Sari direct la conținut

Vizită neanunţată a lui Marine Le Pen la Budapesta, unde s-a întâlnit cu Viktor Orban

HotNews.ro
Marine Le Pen și Viktor Orban, Foto: Vivien Cher Benko / AFP / Profimedia
Marine Le Pen și Viktor Orban, Foto: Vivien Cher Benko / AFP / Profimedia

Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a fost primită miercuri la Budapesta de premierul ungar Viktor Orban, cei doi afişându-şi unitatea cu nouă luni înaintea alegerilor europarlamentare de anul viitor, relatează agențiile France Presse și Agerpres.

Orban şi Le Pen, care au apărut zâmbitori în faţa drapelelor Ungariei şi Franţei, „au dezbătut situaţia dreptei care creşte în forţă în Europa, mai ales în perspectiva scrutinului pentru Parlamentul European” din iunie 2024, a scris pe reţeaua X (ex-Twitter) purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs.

Ei au îndemnat să „dea împreună un răspuns puternic ambiţiilor imperialiste ale Bruxellesului, politicilor economice necugetate ale acestuia şi iniţiativelor sale pro-migranţi”, adaugă oficialul ungar.

Deplasarea Marinei Le Pen la Budapesta nu a fost anunţată în prealabil şi ea urmează unei vizite în Italia, unde la jumătatea lunii septembrie a participat la un mare miting cu vicepremierul Matteo Salvini, lider al partidului de extremă dreapta Liga.

Finalistă a ultimelor două alegeri prezidenţiale franceze, Marine Le Pen a contractat un credit de la o bancă din Ungaria în valoare de peste 10 milioane de euro pentru campania sa electorală din anul 2022.

Creşterea popularităţii partidelor conservatoare, aflate la putere în Italia, Ungaria, Polonia sau Finlanda, sau în ascensiune în Austria sau Spania, lasă să se întrevadă un contingent masiv de eurodeputaţi naţionalişti în viitorul Parlament European.

Partidul lui Marine Le Pen, Adunarea Naţională, este afiliat în legislativul european grupului Identitate şi Democraţie (ID), în timp ce partidul Fidesz al lui Viktor Orban nu s-a mai alăturat niciunui grup politic după ce a părăsit Partidul Popular European (PPE) în anul 2021.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro