1,9 milioane de dolari, cel mai mare salariu din Bucuresti
Faptul ca a obtinut acest salariu in domeniul constructiilor nu trebuie sa mire, atat timp cat acesta reprezinta de doi ani incoace sectorul cu cea mai importanta dinamica si detine cea mai mare pondere in PIB.
Datele referitoare la cele mai mari salarii obtinute anul trecut in Bucuresti au starnit comentarii interesante din partea reprezentantilor companiilor de resurse umane, si nu numai.
Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) a Muncipiului Bucuresti a intocmit pentru „Adevarul” o situatie statistica a celor mai mari cinci salarii brute obtinute anul trecut in Bucuresti.
Potrivit acesteia, cel mai mare salariu brut, de 5,32 milioane de lei, adica 1,89 milioane de dolari (n.r.-calculat la un curs mediu de 2,8090 lei/dolar), a fost obtinut anul trecut in constructii de catre o persoana din sectorul 2.
La mica diferenta, respectiv 5,21 milioane de lei (1,85 milioane de dolari) se afla o persoana din sectorul 5 care activeaza in domeniul proiectarii, fabricarii, instalarii si service-ului pentru lifturi electrice hidraulice.
Pe locul trei se afla o persoana din sectorul 2 care a castigat din comert un salariu brut de 4,11 milioane de lei (1,46 milioane de dolari), iar pe locul al patrulea, cu un salariu de 3,62 milioane de lei (1,28 milioane de dolari), un salariat din domeniul comertului cu ridicata.
Potrivit datelor DGFP Bucuresti, pe locul cinci se afla un salariu de 3,27 milioane de lei (1,16 milioane de dolari) obtinut in domeniul bancar de catre o persoana din sectorul 3 al Capitalei.
Dupa aplicarea impozitului de 16%, a somajului de 1%, respectiv a CAS-ului de 9,5% si a CASS-ului de 6,5%, veniturile nete aferente salariilor brute de mai sus sunt urmatoarele: 3.713.773 lei (locul 1), 3.633.608 lei (locul 2), 2.865.566 lei (locul 3), 2.524.234 lei (locul 4) si 2.283.249 lei, locul cinci.
Profilul salariatului de top: profesionist de elita, lider al unei companii puternice
Contactati de „Adevarul”, specia?listii din resurse umane nu s-au aratat foarte surprinsi de salariile respective si nici de domeniile din care provin acestia, cu mici exceptii, insa.
Rudolf Fedorovici, de la agentia de recrutare Advice Human Resources, spune ca, exceptand locul doi, toate salariile sunt veridice, precum si domeniile in care s-au castigat acestea.
„La acest nivel de salarizare vorbim cu siguranta de profesionisti, de oameni de elita, care nu sunt foarte multi in Romania, dar nici in strainatate.
Aceste sume nu sunt salarii fixe, ci reprezinta pachete salariale formate din beneficii si bonusuri acordate in urma indeplinirii pana la sfarsitul anului a unor obiective precise”, considera Fedorovici, precizand ca mai mult ca sigur acest salariu cuprinde si anumite procente alocate din cresterea companiei angajatoare.
La randul sau, Madalina Didea de la agentia de recrutare Hart HR considera ca se justifica pozitionarea constructiilor pe primul loc. „Este un sector extrem de dinamic acum in Romania si pozitiile-cheie Lead Project Manager sunt greu de ocupat cu oameni buni.
Un articol de Dana Banzea