Ziua fara stiri: Cum i-a "amutit" pe jurnalistii italieni Legea-calus propusa de Berlusconi
Nicio stire timp de o zi. Asa au ales jurnalistii italieni sa protesteze, vineri, fata de un proiect de lege promovat de guvernul lui Silvio Berlusconi, asa-numita „Lege-calus”, care restrictioneaza posibilitatea presei de a relata despre nereguli si abuzuri ale oficialitatilor si ridica obstacole aproape insurmontabile pentru procurorii care vor sa intercepteze convorbirile telefonice.
Dupa ce, joi, ziaristii nu au venit la serviciu, cele mai multe ziare italiene nu au aparut astazi la tarabe, iar multe dintre ele nu publica stiri nici pe paginile lor online. Protestul ziaristilor este completat, pe parcursul zilei de vineri, de agentiile de stiri si de posturi de televiziune si de radio, care au renuntat, pentru 24 de ore, la buletinele informative.
- Printre institutiile media ai caror jurnalisti au aderat la greva de o zi se numara Corriere della Sera, La Repubblica, agentia ANSA, televiziunea RAI. Chiar si publicatii sportive precum Corriere dello Sport au aderat la greva, in ajunul finalei Campionatului Mondial 2010.
Guvernul lui Silvio Berlusconi sustine ca proiectul de lege privind interceptarile are drept scop sa protejeze dreptul oamenilor la viata privata, in conditiile in care numarul de cazuri in care sunt interceptate convorbiri telefonice a crescut mult in ultimii ani. Dreptul la viata privata ar fi protejat atat timp cat transcrierile convorbirilor telefonice ale unor oameni care nu se afla, oficial, sub ancheta nu sunt facute publice, sustine executivul italian, dupa cum sintetizeaza agentia ANSA. Proiectul de lege a trecut deja de Senatul italian si acum se afla, pentru o ultima dezbatere, in Camera, care este asteptata sa aprobe noua legislatie inainte de a intra in vacanta, la mijlocul lunii august.
Atat jurnalistii, cat si judecatorii italieni spun ca efectele legii sunt catastrofale deopotriva pentru libertatea presei si pentru buna desfasurare a procesului judiciar. Printre efectele noii legi, asa cum sunt relatate in presainternationala:
- Politia si procurorii vor intampina greutati mari in cazurile in care considera ca este nevoie de interceptarea convorbirilor telefonice. Anchetatorii care vor dori sa intercepteze discutiile unui suspect trebuie sa obtina aprobare din partea a trei judecatori.
- Indiferent de circumstante, mandatul primit pentru interceptarea cuiva va expira dupa 75 de zile (termenul este in prezent de un an si jumatate), dupa care trebuie reinnoit la fiecare trei zile.
- Va fi blocata relatarea in presa a unor cazuri inainte ca acestea sa ajunga in faza de proces, ceea ce poate insemna ani de zile.
- Va fi interzisa publicarea transcrierilor unor inregistrari telefonice, iar jurnalistii si companiile media care sfideaza aceasta interdictie risca amenzi de sute de mii de euro.
- Desi cazurile legate de terorism sau Mafia sunt excluse din proiectul de lege, procurorii sustin ca multe dintre cazurile privind Mafia isi au radacinile in anchete legate de infractiuni marunte, in care s-a apelat inclusiv la interceptari.
- Contestatarii proiectului de lege sustin ca acesta are drept scop, de fapt, sa-i protejeze inclusiv pe Berlusconi si pe diversi apropiati ai lui, care au fost subiectul multor scandaluri de presa in ultimii ani.
Associated Press il citeaza pe ministrul de Justitie, Angelino Alfano, care a conceput proiectul de lege, acesta spunand ca in Italia sunt, in prezent, autorizate peste 100.000 de interceptari anual – de cinci ori mai mult decat in Franta si de aproape 20 de ori mai mult decat in Marea Britanie.
Greva jurnalistilor italieni are loc la o saptamana dupa ce judecatorii italieni au intrat in greva pentru a protesta atat contra reducerilor salariale, cat si impotriva „Legii-calus”. Proteste au avut loc si luna trecuta, cand, intre altele, ziarul La Repubblica a scos o editie in care pe prima pagina aparea doar o „notita”: „Legea-calus ii va lipsi pe cetateni de dreptul de a fi informati”.
Protestul are loc, de asemenea, intr-un moment in care popularitatea premierului Silvio Berlusconi a atins un nou nivel minim, inaintea unor voturi de incredere in cele doua camere ale parlamentului asupra bugetului de austeritate propus de guvern. Daca va pierde aceste voturi – primul urmand sa aiba loc in Senat, saptamana viitoare – Berlusconi va trebui sa se retraga, potrivit Constitutiei italiene.