Sari direct la conținut

Votul final pe proiectele privind legea finantarii partidelor si legea partidelor, amanat cu o saptamana. Acestea au fost retrimise la Comisia speciala

HotNews.ro

Plenul Camerei Deputatilor a decis miercuri sa retrimita la Comisia de cod electoral proiectele privind legea finantarii partidelor si legea partidelor, care ar fi trebuit votate astazi, dupa ce s-au constat neconcordante intre textul raportului discutat marti in sedinta comisiei si textul care a ajuns in plen miercuri.

„Deoarece fata de raportul discutat ieri in Comisia de cod electoral si cel prezentat noua astazi au aparut o serie de articole, unele dintre ele cu caracter corelativ, care nu sunt puse de acord si care nu au fost discutate in comisie, va solicit retrimiterea acestor proiecte la comisie”, a declarat in plen Marian Neacsu, liderul grupului parlamentar PSD.

Acesta a rugat membrii comisiei sa rezolve problema luni sau cel tarziu marti pentru ca proiectele sa ajunga in plen miercurea viitoare.

„In raportul final asupra cererii de reexaminare a legii privind finantarea partidelor, pe langa punerea in acord a observatiilor venite de la presedinte, pe baza mandatelor partidelor politice, au mai aparut prevederi noi. Acestea trebuie discutate in comisie si nu trecute pur si simplu. PSD a propus reintoarcerea atat a legii finantarii cat si a partidelor pentru a fi discutate aceste modificari si, mai ales, pentru a fi verificata inca o data in ce masura forma finala a legii reflecta deciziile politice luate”, a explicat pentru HotNews.ro Gabriela Podasca (PSD), vicepresedinte al Comisiei de cod electoral, aceasta retrimitere a proiectelor.

Propunerile legislative privind modificarea si completarea Legii partidelor politice nr.14/2003 si a cererii de reexaminare privind Legea finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale au fost adoptate la 22 aprilie de Senat, iar in sedinta de marti Comisia a facut cateva mici modificari si a trimis raportul privind aceste legi care urmau sa intre in dezbatere si vot la Camera Deputatilor, camera decizionala.

Amintim ca obiectiile presedintelui au fost adoptate ca amendamente in raportul Comisie Speciale de cod electoral.

Unul dintre aceste amendamente spune ca partidele contracta imprumuturi in bani numai prin acte autentice notariale, sub sanctiunea nulitatii absolute, insotite de documente de predare-primire, in contract prevazandu-se modul si termenul de restituire al acestora, iar termenul de restituire nu poate fi mai mare de trei ani.

Un alt amenament prevede ca restiturirea imprumuturilor in bani se poate face numai prin virament bancar. Imprumuturile care nu sunt resituite in termenul prevazut de lege se consituie in donatii.

In ceea ce priveste finantarea partidelor, comisia a completat marti un amendament privind privind imprumuturile considerate donatii, cu urmatorul aliniat:

„(5) Imprumuturile in bani care nu sunt resisrutite care se poate constitui in donatii numai cu acordul partilor si numai daca nu s-a atins in anul respectiv plafonul pentru donatii prevazut”.

A mai fost adoptata si o completare referitoare la donatiile in bani pentru achizitionarea de cladiri pentru sediu de partid, asa incat partidul are obligatia de a indeplini aceasta sarcina de achizitionare in termenul prevazut in contractul de donatie care nu poate depasi doi ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro