Ziua: Bush peste Kerry
Cu doua zile inainte de inceperea alegerilor prezidentiale in Statele Unite, actualul presedinte al SUA, George W. Bush, este inca in fata contracandidatului sau democrat John Kerry in sondajele de opinie. Duminica, in ultimul sondaj de opinie realizat in SUA, George W. Bush avea doua procente in fata lui John Kerry.
De remarcat insa ca presedintele republican, desi se afla in frunte, este intr-o vizibila scadere in sondaje, deoarece sambata, intr-un alt sondaj, era creditat cu sase procente in fata rivalului sau.
Oricum, analistii politici americani se feresc sa dea vreun pronostic final, deoarece fiecare sondaj realizat contine o marja de eroare de plus/minus 3 procente, deci nu se poate aprecia cu siguranta cine va castiga alegerile. Totusi, George W.
Bush este neindoielnic creditat cu prima sansa, mai ales ca democratul John Kerry nu a fost plasat in nici un sondaj de opinie din ultima saptamana in fata actualului presedinte.
La fel ca si la scrutinul precedent, si la aceste alegeri invingatorul va fi decis de catre electorii din statele profund impartite intre Bush si Kerry, cum ar fi Florida, Ohio, New Hampshire, Pennsylvania sau Wisconsin. De altfel, atat George W.
Bush, cat si John Kerry s-au aflat ieri si azi in turnee-maraton in aceste state, incercand, pe ultima suta de metri, sa castige voturile decisive din aceste zone.
Prin urmare, batalia din acest an pentru Casa Alba va fi la fel de stransa ca si in ultimul scrutin prezidential din Statele Unite.
Iar SUA vor trece prin aceste alegeri cu acelasi sistem electoral nereprezentativ care interpune Colegiul Electoral intre alegatori si alesi; acest sistem nedemocratic a facut ca in anul 2000 candidatul democrat Al Gore sa piarda alegerile, desi a fost votat de mai multi americani (50.999.897) decat George W. Bush, care a fost declarat castigator, desi a fost votat de numai 50.456.002 americani.
Dar cu toate ca a avut mai putine voturi nominale decat rivalul sa democrat, Bush a fost instalat presedinte datorita sistemului nereprezentativ din SUA, pentru ca a obtinut atunci mai multe voturi ale electorilor (271) decat Al Gore (266 voturi ale electorilor).
Presedintele SUA, George W. Bush, este creditat cu voturile a 49 dintre americani, iar candidatul Partidului Democrat, John Kerry, intruneste numai 47 la suta din intentiile de vot ale americanilor, transmite CNN. Aceste rezultate au fost prezentate ieri natiunii americane si fac parte din ultimul sondaj realizat in Statele Unite.
Sondajul a fost realizat de institutul Gallup in zilele de vineri, sambata si duminica. Extrem de interesant este faptul ca 3 la suta din cei intervievati au declarat ca nu au decis inca intre George W. Bush si John Kerry, in timp ce 1 la suta dintre repondenti au precizat ca vor vota pentru Ralph Nader.
Bazandu-se pe felul in care au votat indecisii in precedentele alegeri, specialistii Gallup au incercat sa estimeze cum vor vota acesti indecisi si la acest scrutin. Rezultatele demonstreaza cat de strans va fi scrutinul, deoarece Gallup considera ca din cele 3 procente de indecisi, 49 la suta vor vota pentru Bush, 49 la suta pentru Kerry, 1 procent pentru Nader si 1 procent pentru alti candidati.
„In istoria sondajelor de opinie, organizatia Gallup nu a obtinut niciodata rezultate atat de stranse in ceea ce priveste estimarea electorala finala”, comenteaza CNN. Realizatorii sondajului au intervievat 2014 americani adulti, care au inclus 1866 alegatori inregistrati, dintre care 1573 au declarat ca se vor prezenta la vot.
Bush, in usoara scadere, dar in frunte
In ultimul sondaj dat publicitatii in Statele Unite inainte de sondajul Gallup, George W. Bush conducea mult mai confortabil in fata lui John Kerry in cursa pentru Casa Alba. Astfel, actualul presedinte il devansa cu 6 procente pe rivalul sau democrat (Bush – 50 %, Kerry 44%), potrivit sondajului publicat sambata de revista americana Newsweek.
Potrivit acelui sondaj, presedintele Bush isi marea astfel distanta care il despartea de contracandidatul sau, avand in vedere ca saptamana trecuta presedintele era creditat cu 48% din intentiile de vot. In sondajul Newsweek, 9% dintre alegatori au declarat ca nu s-au decis cu care dintre cei doi candidati sa voteze, fata de 13% cu o saptamana inainte.
Rata de aprobare a rolului presedintelui ramanea de 46%, in timp ce 56% dintre americani erau de parere ca SUA se indreapta intr-o directie gresita.
De remarcat ca Newsweek mentioneaza ca 59% dintre alegatorii americani se asteapta la probleme si contestatii in ziua votului, in conditiile in care 54% sunt de parere ca acest scrutin va fi atat de strans, incat rezultatul va fi decis in Justitie, asemeni alegerilor din anul 2000.
Batalia pentru indecisi
Cei doi candidati au incercat duminica si ieri sa cucereasca voturile alegatorilor indecisi din statele in care mai exista inca multi americani care nu s-au hotarat cu cine sa voteze. Voturile din statele Iowa, Florida, Ohio, New Hampshire, Pennsylvania, Wisconsin si Minnesota sunt considerate decisive pentru stabilirea viitorului presedinte al Statelor Unite.
Astfel, presedintele Bush a sustinut un discurs electoral in Florida – statul caruia ii datoreaza victoria in alegerile din 2000 – iar John Kerry a incercat sa ii cucereasca pe alegatorii din Ohio. Un sondaj dat publicitatii duminica de CNN/USA Today/Gallup demonstreaza ca voturile sunt impartite aproape egal intre cei doi candidati, in aceste state.
Sondajul a aratat ca in numai doua din aceste state balanta a inclinat clar catre unul din cei doi candidati: in Wisconsin, George W. Bush conduce cu 8 procente, iar in Minnesota democratul John Kerry conduce tot cu 8 procente.
In celelalte patru state, fiecare candidat are cate un usor avantaj in cate doua state: Bush e favorit in Iowa (conduce cu 2 %) si Pennsylvania (conduce cu 4%), iar Kerry e favorit in Florida (conduce cu 3 procente) si Ohio (conduce cu 4 %).
De remarcat ca John Kerry este favorit in statul Ohio, in conditiile in care de-a lungul istoriei toti candidatii republicani care au castigat Casa Alba au obtinut voturile electorilor din Ohio.
Florida, miza decisiva
De asemenea, John Kerry pare sa castige batalia pentru Florida – stat ale carui voturi i-au adus victoria nedemocratica lui Bush in 2000. La acel scrutin Bush a castigat voturile electorilor din Florida cu un avantaj de numai 537 de voturi nominale in fata democratilor.
Desi sondajul CNN/USA Today/Gallup il prezinta pe John Kerry favorit pentru castigarea voturilor electorilor din Florida (candidatul democrat conduce cu 3 procente), acum o saptamana acest stat era practic adjudecat de Bush, care conducea cu peste 8 procente in fata lui Kerry. Astfel, dupa discursul lui George W.
Bush din Florida, totul este posibil, deoarece actualul presedinte avea un handicap de numai 3 procente. Ambii candidati incearca sa castige voturile din Florida datorita numarului mare de electori din acest stat (27), care pot avea o importanta decisiva, in conditiile in care unele state au numai intre 3 si 6 electori alocati (Arkansas, Kansas, Utah, Wyoming, Montana, Idaho, etc).
Pentru obtinerea voturilor din Florida, presedintele Bush se bazeaza pe boom-ul economic care a avut loc in acest stat, ca si pe sprijinul pe care i-l poate acorda faptul ca fratele sau, Jeb Bush, este guvernatorul statului. Pe de alta parte, comunitatea de pensionari din Florida, extrem de numeroasa, pare sa incline catre democratul John Kerry.