Sari direct la conținut

Zapp a primit licenta 3G

HotNews.ro

Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) a acordat vineri operatorului Telemobil, care detine reteaua Zapp, licenta 3G, dupa ce compania a achitat, miercuri, prima transa din tariful de eliberare a spectrului, in valoare de 10,5 milioane de dolari, se arata intr-un comunicat al autoritatii. Saptamana trecuta, IGCTI a mai acordat o licenta 3G operatorului RCS & RDS.

Licitatia pentru acordarea ultimelor licente 3G a fost destul de controversata, marele perdant fiind Cosmote, singura companie cu experienta in operarea acestui tip de tehnologie.

Urmatoarele cinci transe anuale egale in valoare de 4,9 milioane de dolari fiecare, vor fi achitate de catre operator pana la data de 30 ianuarie a fiecarui an, incepand cu anul viitor. Pretul pentru o licenta 3G este de 35 milioane de dolari.

Conform prevederilor caietului de sarcini, Zapp are de parcurs trei etape de dezvoltare, avand ca termene 30 iunie 2008, 31 decembrie 2009 si 31 decembrie 2011.

Zapp impreuna cu RCS & RDS au castigat concursul, organizat de IGCTI in 2006 pentru ultimele doua licente 3G. Licenta este valabila 15 ani si poate fi prelungita, fara taxe suplimentare, inca zece ani. Operatorul trebuie sa ceara, in acest caz, prelungirea valabilitatii licentei cu cel putin sase luni inainte de expirare.

La concursul organizat de IGCTI au mai participat Cosmote Mobile Telecommunications si Societatea Nationala de Radiocomunicatii Radiocom.

Primii detinatori de licente 3G din Romania sunt companiile Vodafone Romania si Orange Romania. La sfarsitul lui decembrie 2006 Vodafone Romania estima 250.000 clienti. Orange Romania estima tot la finele lui 2006, in jur de 250.000 de clienti EDGE si 3G.

Cosmote-marele perdant al licitatiei 3G

Concursul pentru ultimele doua licente de telefonie mobila de generatia a treia (3G) a fost castigat de RCS&RDS si Telemobil. Marele perdant a fost Cosmote, singurul dintre participantii la licitatie cu experienta, dar a carui oferta a fost surprinzator de slaba, mai ales la criteriul „acoperirea geografica si a populatiei”.

In procesul de evaluare, criteriul cel mai important de evaluare l-a reprezentat acoperirea geografica si a populatiei (55 puncte), urmata de fezabilitatea tehnica (25 puncte) si capacitatea financiara (10 puncte). Specializarea si experienta si fezabilitatea comerciala au reprezentat fiecare cate cinci puncte.

La data anuntaruii rezultatelor licitatiei 3G, analistul Nicolae Oaca aprecia pentru HotNews.ro ca marii castigatori ai acestui rezultat sunt Orange si Vodafone

„Marii castigatori ai acestei licitatii, pe termen mediu, sunt Orange si Vodafone, pentru ca vor avea o competitie mai lejera. Cum perdantii licentelor 3G sunt companii in care statul roman are interese, se poate spune ca inca odata interesul national a pierdut in fata interesului de grup”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro