Sari direct la conținut

„Zebeliunea”: Jocul de război al Pentagonului care simulează o rebeliune a Generației Z

HotNews.ro
Proteste în Brooklyn, New York, împotriva uciderii lui George Floyd, Foto: Lexie Moreland/WWD/ Profimedia Images
Proteste în Brooklyn, New York, împotriva uciderii lui George Floyd, Foto: Lexie Moreland/WWD/ Profimedia Images

​În fața protestelor din Statele Unite, la care participă predominant tineri, prezența forțelor armate pe străzile marilor orașe a generat controverse. Însă aceasta nu este prima oară când Generația Z, alcătuită din cei născuți după 1996, apare pe radarul Pentagonului, relatează The Intercept.

Documente obținute de website-ul american prin intermediul Legii privind libertatea informațiilor arată că Pentagonul a desfășurat un joc de război denumit Programul Strategic Special Comun Sol Aer Apă 2018 (JLASS) în care e analizat un scenariu în care membrii Generației Z, motivați de nemulțumire și furie, lansează o „Zebeliune” în Statele Unite la mijlocul anilor 2020.

Zebeliunea constituie o mică parte din JLASS 2018, acesta urmărind și scenarii privind militanți islamici în Africa, extremiști anticapitaliști sau organizații succesoare ale Statului Islamic.

Jocul de război a fost derulat de către studenți și profesori de la universitățile militare americane, locurile de antrenament ale viitorilor generali și amirali.

Deși nu este o previziune privind siguranța națională a SUA, JLASS, care analizează scenarii posibile până în 2028, „are rolul de a reflecta scenarii plauzibile privind tendințe și influențe majore în regiunile lumii”, potrivit documentului de peste 200 de pagini.

Conform scenariului „Zebeliunii”, membrii Generației Z – traumatizați psihologic în tinerețe de către atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 și recesiunea financiară din 2007-2008, zdrobiți de datoriile acumulate în timpul studiilor universitare și deziluzionați de opțiunile de angajare – au renunțat la speranța unei vieți mai bune și cred că sistemul este aranjat împotriva lor.

„Atât atacurile teroriste din 11 septembrie cât și recesiunea din 2007-2008 au influențat profund această generație în Statele Unite și au condus la un sentiment de neliniște și insecuritate în rândul Generației Z. Deși milenialii au trăit aceste evenimente în perioada de maturizare, membrii Gen Z le-au trăit ca parte a copilăriei, afectându-le realismul și viziunea asupra lumii…mulți s-au găsit împovărați de datoriile acumulate în timpul studiilor universitare descoperind că opțiunile de angajare nu sunt conforme cu așteptările lor.

Generația Z este adesea descrisă ca fiind în căutarea independenței și oportunităților dar în rândul membrilor ei există cea mai mică probabilitate de a crede că există un asemenea lucru ca ‘Visul American’, aceștia simțind în schimb că ‘sistemul este aranjat împotriva lor’. Văzându-se adesea ca agenți ai schimbărilor sociale, aceștia râvnesc la împlinire și entuziasm la locurile de muncă pentru a ‘mișca lumea înainte’”, notează documentul Pentagonului.

Potrivit scenariului, zoomerii deziluzionați vor declanșa o mișcare de protest la începutul anului 2025, care va începe în „parcuri, adunări, cafenele” – întâi în Seattle, apoi New York, Washington D.C., Los Angeles, Las Vegas și Austin. Un grup cunoscut ca Zebeliunea va începe o campanie globală online menită să arate injustiția și corupția și să susțină cauze pe care le crede benefice”.

În lumea JLASS 2018, cei mai militanți membri ai Zebeliunii vor recurge la infracțiuni informatice pentru a „taxa” marile corporații și alte instituții cu scopul de a combate inegalitatea socială sau, după cum o formulează jocul de război „vor folosi ciberspațiul pentru a răspândi un apel la anarhie”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro