Sari direct la conținut

Vlad Alexandrescu cere Institutului de Arheologie sa il schimbe pe Mircea Angelescu de la conducerea stiintifica a santierului arheologic de la Histria, acuzandu-l de plagiat

HotNews.ro
Vlad Alexandrescu, Foto: Facebook - Vlad Alexandrescu
Vlad Alexandrescu, Foto: Facebook - Vlad Alexandrescu

Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, cere Institutului de Arheologie sa il schimbe pe Mircea Angelescu de la conducerea stiintifica a santierului arheologic de la Histria. Intr-o scrisoare deschisa, adresata ministrului Culturii, Corina Suteu, Vlad Alexandrescu il acuza pe Angelescu de plagiat dar si de faptul ca ar fi dat avize pentru demolarea Asezamintelor Sf. Sava din Piata Universitatii, s-ar fi aflat in spatele descarcarii de sarcina arheologica a Masivului Carnic de la Rosia Montana si ar fi cercetat penal in cazul declasarii anexelor Palatului Stirbey de pe Calea Victoriei.

„Este urgent ca Institutul de Arheologie sa nominalizeze o alta persoana la conducerea stiintifica a santierului arheologic de la Histria, mai ales in perspectiva ca acest sit ar beneficia de fonduri penru campania de sapaturi din vara anului 2016 si ar putea fi propus pentru lista indicativa UNESCO. Este inadmisibil ca ministrul Culturii sa numeasca in continuare drept responsabil al santierului arheologic de la Histria o persoana dovedita de plagiat chiar de catre Institutul de Arheologie, cercetata penal pentru acordarea unor autorizatii ilegale si implicata in mecanismele dubioase ale finantarii cercetarilor de teren.Mircea Angelescu s-a aflat in spatele descarcarii de sarcina arheologica a Masivului Carnic de la Rosia Montana, descarcarea ravnita de Rosia Montana Gold Corporation, care a fost invalidata definitiv in instanta. In 2011, il regasim din nou, autorizand demolarea Asezamintelor Sf. Sava, care aveau statut de monument istoric, pentru a face loc parcarii din Piata Universitatii. Acelasi personaj, alaturi de dl. Virgil Nitulescu, este cercetat penal pentru abuz in serviciu si complicitate la infractiunea de distrugere in cazul declasarii anexelor Palatului Stirbey, emisa in 2007”, se arata in scrisoarea semnata de Vlad Alexandrescu si publicata in Revista 22.

In ceea ce priveste acuzatiile de plagiat, Vlad Alexandrescu sustine ca in 2005, Consiliul Stiintific al Institutului de Arheologie, alcatuit in 2005 din persoane cu mare prestigiu – dintre care Mircea Babes si Radu Harhoiu – l-a declarat plagiator in unanimitate pe Mircea Angelescu, dupa ce „a trecut in revista informatiile existente, care atesta faptul ca in cartea aparuta sub numele sau, cu titlul Standarde si proceduri in arheologie (Bucuresti, INIM, 2004), M. Angelescu a publicat cea mai mare parte a unei scrieri englezesti: Standards and Guidance, copiata de pe site-ul www.archaeologists.net, proprietate intelectuala a asociatiei britanice The Institute of Field Archaeologists (…) Plagiatul lui M. Angelescu a fost savarsit in circumstante agravante, in conditiile in care autorul faptei era la acea data, si multa vreme dupa aceea, director al Directiei Monumentelor si Muzeelor din Ministerul Culturii, precum si secretarul Comisiei Nationale de Arheologie”.

„In urma analizei intreprinse, Consiliul Stiintific a constatat fara dubiu ca este vorba de un plagiat masiv, faptuit constient, intentionat, si dus pana la capat prin publicarea in forma tiparita si electronica, in scopul evident de a-si construi prin furt intelectual un prestigiu stiintific si o autoritate administrativa in arheologia romaneasca. In cursul sedintei respective de analiza a fost prezentat si un al doilea plagiat savarsit de M. Angelescu, in cartea sa intitulata Arheologia si tehnicile de management (Bucuresti, INMI, 2004), in care a copiat parti importante dintr-un alt manual britanic: Management of Archaeological Project, editat in 1991 de catre British Heritage”, sustine Vlad Alexandrescu.

Mircea Angelescu a fost nominalizat la conducerea stiintifica a santierului de la Histria in 2010. Acesta a ocupat si mai multe functii in Ministerul Culturii. Alexandrescu spune ca situatia santierului arheologic s-a inrautatit de atunci.

„Incepand din 2010, situatia santierului de la Histria a devenit din ce in ce mai vitrega. Din acel an, Institutul de Arheologie din Bucuresti a decis ca responsabilitatea stiintifica a cercetarilor arheologice de la Histria sa fie incredintata d-lui Mircea Angelescu, angajat al Institutului, dar si director in Ministerului Culturii, pe care cu cinci ani inainte il incrimina de plagiat. De atunci, atata timp cat dl. Angelescu s-a aflat si in pozitia de director al Directiei Patrimoniu cultural din cadrul Ministerului Culturii, acesta si-a dat singur autorizatii de sapatura[8], iar directorul actual interimar al Institutului de Arheologie, dl. Eugen Nicolae, precum si majoritatea membrilor actualului Consiliu Stiintific al Institutului nu au protestat vreodata, desi conflictul de interese era evident. Nu numai ca nu au protestat, dar l-au sustinut si continua sa-l sustina”, spune Vlad Alexandrescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro