Sari direct la conținut

​​VIDEO Victor Ponta despre primarii PSD care aplauda proiectul PDL de eliminare a obligativitatii demisiei functionarilor care vor candida in 2012: Decizia nu o iau primarii. PSD nu gandeste asa. Va fi printre primele trei legi pe care USL le va modifica

HotNews.ro

Presedintele PSD a declarat, in cadrul emisiunii Discutia de Luni, ca proiectul PDL de eliminare a demisiei functionarilor care vor candida in 2012 nu va fi votat de parlamentarii USL. Cat despre primarii PSD care au salutat initiativa legislativa, Ponta spune ca nu primarii iau decizia in partid. “Daca domnul Igas sau Guvernul Boc prin angajarea raspunderii va reusi sa-si treaca o asemenea lege, atunci aceasta va fi printre primele trei legi pe care USL le va modifica in decembrie 2012”, a mai declarat Victor Ponta.

Victor Ponta a declarat ca proiectul de lege este unul prost si ca parlamentarii USL nu vor vota aceasta lege. In cazul in care legea va trece prin Parlament prin asumarea raspunderii, presedintele PSD a promis ca in decembrie 2012, cand va ajunge la guvernare, va modifica aceasta lege. “Daca a ajuns ministru un tip ca Traian Igas este un accident. Asta nu inseamna ca trebuie sa schimbam un sistem european in care functionarii publici, daca doresc sa candideze, isi dau demisia din functia administrativa cu sase luni inainte.

Toti parlamentarii USL vor vota impotriva acestei legi pentru ca este o lege proasta. Daca domnul Igas sau Guvernul Boc prin angajarea raspunderii va reusi sa-si treaca o asemenea lege atunci aceasta va fi printre primele trei legi pe care USL le va modifica in decembrie 2012”, a declarat Victor Ponta.

Pe de alta parte, patru primari PSD contactati de HotNews.ro pe 4 ianuarie spun la unison invers decat incearca sa comunice USL la centru si aplauda initiativa PDL. Presedintele PSD a declarat pentru HotNews.ro ca partidul nu gandeste asa si ca decizia politica nu apartine primarilor. Presedintele PSD spune ca va sesiza toate forurile europene.

“Decizia nu o iau primarii. PSD nu gandeste asa. Decizia USL este foarte clara si daca o explicam o intelege totata lumea si primarii. Sa-i luam pe rand. Prefectii de exemplu. Daca prefectii care organizeaza alegerile sunt si candidati, este exact ca la fotbal, arbitrul joaca intr-o echipa.

Vom schimba si gandirea politica a primarilor. Decizia politica a USL este foarte clara. Nu numai ca nu vom vota acest proiect de lege, dar vom trimite si vom sesiza toate institutiile europene pentru ca aceasta reforma a fost facuta pentru a indeplini criteriile europene de depolitizare a administratiei. A fost adoptata de guvernul Nastase si a fost sustinuta si aplicata de ministrul de Interne, Vasile Blaga”, a declarat Victor Ponta.

Sase senatori PDL, printre care si ministrul de Interne, Traian Igas, au depus la Senat pe 22 decembrie 2011 o initiativa legislativa care propune modificarea Legii statutul functionarilor publici si a Legii pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului. PDL-istii vor ca inaltii functionari publici si cei care detin functii de conducere sa nu mai fie obligati sa demisioneze in cazul in care doresc sa candideze.

Potrivit prevederilor actuale ale Statutului functionarilor publici, inaltii functionari publici si functionarii publici cu functii de conducere pot candida pentru functii de demnitate publica numai dupa demisia din functia detinuta si incetarea, in conditiile legii, a raporturilor de serviciu.

Democrat – liberalii propun in proiectul de lege modificarea mai multor legi astfel incat sa le dea acestora posibilitatea suspendarii din functie in momentul candidaturii si pe perioada campaniei electorale, si eliminarea demisiei. Cei sase senatori arata in expunerea de motive a proiectului de lege ca actuala lege discrimineaza aceste categorii de functionari si ii priveaza de dreptul constitutional de a fi alesi.

Vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Marian Muhulet, a declarat pentru HotNews.ro ca initiativa nu este oportuna si poate genera suspiciuni de abuzuri in folosirea banilor si resurselor publice in folos personal si electoral de catre functionarii-candidati.

Citeste si

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro