„Voi face dreptate”
La 53 de ani, sibianul Puiu Nicolae Fesan este noul secretar de stat pe probleme revolutionare. Alegerea sa nu a fost intimplatoare. Fesan a fost unul dintre primii sibieni care au iesit in strada in decembrie ’89 si printre putinii liberali care au ramas fideli partidului din ’90 incoace.
De luni, Fesan va lasa scaunul de functionar din Romtelecom pentru a face ordine in dosarele Revolutiei de la Bucuresti.
Reporter: Cine v-a dat vestea cea buna?
PUIU FESAN.: Am primit un fax de la secretariatul general al Guvernului, semnat de premierul Tariceanu. Am fost numit in functie astazi (n.r. – ieri), in jurul orei 12.30. Nu pot sa spun ca nu ma asteptam, pentru ca nu e chiar asa. Eu sint membru PNL din 1990. Ca sa fii secretar de stat pe problemele revolutionarilor trebuie sa indeplinesti o conditie esentiala.
Trebuie sa fii luptator cu merite deosebite in Revolutia din 1989. Eu am participat la Revolutie. Am condus un grup de oameni chiar in fata magazinului Dumbrava, am certificat de revolutionar. Pot spune ca am fost chiar printre primii sibieni care au declansat Revolutia, aici, in oras.
R: Ati trecut proba de foc. Ati fost numit in functie in ciuda protestelor de la Bucuresti…
P. F.: Este adevarat. Stiu ca au fost proteste in fata sediului PNL, dar premierul Tariceanu a stiut ce face. A fost o lupta acerba, pentru a-si pune omul lor, dar eu am fost sustinut de Asociatia Revolutionarilor din Sibiu, dar si de unii ministrii de la Bucuresti. Protestatarii ar fi vrut sa-l puna pe al lor, pe George Costin, dar el nu era nici membru PNL si nu indeplinea mai multe cerinte.
Eu sint convins ca premierul Tariceanu a stiut ce face cind m-a numit in functie. Pentru ca este nevoie de un secretar de stat, care sa faca ordine in dosarele Revolutiei. Iar eu de aceea am vrut acest post, pentru ca am o vorba. Nu dau cinstea pe rusine si nu cred ca exista pret de tocmeala, pentru a cadea de pe inaltul tarim al principiului.
R: Credeti ca veti avea mai multe avantaje din aceasta pozitie? Ma refer la accesul la dosarele si la arhivele din decembrie ’89, dar si la avantajele care vin odata cu functia.
P. F.: Eu nu plec la Bucuresti pentru bani. Nici nu as avea cum, pentru ca salariul de secretar de stat este mai mic decit cel pe care l-am avut pina acum, ca functionar pe probleme administrativ juridice din Romtelecom. In niciun caz nu se pune problema banilor, ci a dreptatii. Eu plec ca sa fac dreptate.
Pentru ca toti revolutionarii sa aiba certificate si toate drepturile si avantajele care li se cuvin. Iar cei care nu au luptat in niciun fel pentru libertate, dar se bucura de aceste avantaje, sa nu le mai aiba. Din cei 248 de revolutionari din Sibiu, doar 150 au dosare. Au luptat alaturi de mine, dar nu beneficiaza de drepturi.
Iar altii se scalda in ele….In toata tara, sint oameni care si-au pierdut copii, parintii. E indamisibil asa ceva.
R: Revolutia e inca un subiect sensibil. Veti face fata presiunilor?
P. F.: Asa e. Nici eu nu stiu toate datele. Dar le voi afla si voi face dreptate. Sint convins ca vor exista presiuni fantastice, dar le voi face fata. Daca nu as fi fost sigur de asta, nu as mai fi acceptat postul. Adevarul e ca ar fi putut sa numeasca pe oricine din Bucuresti, pentru ca erau multi care si-ar fi dorit acest post. Dar adevarul trebuie aflat, iar cei vinovati trebuie sa plateasca.
R: Cind incepeti treaba la Bucuresti si care vor fi primele lucruri pe care le veti face?
P. F.: Luni e prima zi de munca. O sa fie un pic mai greu la inceput, pina ma acomodez, pina se rezolva cu locuinta, cu masina, dar am incredere ca nu vor fi probleme. Primul lucru pe care il voi face e un cabinet nou, pentru ca nu stiu ce o sa gasesc acolo. Voi lucra cu o echipa de 20 de oameni, voi trece la verificarea documentelor, la solutionarea cererilor de dosare. Ma voi apuca de treaba.