Sari direct la conținut

WWW fara Yahoo, Google si Microsoft!

Jurnalul National

Compania care se ocupa cu traficul pe Internet al unora dintre cele mai vizitate site-uri de pe net a fost vizata de un atac electronic, marti dupa-amiaza. Timp de vreo doua ore, Yahoo si Google au iesit din reteaua mondiala.

ALEXANDRU RADESCU

Se poate Internet fara Yahoo si Google? Probabil ca da, numai sa ni se spuna din timp.

Multa lume s-a napustit pe telefoane adresate providerilor de net sau departamentelor de IT ale diverselor institutii conectate la Internet, in momentul in care site-urile celor de la Yahoo, Google sau Microsoft nu mai puteau fi accesate in dupa amiaza zilei de marti.

Ce s-a intamplat de fapt? Hackeri, ramasi deocamdata neidentificati, s-au “distrat“ putin cu server-ul companiei Akamai Technologies, firma care se ocupa cu traficul pe Internet al celor de la Microsoft Corp., Google, Yahoo Inc., Xerox Corp., Washingtonpost.com si chiar site-ul celor de la FBI!

Punct sensibil

Dupa cum au declarat reprezentantii companiei afectate, faptul ca o parte din clientii Akamai sunt motoare de cautare, acest lucru reprezinta o atractie irezistibila pentru hackerii din intreaga lume. Un atac asupra serverelor Akamai se face printr-o actiune “coordonata“ a computerelor infectate si “preluate“ de hackeri.

Nu este usor sa obtii un succes total impotriva Akamai, deoarece trebuie “sa dai jos“ toate serverele Akamai, ceea ce inseamna cateva mii de unitati.

De exemplu, in toamna anului trecut, Microsoft a apelat la serviciile Akamai pentru a-si mentine site-ul on-line, atunci cand viermele “Blaster“ a “ordonat“ computerelor infectate sa atace site-ul de securitate de la Microsoft.

Ancheta federala

Purtatorul de cuvant al companiei Akamai, Jeff Young, a declarat ca atacul s-a indreptat impotriva Internetului, in general, si nu asupra organizatiei pe care o reprezinta, dupa cum se precizeaza intr-un material washingtonpost.com. Compania Akamai coordoneaza 15% din traficul Internetului.

Pe de alta parte, in SUA a inceput o ancheta coordonata de autoritatile federale, dupa cum spune Amit Yoran, seful diviziei de cybersecuritate a departamentului american de securitate interna.

NIMIC NU ESTE SIGUR

In ultimul timp, experti in securitate au lansat mai multe avertismente in legatura cu numarul din ce in ce mai mare al calculatoarelor care au suferit atacuri de genul celui indreptat impotriva Akamai.

Este vorba de atacuri din “partea“ unor computere care au fost infectate cu diversi virusi, computere care “revarsa“ cantitati uriase de informatii catre alte calculatoare sau site-uri, blocandu-le. Unul dintre cele mai puternice si agresive programe de acest gen este Phatbot, care s-a “imprastiat“ catre milioane de “masinarii“ in ultimele luni.

Russ Cooper, unul dintre sefii de la TruSecure Corp, a declarat pentru washingtonpost.com ca ar putea fi vorba de zeci de mii de sisteme care sa produca un asemenea “deranj“ retelelor Akamai. In luna mai, aceste retele au mai suferit un atac, datorat unei vulnerabiltati legate de software. Compania Akamai detine 15.

000 de servere in peste 60 de tari si poate coordona pana la 15% din traficul de pe Internet.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro