VIDEO Yandex a lansat într-un orășel din Rusia teste cu taxi-uri autonome. Compania spune că este o premieră europeană
Yandex, compania rusă cunoscută pentru motorul său de căutare, a lansat într-un orășel din regiunea Tatarstan primele servicii prin care oameni obișnuiți pot testa pe distanțe scurte cum este să mergi cu o mașină autonomă. În mașină există și un om are poate interveni la nevoie, dar compania spune că serviciul va fi extins și pe viitor probabil că nu va mai fi nevoie de un șofer în mașină. În ultima vreme apar tot mai des în domeniul tehnologiei știri despre companii ruse, fie că este vorba de Kalashnikov cu roboți și mașini sau de Aurus, cu super-limuzine.
Testele se fac într-un mic orășel – satelit al Kazan-ului (capitala regiunii Tatarstan), orăsel numit Innopolis care a fost înființat în 2012 ca parc industrial, dar a devenit oficial oraș în 2014. O sută de oameni s-au înscris pentru a fi duși dintr-un punct în altul de cele două mașini Toyota Prius pe care au fost montate instalații ce le permit să se descurce singure în trafic.
Cei care cheamă mașinile pot călători între cinci locuri din orășel, inclusiv universitatea și centrul comercial, iar lungimea unei călătorii este de 2 km în medie. Călătoriile sunt gratuite, iar Innopolis a fost ales pentru că este un loc cu trafic auto redus și deci un mediu unde aceste mașini se pot descurca mai ușor ca într-un oraș super-aglomerat.
Yandex spune că mașinile pot merge pe orice vreme, dar va fi prezent și un om de la companie care să intervină în caz de nevoie. Compania spune că va extinde serviciul, ceea ce înseamnă că mai multe puncte din orășel vor fi deservite.
Yandex face de câțiva ani teste și în câteva zone din Moscova.
Mașina știe, datorită senzorilor, computerului și camerelor video, cu precizie de câțiva centimetri, unde se află în orice moment și ”înțelege” ce este în jur, fie că este vorba de alte mașini, de pietoni, de semne de circulație și de marcaje rutiere. Soft-ul calculează în detaliu distanțele dintre tot ce vede pe drum și folosește apoi informațiile la condus.
Compară tot ce vede cu lucrurile aflate în harta încarcată în sistem, dar cel mai greu lucru, la care mai este de muncă, este să anticipeze ce se va întâmpla în jur.
Sursa: ZDNat