Sari direct la conținut

Vodafone acuza ANC de lipsa ofertelor WiMAX. Arbitrul telecom: Taxa de licenta prea mare a fost stabilita de Guvern

HotNews.ro

Nici o companie dintre cele sase care achizitionasera caietul de sarcini pentru cele doua licente care permit servicii de tip WiMax (internet de banda larga mobil in regiunile defavorizate, sarace sau indepartate) nu a depus oferte pana la data limita, respectiv joi, a anuntat vineri autoritatea de reglementare ANC. Cauzele: o taxa prea mare de licenta (7,5 milioane euro), obligatii de acoperire necorespunzatoare, dar mai ales politica discriminatorie si lipsita de viziune a ANC, sustin oficialii Vodafone. In replica, ANC aminteste ca taxa este stabilita de guvern si ca obligatiile din caietul de sarcini reprezentau un minim rezonabil.

Informatia pe scurt:

  • Nici una din cele sase companii care au cumparat caietul de sarcini pentru una din cele doua licente WiMAX nu a depus oferte, pana la termenul limita
  • Vodafone acuza taxa de licenta prea mare, obligatiile nepotrivite din caietul de sarcini dar mai ales politica discriminatorie si fara viziune a ANC
  • ANC aminteste ca valoarea taxei este fixata de catre Guvern si ca obligatiile au fost rezonabile
  • Seful ANC, Liviu Nistoran, promite reluarea procesului de acordare a licentelor WiMAX, propunand guvernului scaderea taxei de licenta sub 5 milioane euro

„Este clar ca pretul de 7,5 milioane euro pentru o licenta WiMax este mult prea mare fata de conditiile pietei actuale. Vom relua in cel mai scurt timp procesul de licentiere insa cerand Guvernului sa scada aceasta taxa, la o valoare sub 5 milioane euro”, a declarat pentru HotNews.ro, Liviu Nistoran, presedintele ANC.

Autoritatea asteapta acum ca Executivul sa dea o Ordonanta sau Hotarare de Guvern, pentru a schimba cuantumul taxei pentru o astfel de licenta.

Vodafone: Taxa de licenta si obligatiile necorespunzatoare si politica discriminatorie si lipsita de viziune a ANC, explicatii pentru lipsa ofertelor

Una din cele sase companii care au cumparat caietul de sarcini pentru o astfel de licenta, Vodafone, considera ca lipsa ofertelor este „rezultatul unei politici discriminatorii, lipsita de viziune si de interes pentru utilizatorii de comunicatii din Romania, in ceea ce priveste managementul spectrului de frecvente radioelectrice practicat de ANC”.

„Taxa de licenta foarte mare, necorelata cu potentialul de business din piata, precum si obligatiile de acoperire prevazute in caietul de sarcini care nu corespund cu cererea de pe piata pentru astfel de servicii, au condus la un plan de afaceri neviabil, care explica lipsa participantilor la licitatie”, spun oficialii Vodafone.

Lista reprosurilor adresate de Vodafone arbitrului telecom mai include:

  • Lipsa unei strategii pe termen lung in ceea ce priveste gestionarea resurselor de spectru care sa tina cont de aspectele reale de business, de specificul pietei de telecomunicatii din Romania, dar si de experienta acumulata de operatorii care au investit semnificativ in dezvoltarea unor astfel de retele de comunicatii, si care sa asigure un climat competitional corect si sa stimuleze in continuare investitiile in dezvoltarea de infrastructura intr-un mediu de afaceri predictibil
  • ignorarea sistematica a comentariilor si punctelor de vedere legitime ale reprezentatilor industriei de comunicatii electronice si in special cele venite de la operatorii cu experienta in operarea unor astfel de infrastructuri de comunicatii, care au resursele necesare sa investeasca in noi tehnologii si in dezvoltarea de noi servicii de comunicatii electronice.
  • faptul ca, cu cateva luni inainte de inceperea procedurilor pentru aceasta licitatie, ANC a acordat o licenta de spectru in banda de 410/415 MHz la un pret derizoriu si in mod discriminatoriu, prin excluderea nejustificata a competitorilor de la o licitatie publica (n.r. este vorba de licenta castigata de Romtelecom). Mai mult, una dintre cele trei licente de BWA (cum este si WiMAX) a fost incredintata la un pret semnificativ mai mic fata de cel solicitat pentru aceste licente unei alte companii furnizoare de servicii si retele de comunicatii electronice din Romania, acordandu-i-se acesteia dreptul de operare, cu emiterea unei decizii in acest sens, fara sa se fi efectuat plata taxei de licenta (n.r este vorba de Radiocom)

„Asistam astfel la o serie de initiative superficiale ale autoritatii de reglementare care nu reuseste sa utilizeze si sa valorifice resursele nationale de spectru, in detrimentul consumatorilor romani”, concluzioneaza oficialii Vodafone.

ANC: Taxa de licenta a fost stabilita de Guvern, iar obligatiile din caietul de sarcini reprezinta un minim rezonabil

Autoritatea de reglementare a reactionat amintind Vodafone ca institutia nu face decat sa respecte hotarari luate de Guvern.

„Toate taxele de licenta pentru frecvente radio se stabilesc potrivit legii de catre Guvern, prin hotarari. In acordarea licentelor, ANC trebuie sa respecte prevederile acestor hotarari de guvern. In cazul aflat in discutie, valoarea taxei de licenta a fost stabilita prin Hotararea Guvernului nr. 638/2008, iar in organizarea procedurii de licitatie ANC nu a facut decat sa puna in aplicare dispozitiile acestui act normativ”, a declarat Liviu Nistoran.

In plus, Nistoran precizeaza ca „obligatiile de acoperire cerute prin caietul de sarcini reprezinta un minim rezonabil care sa asigure folosirea licentei la nivel national, in conformitate cu scopul pentru care este destinata” si ca „nici Vodafone si nici altcineva nu au facut vreo observatie in perioada de consultare cu privire la aceasta cerinta”.

Implementarea sistemelor BWA (care permit tehnologii de tip WiMAX) la nivel national urmareste dezvoltarea comunicatiilor electronice in banda larga si asigurarea facila a accesului la internet de banda larga in regiunile defavorizate, sarace sau izolate.

Cursa pentru cele doua licente WiMax a intrat in linie dreapta in luna februarie 2008, cand Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta prin care Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) a trebuit sa elibereze benzile de frecvente radio 3600–3657 MHz si 3700–3757 MHz pe care le detinea, primind insa dreptul de a implementa sisteme BWA in cele doua subbenzi ramase.

In luna noiembrie, SNR, care opereaza sub marca Radiocom, a primit dreptul de utilizare a acestor frecvente, dupa ce la finele lunii trecute, presedintele ANC, Liviu Nistoran, a semnat licenta in cauza, a carei taxa a fost de doua milioane euro.

Caietul de sarcini pentru cele doua licente WiMAX a fost cumparat de sase firme: Asesoft International, Comcore Management, Cosmote, Media Sat, RCS&RDS si Vodafone.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro