Sari direct la conținut

VIDEO Vladimir Putin explică la TV de ce nu poți avea încredere în Wikipedia

HotNews.ro
Vladimir Putin, nemultumit de Wikipedia, Foto: Captura video
Vladimir Putin, nemultumit de Wikipedia, Foto: Captura video

Președintele rus Vladimir Putin le-a explicat joi la TV rușilor de ce nu poți avea încredere în Wikipedia, afirmând că Rusia ar trebui să aibă în vedere dezvoltarea unei alternative domestice pentru enciclopedia online, relatează The Moscow Times.

El a făcut afirmațiile în timpul unui dialog televizat cu Maxim Dreval, CEO-ul Znanie („Cunoaștere”), o fundație fondată în 2015 prin decret prezidențial și finanțată de statul rus. Aceasta are misiunea de a „îmbunătăți societatea civilă din Rusia” și proiectele din domeniul educației.

„Bineînțeles, informațiile importante obiective, în amănunt, care au fost colectate adecvat și cu pricepere (…) sunt la mare căutare”, afirmă președintele Rusiei. „Și tocmai de aceea pur și simplu nu poți folosi Wikipedia”, explică el, adăugând că „iar noi știm calitatea informațiilor de acolo”.

„Dar atunci când ai oameni talentați care sunt profesioniști, în a căror opinii poți avea încredere, asta bineînțeles că valorează mult. Este ca o enciclopedie, dar care trăiește și respiră”, continuă Vladimir Putin.

Rusia a amenințat că blochează Wikipedia

Pe 1 martie, la o săptămână după declanșarea „operațiunii militare speciale” în Ucraina, Roskomnadzor, agenția rusă de monitorizare a presei, a amenințat Wikipedia că va bloca accesul la site-ul său în toată Rusia din cauza unui articol numit „Invazia rusă a Ucrainei în 2022”.

Agenția a acuzat enciclopedia online că a „diseminat ilegal informații” despre armata rusă, victimele civile ucrainene și operațiunile bancare.

O zi mai târziu, pe 2 martie, Rusia a somat Wikipedia să șteargă articolul în cauză.

„Pe baza cererii emise de biroul Procurorului General pe 1 martie, Roskomnadzor a trimis o notificare managementului antemenționatei surse de pe internet cu privire la nevoia de a șterge informația falsă legată de operațiunea militară specială din Ucraina”, anunța autoritatea rusă de monitorizare a presei într-un comunicat.

Wikipedia, acuzată de „interpretări anti-ruse”

Roskomnadzor anunța din nou pe 5 aprilie că a transmis Wikipedia o solicitare din partea Procurorului General al Rusiei o solicitare de a limita difuzarea de informații inexacte semnificative din punct de vedere social privind Forțele Armate ale Federației Ruse”.

Agenția rusă s-a plâns administratorilor enciclopediei online că aceasta a devenit „o nouă linie de atacuri informaționale constante asupra rușilor”.

„Autorii articolelor postate pe Wikipedia dezinformează utilizatorii resursei de internet cu informații false. În același timp, în articolele publicate pe resursă se promovează o interpretare exclusiv anti-rusă a evenimentelor”, afirma Roskomnadzor într-un alt comunicat remis presei.

Administratorii Wikipedia au anunțat la rândul lor pe 13 aprilie că au primit două notificări suplimentare din partea Roskomnadzor, de data aceasta legate de pagina de Wikipedia a președintelui rus Vladimir Putin.

„Lor nu le plac secțiunile ‘Relațiile cu Ucraina (2012-prezent)’ și ‘După invadarea Ucrainei (2022)’”, au anunțat administratorii enciclopediei online pe pagina de Twitter în limba rusă a acesteia.

Pe 26 aprilie Roskomnadzor a amendat Wikimedia, fundația care gestionează enciclopedia online, cu 3 milioane de ruble (aproximativ 40.000 de dolari) pentru șapte articole referitoare la invazia rusă în Ucraina, evenimentele din Bucha și bombardarea spitalului și teatrului din Mariupol.

Urmărește ultimele evoluții din a 72-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro