Sari direct la conținut

48 de ore pe Hotnews.ro: Ambasada SUA in 2007: Cazul Teo Peter risca sa afecteze cooperarea dintre Romania si SUA; Andrei Postelnicu: Cred ca e prea devreme sa proclamam sfarsitul dominatiei americane; Cum se fura o banca din interior; Exclusiv: Intentiile Guvernului in materie de politici fiscale in 2011. Vezi cate taxe vor disparea;

HotNews.ro
48 de ore pe Hotnews, Foto: Colaj foto
48 de ore pe Hotnews, Foto: Colaj foto

Andrei Postelnicu: Cred ca e prea devreme sa proclamam sfarsitul dominatiei americane, desi problemele cu care se confrunta SUA sunt reale

In ultimii ani, discutiile despre declinul Americii au capatat amploare. Sustinatorii ideii afirma ca, lovite napraznic de criza economica si impotmolite in doua razboaie costisitoare, Statele Unite vor urma trendul marilor imperii si se vor prabusi in viitorul apropiat. Este acest declin real? Sau, asa cum spunea cineva recent, cum poate sa intre in colaps o tara unde au aparut Yale, Harvard, Google, Apple, Microsoft, Facebook si CocaCola? Care sunt semnele decaderii Americii si ce efecte va avea ea asupra celorlalte tari de pe glob? Ce ar insemna pentru noi, restul lumii, sfarsitul dominatiei americane? HotNews.ro a invitat specialisti in chestiuni americane, fini cunoscatori ai lumii Unchiului Sam, sa-si exprime opinia despre declinul, real sau inchipuit, al Statelor Unite. Astazi, jurnalistul si consultantul Andrei Postelnicu.

WikiLeaks/ Ambasada SUA in 2007: Cazul Teo Peter risca sa afecteze cooperarea dintre Romania si SUA

Diplomatii SUA la Bucuresti se temeau in 2007 de o „evolutie furtunoasa” a relatiilor cu Romania, dupa accidentul rutier, soldat cu moartea cantaretului Teo Peter. Taxiul in care se afla artistul a fost lovit de un angajat al ambasadei americane. Mesajul diplomatic confidential, obtinut de WikiLeaks si publicat de editia online a ziarului britanic The Guardian, a fost trimis de ambasada SUA din Bucuresti spre sediul Departamentului de Stat american.

Exclusiv: Intentiile Guvernului in materie de politici fiscale in 2011. Vezi cate taxe vor disparea, cum se vor reduce arieratele si ce prime se vor anula

Obiectivul central al politicii fiscale pentru 2011 are in vedere recuperarea deteriorarii pozitiei fiscale prin reduceri substantiale de cheltuieli si suplimentarea veniturilor, se arata intr-un document obtinut de HotNews.ro, purtand semnatura ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. Programul economic de reformare a sistemului public a fost agreat de reprezentantii FMI, se mai arata in document. Prioritare pentru 2011 sunt reducerea numarului si a nivelului taxelor si tarifelor cu caracter nefiscal. Din cele 263 de taxe/tarife cu caracter nefiscal existente in august 2010, un numar de 249 au caracter national iar 14 au caracter local. Au mai fost identificate 16 taxe/tarife care urmeaza sa fie comasate/reduse, se mai arata in documentul obtinut de HotNews.ro.

Cum se fura o banca din interior. Credite fictive, norme interne aruncate la cos si milioane de euro plimbati prin conturi

Credite fictive care nu se regasesc in arhivele bancii, imprumuturi de sute de mii de euro date cu incalcarea normelor interne, miscari de milioane de euro prin conturi, bani trimisi unor rude din strainatate sau mici imprumuturi acordate colegilor. Aceasta este descoperirea facuta de controlul intern al unei banci din top 10, una dintre persoanele implicate fiind chiar directorul unei respectabile agentii.

Presa a mai relatat cazurile unor functionari care intra in conturile clientilor, dar pana acum foarte putine date concrete au fost date publicitatii, cu atat mai putin documente legate de anchetele interne ale institutiilot de credit. HotNews.ro a documentat un asemenea caz, discutand cu toti cei implicati.

