Vinul roșu se confruntă cu o criză existențială în Franța: „Dacă bunicul bea 300 de litri pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul 30 de litri”
Vinul roșu franțuzesc se confruntă cu un declin „existențial” dacă nu se adaptează, avertizează cei care lucrează în industrie în contextul în care generațiile mai tinere optează tot mai des pentru alte băuturi sau evită complet alcoolul, relatează Financial Times.
Consumul de vin roșu în Franța a scăzut cu aproximativ 90% din anii 1970, potrivit Consiliului Interprofesional al Vinului de Bordeaux (CIVB), o asociație a producătorilor.
Consumul total de vin, incluzând roșu, alb și rosé, a scăzut cu peste 80% în Franța din 1945, conform datelor relevate de un sondaj Nielsen, iar declinul se accentuează, Generația Z cumpărând doar jumătate din volumul achiziționat de milenialii mai în vârstă.
„Problemele cu vinul, în special cu cel roșu, au devenit acum existențiale și sunt prezente de mai bine de un deceniu”, a declarat pentru Financial Times Spiros Malandrakis, un analist al pieței băuturilor de la Euromonitor International.
Industria suferă de „o lipsă de conexiune cu generațiile mai tinere” și, anterior, s-a lăsat „prinsă într-un sentiment de autosuficiență” datorită popularității vinului în rândul așa-zisei generații a „baby boomer”-ilor, a adăugat acesta.
Nu toate vinurile franțuzești sunt afectate în mod egal
Schimbarea în consumul francez agravează tendințele globale care afectează sectorul, cum ar fi consumul redus de alcool și schimbările de gusturi. În mod special, vinurile roșii pierd din popularitate în rândul tinerilor, care preferă rosé, bere, băuturi spirtoase și opțiuni fără alcool.
„Vedem această schimbare la fiecare generație în Franța. Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roșu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul 30 de litri”, a explicat Jean-Pierre Durand, membru al consiliului CIVB.
Industria se confruntă, de asemenea, cu o scădere accentuată a cererii din partea Chinei, una dintre principalele piețe de export, și cu impactul schimbărilor climatice.
Provocările nu au afectat toate categoriile de vin în mod egal. „Vinurile roșii în volum mare și puternic tanice sunt în declin accentuat, iar această tendință se accelerează odată cu schimbările generaționale”, a declarat Thomas Castet, un furnizor de vinuri.