Sari direct la conținut

1 milion de declaratii de avere, pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate, pana la sfarsitul lunii martie

EurActiv.ro

Noul portal al declaratiilor de avere al Agentiei Nationale de Integritate contine o baza de date cu peste 400.000 de declaratii de avere, din anii 2008 si 2009. Pana la sfarsitul lunii martie numarul declaratiilor de avere care vor putea fi consultate va ajunge la 1 milion, a declarat Horia Georgescu, secretarul general al Agentiei, cu ocazia lansarii proiectului „Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptie”, realizat cu finantare europeana prin programul PHARE, de Asociatia Actori Europeni, editorul EurActiv.ro.

Reprezentantul ANI a spus ca vor fi incluse in portal toate declaratiile de avere transmise institutiei incepand cu anul 2008. Horia Georgescu a mai spus ca uneori centralizarea declaratiilor de avere este dificila din cauza scrisului indescrifrabil de pe exemplarele originale. Noul portal ANI a fost mediatizat in ultima perioada in special din cauza pretului contractului, de 2,7 milioane de euro. Horia Georgescu a precizat ca este un instrument electronic cu facilitati complexe. Informatii despre licitatia desfasurata de institutie pentru atribuirea acestui contract pot fi gasite aici.

La seminarul de lansare a proiectului „Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptie” au mai participat reprezentanti ai Directiei Nationale Anticoruptie, Ministerului Justitiei, ai organizatiilor non-guvernamentale si jurnalisti, partenerul evenimentului fiind Institutul European din Romania.

Reprezentantii ANI si DNA au atras atentia ca mass-media ar trebui sa urmareasca si sa mediatizeze mai consecvent cazurile de incompatibilitate si dosarele de coruptie. „Dupa ce trimite un dosar in instanta, DNA nu il mai urmareste oficial si este datoria presei sa urmareasca ce se mai intampla cu acesta”, a spus Livia Saplacan, purtator de cuvant al DNA.

De asemenea, Horia Georgescu a spus ca „o serie de dosare cu impact foarte mare pe plan local, din pacate nu sunt mediatizate. Sunt cazuri importante, pentru ca este vorba despre cei care gestioneaza banul public.”

In acest context este lansat proiectul „Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptie”. Proiectul isi propune realizarea unui instrument online pentru a masura/evalua eficienta justitiei, caz cu caz, urmarind punctual marile dosare de coruptie; promovarea mijloacelor electronice in comunicarea cetateni-autoritati; instruire online pentru utilizarea acestor mijloace.

Codru Vrabie, membru al Consiliului National de Integritate a spus ca „mijloacele electronice au trei functii importante: una este strict de acces la informatie, alta functie este cea de scurtcircuitarea birocratiei – acte, avize, certificate, lucruri pe care cetateanul trebuie sa le obtina de la institutii publice. Cea de-a treia functie – studii si analize de sistem prin care sa vezi care sunt deficientele si cum le poti imbunatati.”

Un exemplu pozitiv in utilizarea tehnologiei pentru reducerea birocratiei este Portugalia, in opinia lui Codru Vrabie. El s-a referit la facilitatile electronice disponibile in institutiile publice din sate.

Proiectul „Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptie” este realizat de Asociatia Actori Europeni, editorul EurActiv.ro, program finanțat prin Pogramul PHARE al Uniunii Europene, Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 – Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei, Linia de buget: 2007/19343.01.11.

Obiectivul general al proiectului il constituie sprijinirea luptei anticoruptie in Romania, promovarea integritatii si eticii, transparentei, responsabilizarii si bunei guvernari prin valorificarea la maximum a instrumentelor electronice moderne.

In cadrul proiectului:

* Va fi realizata o platforma online cu scopul de prevenire/combatere a coruptiei cu ajutorul cetatenilor (tutoriale, instruiri online, intalniri online cu posibilitati de streaming video si/sau audio);

* Vor fi dezvoltate cursuri online legate de prevenirea si combaterea coruptiei, integritate si etica, transparenta, responsabilizare si buna guvernare, cursuri care vor fi oferite gratuit tuturor celor interesati;

* Vor fi formulate recomandari pentru autoritatile de resort, in urma feedback-ului primit de la utilizatorii platformei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro