48 de ore pe Hotnews.ro: Cum ii explica la 85 de ani academicianul Solomon Marcus lui Daniel Funeriu predarea internetului in scoli; Strategia PDL pentru motiunea de cenzura; Cum explica ministrul Educatiei ca azi asumarea raspunderii pe Legea educatiei e o procedura constitutionala, iar exact acum un an nu era
„Cele doua companii (n.red. Electra si Hidroenergetica) vor profita de pozitia lor de oligopol, inlaturand rapid restul actorilor marunti din piata de energie din Romania, consecinta fiind o crestere continuua a pretului energiei la consumatorul final”, este una dintre concluziile dintr-un studiu eleborat de Universitatea Politehnica Bucuresti pe tema implicatiilor asupra pietei de energie generate de aparitia companiilor Electra si Hidroenergetica.
Intr-o editie speciala a discutii de luni, matematicianul Solomon Marcus, membru titular al Academiei Romane din 2001, a intrat intr-un schimb de replici cu Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, pe tema studiului internetului in scoala romaneasca. „Un element esential care lipseste din scoala noastra este educatia frecventarii internetului care ar trebui sa inceapa cel putin de la gimnaziu, daca nu de la scoala primara (…) Cuvantul Internet nu are voie sa lipseasca (…) la noi marii intelectuali ai Romaniei sustin in continuare ca internetul este un pericol la adresa cartii”, a declarat Solomon Marcus.
Nu cititi stenogramele lui Vantu
De ce sa le cititi? Intr-o zi urata de toamna nu veti descoperi altceva decat si mai mult noroi, si mai mult puroi. Vreti sa cititi despre intelectuali cu idealuri, despre jurnalisti curajosi sau despre politicieni cu stiinta guvernarii? Puneti mana pe-un roman istoric sau pe niste basme. Dar daca vreti sa aflati cum se “suge p… prin batista” sau care-i treaba cu “doua fete cinci palate”? Sau daca vreti sa fiti partasi la joaca lui “tati” cu “micii golanasi”, cu “borfasii simpatici” si cu “batraneii” care vor sa se intoarca in fruntea jocului? Atunci luati de studiati din acestia toti, caci acolo, in matul gros al stenogramelor lui Vantu, putem gasi formula care ne poate face patroni peste satul, institutia sau tara in care traim.
„Nu ma intereseaza! Ma deranjati!”. Asa a raspuns Sergiu Toader, fostul presedinte al Grupului Realitatea-Catavencu, la intrebarea privind stenogramele din dosarul Vantu. In schimb, Doru Buscu, directorul editorial al Academiei Catavencu, sustine ca nu a tinut cont de ordinele lui Vantu. Directorul editorial al Realitatea Tv, Catalin Popa a declarat ca omul de afaceri nu putea sa controleze editorial postul de televiziune. Cei trei sefi din cadrul trustului de presa controlat de Vantu apar in stenogramele unor conversatii telefonice cu Vantu, care arata cum se implica Vantu in politica editoriala a trustului si ce fel de ordine dadea in acest sens.
Apropierea motiunii de cenzura tulbura din nou apele in PDL, parlamentarii nemultumiti fiind ofertati cu bani de catre Guvernul Boc. Surse din interiorul PDL au declarat pentru Hotnews.ro ca aproximativ 12 parlamentari democrat liberali ar fi dispusi sa voteze motiunea impotriva Guvernului. Pentru a evita surprizele, conducerea PDL a decis ca vicepresedintii partidului si liderii de grup sa discute fata in fata cu posibilii dezertori si sa-i asigure ca vor primi bani pentru colegii. Totodata, pentru a evita surprizele, Coalitia a decis, luni, ca deputatii si senatorii Puterii sa participe la motiunea de cenzura, dar sa se abtina de la vot.
Problema de constitutionalitate a Legii Educatiei Nationale pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament „este rezolvata”. „Putine legi au fost mai dezbatute decat aceasta si oricine pretinde ca ea nu a fost discutata minte”, a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro – RFI, realizata de Dan Tapalaga. Ministrul a vorbit si despre „lideri ai studentilor care sunt teleghidati politic”, precizand ca este vorba despre liderii UNSR, care sunt „studenti ai Politehnicii Bucuresti, un exemplu de politizare a invatamantului superior din Romania”. In ceea ce priveste prevederile din Legea Educatiei referitoare la minoritatile nationale, ministrul a declarat ca „interesul educational este ca acei elevi sa invete istoria si geografia. Daca ei o fac mai bine in limba lor materna, de ce sa ne opunem?”
Dosarul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, contine cinci volume, incluzand stenogramele discutiilor cu jurnalisti din grupul Realitatea, precum Catalin Popa, Cornel Nistorescu, Stelian Tanase, dar si cu politiceni, relateaza Mediafax. Una dintre stenograme se refera la o discutie din seara de 24 noiembrie 2009, cand Sorin Ovidiu Vintu este contactat de Bogdan Chirieac.
In jur de 100 de angajati ai Ministerului Finantelor au oprit marti activitatea, sustinand ca au informatii ca nu isi vor primi stimulentele financiare promise, a declarat pentru Mediafax Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici. Liderul sindical il acuza pe ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, ca nu ar vrea sa dea drumul la stimulente, nici macar dupa stabilirea criteriilor de acordare a acestora, iar in aceste conditii, conflictul a fost redeschis.
Stenogramele din dosarul SOV releva viziunea pe care omul de afaceri o are despre independenta editoriala si despre structura unui grup de presa: „o constructie foarte eficienta, sa raspunda comenzilor economice la care este supusa”. O definitie care pare departe de ce declara Stelian Tanase in momentul in care a devenit presedinte la Realitatea TV, in septembrie 2010: „In discutiile cu mine, SOV s-a obligat sa nu intervina niciodata, telefonic sau in alt fel, in politica editoriala, in programe (…) A spus ca nu va interveni in independenta editoriala a postului, pentru care raspund numai eu.”