In apararea Eugeniei Voda: Zece personalitati, intre care Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, Cristian Mungiu, Cristi Puiu si Silviu Purcarete acuza CNA de dubla masura. Vezi in articol textul semnat de cei zece

Zece personalitati din lumea culturala acuza CNA de dubla masura, dupa sanctionarea TVR din cauza editiei Profesionistii, realizata de Eugenia Voda si difuzata de postul public pe 13 noiembrie, in care, printre altele, invitatul Ion Cristoiu a vorbit pozitiv despre fondatorul miscarii legionare din Romania, Corneliu Zelea Cordreanu, sugerand ca fost si „un erou romantic”. CNA a sanctionat TVR cu somatie publica, in data de 9 decembrie, dupa ce mai multe personalitati si reprezentanti ai comunitatii evreiesti au protestat, solicitand postului public „sa se delimiteze in mod ferm de afirmatiile facute in emisiunea amintita si sa sanctioneze pe cei care sint raspunzatori”.

De ce nu s-a prezentat Opozitia la citirea motiunii de cenzura. Planul PSD-PNL pentru a bloca Legea Salarizarii pe 2011

PSD intentioneaza sa blocheze adoptarea Legii salarizarii prin amanarea dezbaterilor motiunilor de cenzura. Conform surselor parlamentare PSD si PNL au absentat intentionat vineri de la citirea celei de-a doua motiuni de cenzura. Scopul Opozitiei este de a bloca adoptarea Legii salarizarii pana la 31 decembrie. In cazul in care cele doua motiuni nu sunt dezbatute saptamana viitoare actele legislative nu pot intra in vigoare la 1 ianuarie 2011 iar Romania risca sa piarda imprumutul de la FMI.

VIDEO A cincea amanare in dosarul SOV-Popa. Cum a cerut Vintu sa i se ridice interdictia de a parasi tara pentru a fi consultat la inima de un ginecolog

Tribunalul Bucuresti a judecat vineri 17 decembrie al cincilea termen in dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa condamnat in dosarul FNI. Prin avocatii sai SOV a solicitat judecatorului sa ii permita sa plece la Viena pentru a fi consultat la inima. In cursul dezbaterilor judecatorul a constat ca medicul care ar urma sa il consulte pe Vintu in problema sa cardica este de fapt medic ginecolog. Vintu a explicat ca de fapt este vorba de o echipa de medici specialisti. In final procesul a fost amanat pe 7 ianuarie 2011.

VIDEO Cronica de film: „TRON: Mostenirea” – o bomba goala

Numai Lady Gaga lipseşte din kitsch-ul servit de Walt Disney Pictures şi regizorul debutant Joseph Kosinski în „TRON: Legacy”. Filmul – dacă îl putem numi aşa – e claustrofobic şi înfricoşător pe un alt nivel decât era, poate, „Avatar”. Dacă nu eşti pasionat de jocurile video, o să-ţi doreşti ca cei care fac astfel de filme să-şi creeze tot pe computer şi propriii spectatori.

Valentin Protopopescu, doctor in filosofie: Comunistii i-au mutat pe tarani la oras fara sa le fi oferit un model de urbanitate. In Bucuresti nu am ajuns, nici macar in 2010, sa vorbim despre o populatie urbana

​”Astazi, mahalaua din Bucuresti s-a mutat in centru, iar centrul nu e nicaieri”, a explicat Valentin Protopopescu, psihanalist si doctor in filosofie, in cadrul dezbaterii „Bolile orasului sau divortul in societate”. Cu ocazia evenimentului desfasurat la mijlocul acestei saptamani, s-a mai discutat despre impactul pe care l-a avut vechiul regim asupra vietii la oras si la sat. „In 1938, Bucurestiul avea cam 800.000 de oameni. Putem spune ca erau niste insi relativ bine urbanizati. Ce au facut comunistii? I-au destarat pe acesti tarani. Si-au pierdut identitatea taraneasca fara sa capete o identitate urbana. La tara, fiecare era responsabil de bucata lui de pamant, de partea lui de ulita. La oras, nimeni n-a mai raspuns de nimic. De unde si mizeria monstruoasa care ne bantuie zilnic iesirile in urbe”.

REVIEW MULTIMEDIA LG Optimus 7 – Microsoft revine in ring cu Windows Phone 7

Timp de o saptamana, HotNews.ro a testat LG Optimus 7, primul terminal cu Windows Phone 7, noul sistem de operare pentru telefoane inteligente de la Microsoft, lansat in Romania. Dupa cativa ani in care Apple a avut ca rival serios doar platforma Google Android, Microsoft a reusit intr-un final sa produca un sistem de operare care sa se poata masura cu orice alta platforma mobila.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro