Sari direct la conținut

Vizita umilitoare a lui Borrell în Rusia împarte UE în două. În timp ce unii îi cer demisia, Ursula von der Leyen îl asigură de ”sprijinul complet”

HotNews.ro
Josep Borrell, Foto: - / Xinhua News / Profimedia
Josep Borrell, Foto: - / Xinhua News / Profimedia

Un grup de peste 70 de europarlamentari cer demisia șefului diplomației UE, Josep Borrell, exprimându-și ”îngrijorarea cu privire la evoluțiile umilitoare” în urma vizitei acestuia la Moscova, în schimb acesta se bucură de ”sprijinul complet” al Ursulei von der Leyen, spune un purtător de cuvânt al președintei Comisiei Europene, relatează Politico.eu.

Borell se confruntă cu critici dure după ce a stat tăcut, aproape surâzând, alături de ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, care a spus că UE este ”un partener de neîncredere” în timpul conferinței de presă comune din capitala Rusiei de vineri.

Borell, care s-a întâlnit cu Lavrov pentru a discuta relațiile UE-Rusia după otrăvirea și arestarea criticului Kremlinului Alexei Navalanîi, a fost de asemenea luat prin surprindere de expulzarea a trei diplomați europeni acuzați că au participat la demonstrațiile de susținere a lui Navalnîi – știri despre care Borrell a aflat de pe Twitter în timp ce se afla la întâlnirea cu Lavrov.

73 de europarlamentari au semnat până acum draftul scrisorii europarlamentarului de la Partidul Poporului Conservator din Estonia Riho Terras spunând că sunt ”îngirjorați cu privire la evoluțiile umilitoare” din timpul vizitei lui Borrell la Moscova.

„Judecata greșită a lui Borrell în decizia proactivă de a vizita Moscova și eșecul său de a susține interesele și valorile Uniunii Europene în timpul vizitei sale au cauzat daune grave reputației UE”, se arată în scrisoare, înainte de a face apel la von der Leyen să-l demită.

„Credem că președintele Comisiei Europene ar trebui să ia măsuri, dacă domnul Borrell nu demisionează din proprie inițiativă.”

Lista semnatarilor include în mare măsură deputați europeni din Partidul Popular European și din grupurile conservatoare și reformiste europene, plus câțiva parlamentari de la Renew Europe.

Terras a declarat că intenționează să trimită scrisoarea lui von der Leyen luni seara, iar numărul europarlamentarilor care ar putea să o semneze înainte de a fi trimisă ar putea crește.

Borrell va apărea marți după-amiază în Parlamentul European, unde se așteaptă să fie presat de europarlamentari cu întrebări legate de călătoria sa la Moscova și comportamentul său în timpul controversatei conferințe de presă cu Lavrov.

Cu toate acestea, vorbind la conferința de presă zilnică a Comisiei, purtătorul de cuvânt șef Eric Mamer a spus că von der Leyen „îi oferă sprijinul deplin Înaltului Reprezentant pentru călătoria la Moscova” și a spus că aceasta va fi discutată în continuare în cadrul unei reuniuni a Colegiului comisarilor, marți.

În timp ce Mamer a spus că Comisia nu poate să comenteze mai departe scrisoarea deputaților, deoarece aceasta nu a fost primită, colegul său Peter Stano – purtătorul de cuvânt pe politică externă – a apărat decizia lui Borrell de a păstra tăcerea în timpul atacului verbal al lui Lavrov împotriva UE.

„În ceea ce privește ce a spus domnul Lavrov, nu era nimic cu adevărat nou acolo. Este ceea ce spun întotdeauna autoritățile ruse „, a spus Stano, înainte de a argumenta că Borrell este” un diplomat „pentru care” conferința de presă nu este o platformă pentru discuții sau confruntări „.

„A fost tăcere din partea Înaltului Reprezentant pentru că a fost foarte vocal în negocierile cu domnul Lavrov”, a spus Stano, descriind discuțiile ca fiind „foarte lungi … cu niveluri ridicate de tensiuni”.

Stano a mai spus că Borrell a cerut să îl viziteze pe Navalnîi în închisoare, dar că Lavrov a refuzat și i-a spus lui Borrell să facă o astfel de cerere prin instanțele rusești – o cerere pe care Stano a descris-o ca fiind imposibilă având în vedere scurta durată a vizitei la Moscova. El a spus că un membru înalt al delegației lui Borrell s-a întâlnit cu avocatul lui Navalnîi.

Scrisoarea deputaților europeni critică și alte aspecte ale vizitei lui Borrell, inclusiv condamnarea acestuia asupra embargoului SUA asupra Havanei, nereușind să menționeze „războiul în curs de desfășurare al Rusiei în estul Ucrainei” și aprobarea vaccinului rus anti-Covid Sputnik V , „chiar dacă nu a fost aprobat de către Agenția Europeană pentru Medicamente. ”

Cu toate acestea, trei europarlamentari de top în domeniul politicii externe – președintele comisiei de politică externă a Parlamentului, David McAllister, raportorul Parlamentului pentru Rusia, Andrius Kubilius, și președintele delegației la Comisia parlamentară de cooperare UE-Rusia, Ryszard Czarnecki – deși nu au semnat scrisoarea până luni după-amiază, au publicat, în schimb, un comunicat de presă în care au condamnat cu tărie expulzarea diplomaților UE din Rusia.

Aceștia au mai spus că „salută intenția declarată” de Borrell de a discuta relațiile UE-Rusia la o reuniune a miniștrilor afacerilor externe ai blocului din 22 februarie, „care ar trebui să includă adoptarea de noi sancțiuni, acolo unde este cazul, și în cadrul a aprobat recent regimul UE de sancțiuni pentru drepturile omului. ”

Europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan a calificat încă de vineri vizita șefului diplomației europene, Josep Borrel, la Moscova drept o „greșeală”.

Vizita lui Borrell la Moscova, „fără rezultate concrete, amicală, total inadecvată situației grave din Federația Rusă a fost o greșeală”, a spus europarlamentarul român.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro