13-15 aprilie. Fericiri de weekend. Sunt omida din "România neîmblânzită". Trăiesc patima neagră la fotbal, meciul Steaua-Rapid. Licitez vin din 1959. Imi fac ciorbă de salată. Tu?
Tu ce faci în weekendul ăsta? Uite, fixurile mele. Filmul „România neîmblânzită”. Festivalul Spotlight. Plantare de salcâm în Videle. Fotbal Steaua-Rapid. SubCarpați la București, Helge Lien Trio la Cluj. Licitația unui vin din 1959 și o ciorbă de salată cu afumătură. Da, pentru „Les Amoureuses”.
În „România Neîmblânzită” vreau să fiu o omidă
Filmul „România Neîmblânzită” are un buget de peste 3 milioane de euro, sute de ore de vânătoare de imagini inedite. S-a investit atât în sărăcia asta de România, totuși. Într-o Românie pe care o poluăm, îi dăm cu toporul, cu prostia.
Nu-s omul nici cu patriotismele, nici nu mă omor cu sălbăticia. Dar filmul chiar te rupe din jungla urbană și te-aruncă în pădurea seculară, cea unde doar Dumnezeu și colții fac legea. Actori sunt râsul, acvila, ursul, omida, morunul, lupul, vulpea, frunza, apa. Filmate în tot soiul de poziții, în mișcare, cu sens și cu poveste, de zici că tu ești ăla. Că tu urli la lună, sari printre pietre precum capra, ești vechi-străvechi prădător ca morunul.
Uite, mi-aș dori să fiu o omidă. Prinsă de furnici, dusă în mușuroi, omida era gata să fie devorată. Dar, ce crezi, omida a secretat prin toți porii o sevă ce-o face „furnică”. Pur și simplu, seva secretată o face să fie percepută ca furnică. Astfel, omida supraviețuiește chiar în mușuroi, fiind tratată de furnici ca una de a lor. După un timp, se face fluture. Aș vrea să fiu omidă. Supraviețuire, păcăleală, zbor.
Este film pe ecrane acum, e pentru toate capetele. Și puști și încăpățânați.
12-15 aprilie
De căscat gura la luminații. Spotlight – Bucharest International Light Festival. 29 de artiști care le au cu luminația pun spotul și computerul la treabă pentru a da o altă aparență Bibliotecii Centrale Universitare, Muzeului Național de Artă al României, Teatrului Odeon, Cercului Militar Național, Palatului CEC.
Sâmbătă 14 APRILIE
Dai la sapă, dai la lopată, stai la aer curat, faci un bine lumii tale.Uite-i Plantare de salcâm în Videle Teleorman. Se pleacă din București. Te înscrii aici.
Noaptea, după ora opt e fotbal. Academia Rapid joacă cu CS Steaua. E meci de patimă neagră. Păi, cum să ții bre cu înfrântul Rapid, disgrațiat din Liga întâi, ajuns în coada lumii? Ce dragoste, ce nebunie! Ratații ca mine merg în tribune. Senzații tari și curcubeice.
Duminică 15 aprilie
Clujul face lecția duminicii. Vine Helge Lien Trio.Jazz, superpremiat, într-o hârjoană lambda cu sunetele.
Ș-acum recomandări de vrei să te rupi de lume, să fii fiară.
Ia la licitație și bea 2 sticle de vin (CLICK)Chanson Pere & Fils, una-i Cru „Les Amoureuses” din 1959, cealaltă, din 1957, un Cru „Clos des Mouches”.
Bei vin și fugi în tunelul timpului.
Dece-i bun 1959? Este anul musihallu-lui, Some like it hot, cu Tony Curtis și Marilyn Monroe. Inocenta Monroe, alergările cu gangsteri, glumele, muzica nebună de big-band. Râzi, mori de răs. BBC-ul e de acord cu mine.
De chiar ți-e foame, fă-ți o ciorbă cu salată și afumătură.
Și cât tai salata verde, cât de mărunt, cât o speli ș-o pui la foc în oală cu apă cât s-o cuprindă. Cât arunci în scârbă un ou-două bătute. Cât tai felii dintr-o afumătură.
Cât de bine e să asculți hitul anului 1959? Omule, salată, dans și afumătură!
Bobby Darin-Mack The Knife.