2000 de oficiali din 191 de țări vin pentru 3 săptămâni în București, dar Primăria Capitalei nu are bani de promovare: Ce sumă va primi din Fondul de rezervă
Mai sunt 54 de zile până când 2000 de oficiali din 191 de țări vor veni timp de 3 săptămâni în București, la Palatul Parlamentului, pentru a alege noua conducere a ITU, agenția ONU care face regulile la nivel global în domeniul telecom. Primăria Capitalei ar trebui să organizeze anumite evenimente de promovare economică, culturală și turistică a Bucureștiului, dar nu are bani, așa că va interveni Guvernul.
Executivul are pe agenda ședinței de miercuri adoptarea unei Hotărâri privind alocarea sumei de 820.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru Primăria Municipiului București în scopul achizițiilor și cheltuielilor necesare cu organizarea acestui eveniment.
Conferința ITU este cea mai mare reuniune, din punctul de vedere al statelor prezente, al numărului de participanți și al duratei, organizată în România de la admiterea sa ca stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1955, iar ANCOM – autoritatea de reglementare în comunicații este insituția care va coordona organizarea acestui eveniment.
Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care se iau 88 de milioane de lei din excedentul ANCOM pentru organizarea acestui eveniment. Totuși, în eveniment sunt implicate și alte instituții, inclusiv primăria București.
De ce are nevoie primăria București de bani din Fondul de rezervă
- „(…) o serie de sarcini revin și Primăriei Municipiului București în ceea ce privește organizarea unor evenimente specifice, ce vor acțiuni de promovare economică, culturală și turistică, care să ofere premisele poziționării Capitalei drept o destinație propice mediului de afaceri și nu numai.
- Îndeplinirea tuturor acestor sarcini presupune și realizarea unor proceduri de achiziții publice, ce trebuie derulate într-un termen cât mai scurt, ținând cont de complexitatea responsabilităților și obligațiilor asumate de statul român și de autoritățile locale implicate în acest proces, conform ariilor de responsabilitate. (…)
- Având în vedere faptul că Municipiul București nu dispune de fondurile necesare îndeplinirii obiectivelor prezentate (..) prin proiectul de act normativ se propune alocarea sumei de 829 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2022, pentru Municipiul București”, se arată în nota de fundamentare.
Situație inedită în toamnă, în București: Rusia și SUA își dispută conducerea ITU, agenția ONU care face regulile în telecom
2000 de oficiali din 191 de țări vor veni timp de 3 săptămâni în această toamnă în București, la Palatul Parlamentului, pentru a alege noua conducere a ITU, agenția ONU care face regulile la nivel global în domeniul telecom. Mandatul chinezului Houlin Zhao la șefia ITU ia sfârșit, iar principalii candidați sunt din Federația Rusă și din SUA.
Cea de-a 21-a ediție a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor va avea loc în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, la Palatul Parlamentului – București.
Conferința Plenipotențiarilor este organismul suprem al Uniunii și are rolul de a adopta politica generală a UIT, planurile strategice și financiare ale organizației și de a alege conducerea acesteia (Consiliul UIT – mandatar al Conferinței Plenipotențiarilor, Secretarul General, Secretarul General adjunct, Directorul Biroului de Radiocomunicații, Directorul Biroului de Standardizare, Directorul Biroului de Dezvoltare și membrii Consiliului pentru Reglementări Radio).
În cadrul conferinței se decide viitorul organizației în ansamblul său, capacitatea de a influența direcții specifice legate de domeniul IT&C, cum ar fi convergența tehnologiilor, dezvoltarea Internetului și serviciul universal, fiind convocată o dată la patru ani.
Cine sunt cei doi candidați din SUA și Rusia pentru șefia ITU
Actualul secretar general al ITU este Houlin Zhao (China), chinezul fiind reales în această poziție pentru al doilea mandat în noiembrie 2018.
Acum vor avea loc alegeri în București, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, iar principalii candidați sunt o americancă – Doreen Bogdan Martin, și un rus – Rashid Ismailov.
- Doreen Bogdan Martin are o experiență de peste 30 de ani în telecomunicații, ultimii 3 ani fiind chiar director de dezvoltare în cadrul ITU. Vezi aici CV-ul și prioritățile sale.
- Rashid Ismailov este în prezent președinte al VimpelCom PAO, iar în trecut a fost director general al Nokia Rusia, a avut funcții de conducere în Huawei technologies și Ericsson responsabil pe zona Europa de est și Asia centrală. Acesta a fost și ministru adjunct al Comunicațiilor în Federația Rusă. Vezi aici CV-ul și prioritățile sale.
Lista cu toți candidații care vor fi aleși în funcții de conducere în cadrul ITU la conferința de la Bucureși este AICI.