Sari direct la conținut

Wess Mitchell, oficialul american care o va inlocui pe Victoria Nuland, a trecut de votul Senatului american/ Ce a spus despre Romania in urma cu trei ani

HotNews.ro
Wess Mitchell, Foto: Hotnews
Wess Mitchell, Foto: Hotnews

​​Wess Mitchell, oficialul american care o va inlocui pe Victoria Nuland in Departamentul de Stat, a trecut joi seara de votul Senatului american, urmand ca in cateva zile sa depuna juramantul. Pozitia exacta este Assistant Secretary of State (European Affairs and Eurasian Affairs, ocupata pana in iarna de Victoria Nuland, functie de mare importanta pentru Romania. Bun cunoscator al tarii noastre, Mitchell a condus din 2009 think tank-ul Center for European Policy Analysis (CEPA), pe care l-a fondat in 2005. Din aceasta pozitie, declara in 2014, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca vede in Romania un „battleground state” intre Occident si Rusia, iar democratia de aici va fi testata mai dur ca in alte tari.

  • In interviul acordat in 2014 HotNews.ro, Wess Mitchell si-a expus pe larg opiniile despre rolul Romaniei in confruntarile dintre tarile occidentale si Rusia lui Vladimir Putin, si despre interesul Rusiei de a destabiliza Romania. Vezi interviul integral.

In 2012, Mitchell a participat la campania candidatului republican la alegerile prezidentiale de atunci, Mitt Romney, caruia i-a oferit consiliere pe probleme de securitate nationala. Dupa votul de joi din Senat, Mitchell poate prelua oficial functie ramasa libera din 20 ianuarie, cand Victoria Nuland, numita de fostul presedinte Obama, a parasit postul in contextul preluarii presedintiei americane de catre Donald Trump.

Nuland a fost o persoana-cheie in contactele americane cu tarile central si est-europene si cu cele din fostul spatiu sovietic, mai ales in Ucraina, dupa declansarea conflictului din aceasta tara. Dar responsabilitatile functiei au fost impartite de noua Administratie, secretarul de Stat Rex Tillerson anuntand pe 7 iulie ca SUA vor avea un emisar special pentru Ucraina in persoana lui Kurt Volker, care pe parcursul ultimelor doua administratii americane a fost ambasador la NATO.

Ce spunea Wess Mitchell in 2014 despre Romania:

  • Am mare incredere ca institutiile voastre democratice – institutiile anticoruptie pe care le-ati infiintat in Romania. Cred ca trebuie protejate si ingrijite. Dar e important sa remarcam lucrurile bune care s-au facut.
  • Cred ca Romania traieste intr-un cartier dur. Pentru a se dezvolta economic si politic, sunt necesare cateva conditii interne si cateva conditii externe anume. Aveti nevoie ca Marea Neagra sa fie un spatiu economic deschis. Aveti nevoie ca atat cat se poate influenta rusa sa nu treaca la vest de Nistru. Aveti nevoie de o manifestare puternica a prezentei occidentale, din perspectiva securitatii. Aveti nevoie de ingradirea iredentismului.
  • Cred ca duhul iredentismului etnic a fost lasat sa scape din sticla lui pentru prima data dupa doua generatii. Romania va fi mereu perdanta clara in fata unui iredentism scapat de sub control. (…)  Crimeea este un precedent foarte periculos, este ceea ce nationalismul populist si iredentist din regiune ar cauta sa imite. As include acest lucru printre cele mai importante amenintari la adresa securitatii nationale pentru Romania, daca vorbim despre probleme externe. As mai include aici si remilitarizarea Marii Negre.
  • Romania este o insula. O insula a guvernantei democratice si a ideilor si institutiilor euroatlantice. Din punct de vedere strategic, e o insula a antlantismului si a influentei militare americane si a prezentei politice si economice occidentale. Cred ca este o insula sub asediu. In prezent, Vestul este in razboi cu idei de guvernare autoritara, la moda in randul unor mari state euroasiatice. Cred ca aceasta situatia creeaza tentatia de a forma soiuri hibrid de guvernare. Romania este un important aliat al SUA si al Vestului. Tocmai pentru ca Romania este sub asediu este extrem de important sa aiba un sistem imunitar puternic la nivelul guvernarii si in privinta coruptiei. Tocmai din cauza mediului geopolitic ce se deterioreaza, trebuie sa te astepti ca democratia cea mai de succes din Balcani sa treaca prin teste si mai grele. Sunt forte externe care ar folosi activ impotriva voastra faptul ca tranzitia democratica nu s-a terminat aici. Si cred ca situatia se inrautateste pe masura ce trece timpul. Iar din acest motiv, coruptia din orice tara si mai ales dintr-o tara de granita a NATO este o problema de securitate nationala la fel de mult ca o problema a guvernantei.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro