatorii de mituri”. Categoric, speram ca in viitor oamenii vor putea obtine mai usor continut, prin diverse canale, chiar daca nu au acces la cablu.
Lucruri pe care si-ar dori sa le faca, dar nu le permite bugetul
Adam Savage: Avem un buget care difera destul de mult, de la un episod la altul. Uneori avem 100.000 dolari pentru rachete legate de o masina care sa tasneasca prin desert, dar alteori ne trebuie doar 75 dolari ca sa dresam niste pestisori aurii. Cea mai mare modificare in ceea ce priveste dimensiunea actiunilor noastre este produsa de oamenii care ne dau pe gratis o groaza de chestii, ca sa le distrugem: case, masini, autobuze etc… Din cauza popularitatii de care se bucura programul, a devenit mult mai usor sa primim asa ceva, in prezent.
Cel mai periculos moment pe care l-au trait in timpul filmarilor pentru emisiune…
Adam Savage: Daca stam sa ne gandim bine, cred ca habar nu avem care a fost cea mai periculoasa situatie pe care am trait-o. Poate atunci cand am stat langa un vas sub presiune care aproape a explodat, pana sa micsoram noi presiunea. Dar poate nu ne-am dat noi seama cat de aproape am fost atunci de pericol. Acestea fiind spuse, categoric am trait mai multe situatii periculoase si chiar s-au intamplat diverse lucruri, in special la inceputul perioadei de filmari. Cred ca una dintre ele a fost cu tunul-copac: am detonat un tun facut dintr-un bustean care avea cam 159 kilograme. Fiecare bucatica din busteanul acela – si trebuie spus ca niciuna nu avea mai putin de 23 kilograme – a zburat pe deasupra capetelor noastre. A fost un dus cu apa rece, fiindca ne-am dat seama cat de mare a fost atunci pericolul. Si au mai fost cateva asemenea situatii pe parcursul emisiunii.
Jamie Hyneman: In multe cazuri, lucram in domenii in care fie nu exista experti, fie exista, dar nu sunt familiarizati cu acea fateta anume de care vrem sa ne ocupam noi. Asta prezinta anumite riscuri pentru noi. In multe cazuri, in situatiile in care am fost la un pas de pericol, ne-am dat seama ca asta conteaza. Multi dintre tehnicienii genisti sau expertii cu care lucram de fiecare data cand folosim explozibile sunt ei insisi surprinsi de unele dintre chestiile care se intampla cand facem asemenea experimente. Simplul fapt ca pe noi ne intereseaza ceva inseamna ca acolo se petrece ceva neobisnuit sau neasteptat sau rar intalnit. Asa incat trebuie sa ne bazam pe propriile instincte, dupa cum am zis si mai devreme, si, daca simtim ca totusi ceva nu e in ordine, o luam la goana.
Un moment din noua serie care reuseste sa-i ‘zboare’ basca lui Jamie Hyneman?
Jamie Hyneman: Cred ca un moment remarcabil a fost cand am sarit… A fost un episod cu ‘scufundari in lada de gunoi’. Ca in filme, cand e o urmarire pe blocuri, iar in final, cel care sare de pe un bloc se arunca intr-o lada de gunoi, ca sa fie in siguranta. Noi am studiat ce inseamna acest mit. In anumite cazuri, evident, lada de gunoi mai contine si cioburi de sticla sau bucati de metal – deci nu e neaparat o idee buna. Varianta cea mai optimista ar fi sa ai parte de ramasite de spuma poliuretanica. Noi am sarit in asa ceva foarte de sus si, intr-adevar, atunci mi-a cazut bereta.