Sari direct la conținut

VIDEO "Veto-ul Austriei trebuie anulat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene". Eugen Tomac, solicitare oficială către Comisia Europeană

HotNews.ro
Curtea de Justiție a UE, Foto: Horst Galuschka / imago stock&people / Profimedia
Curtea de Justiție a UE, Foto: Horst Galuschka / imago stock&people / Profimedia

Europarlamentarul Eugen Tomac a solicitat marţi Comisiei Europene să se îndrepte împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în urma deciziei Austriei de a bloca aderarea la Schengen. ”Veto-ul Austriei trebuie anulat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”, a transmis eurodeputatul, în plenul Parlamentului European.

  • ”Am solicitat astăzi, oficial, Comisiei Europene să se îndrepte împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a apăra principiile și valorile evocate în Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene.
  • României și cetățenilor ei le sunt încălcate drepturi fundamentale ale Uniunii Europene: libertatea de circulație a persoanelor și libertatea de circulație a bunurilor. Prin urmare, Comisia Europeană are obligația să acționeze spre a aplica litera și spiritul legii”, spune Eugen Tomac.

Pe ordinea de zi a plenarei Parlamentului European de marți, de la Strasbourg, s-a adăugat punctul privind Consiliul JAI de săptămână trecută și votul de veto al Austriei împotriva aderării României la Schengen, conform europarlamentarului Siegfried Mureșan. Europarlamentarul PNL a precizat că „propunerea dezbaterii a venit de la cele mai mari trei grupuri politice din Parlamentul European: Grupul PPE, Socialiştii şi Grupul RENEW”. Dezbaterea va avea loc în jurul orei 19.00.

Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze joi decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

Atât cancelarul austriac, Karl Nehammer, cât și ministrul de Interne Gerhard Karner au adus ca argument că din cei peste 100.000 de imigranţi sau solicitanţi de azil ajunși în Austria, 75.000 nu fuseseră înregistraţi nicăieri, iar asta ar fi trebuit să se întâmple la trecerea frontierei externe a UE. Ei au susținut că mulți dintre cei neînregistrați ar fi venit prin România sau Bulgaria, date contrazise de către autoritățile din România.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro