Sari direct la conținut

4 din 5 locuințe din România nu au nicio asigurare: Ce despăgubiri s-au plătit în 2019 pentru locuințele afectate de inundații, cutremure și alunecări de teren

HotNews.ro
Asigurarea obligatorie a locuintelor in 2019, Foto: PAID
Asigurarea obligatorie a locuintelor in 2019, Foto: PAID

Românii care au avut casele asigurate obligatoriu împotriva inundațiilor, cutremurelor și alunecărilor de teren au primit anul trecut despăgubiri de peste 5,3 milioane de lei, cele mai multe daune fiind produse de inundații, a anunțat miercuri PAID (societatea care gestionează asigurarea obligatorie a locuințelor). Conducerea societății atenționează însă că în continuare peste 7 milioane de locuințe din România nu au nicio asigurare, în ciuda fatului că inundațiile și alunecările de teren au o incidență tot mai mare.

PAID România (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) avea, la finalul anului trecut, 1,73 milioane de polițe de asigurare obligatorii în vigoare, reprezentând un avans de 1,6% față de anul anterior. Fondul locativ, la nivel național, a crescut de la 8,97 la 9,03 milioane locuințe (+0,6%), astfel gradul de acoperire prin polița PAD (polița de asigurare împotriva dezastrelor) a ajuns la 19,18% la nivel național, în ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut (+0,19%). Din totalul locuințelor asigurate prin polița PAD, trei sferturi dintre acestea se află în mediul urban.

  • ”Avem în continuare peste 7 milioane de locuințe neasigurate, adică 4 din 5 locuințe nu au nicio protecție, ceea ce este îngrijorător, având în vedere nivelul ridicat de expunere la riscuri catastrofale pe care îl are România. Vedem, spre exemplu, că mediul rural este foarte slab protejat prin asigurare, deși riscuri precum inundațiile și alunecările de teren au o incidență ridicată în aceste zone”, a declarat Nicoleta Radu, director general al PAID România.

Cele mai asigurate județe (în afară de București – 38,91% și Ilfov – 38,55%) sunt Brașov (34,8%), Timiș (29,4%) și Sibiu (24,4%), la polul opus fiind Gorj, Botoșani și Olt, toate cu un grad de acoperire de sub 8%.

Daune plătite în 2019

În ceea ce privește situația daunelor plătite de PAID în 2019, aceasta indică o creștere de aproximativ 60% raportat la anul 2018, valoarea înregistrată la 31 decembrie 2019 fiind de 5,35 milioane de lei.

  • Cele mai mari daune plătite au fost în Prahova (0,65 milioane lei), Buzău (0,48 milioane lei) și Bistrița–Năsăud (0,39 milioane lei).

Cele mai multe despăgubiri au fost achitate ca urmare a inundațiilor naturale – 3,07 milioane lei pentru 654 dosare.Alunecările de teren au produs pagube în valoare de 1,36 milioane lei, din 87 dosare. Cutremurele de mici intensități au generat 334 dosare de daună.

  • Modificări majore la asigurarea obligatorie a locuințelor, propuse înainte de Crăciun: Patru riscuri naturale vor fi acoperite în aceiași bani și se elimină amenzile

Amintim faptul că un proiect de lege inițiat de doi parlamentari PSD și depus în 20 decembrie 2019 spre dezbatere la Senat își propune să modifice din temelii legea asigurării obligatorii a locuințelor.

Pagubele produse de furtuni vor fi acoperite de asigurarea obligatorie a locuințelor, alături de riscurile generate de cutremur, inundații și alunecări de teren, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament în data de 20 decembrie 2019. Amenzile vor fi eliminate din lege, în condițiile în care în 11 ani niciun primar nu și-a amendat electoratul. În schimb, înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară nu se vor putea face fără ca imobilul să aibă o astfel de asigurare. Interesant este că efectele unor asemenea măsuri sunt văzute diferit de ASF și de PAID, societatea care gestionează acest sistem.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro