Sari direct la conținut

6 puncte cheie privitoare la armata Chinei / Avertismentul unui general american de top

HotNews.ro
Armata China, Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia
Armata China, Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

China și Rusia sunt hotărâte să schimbe „ordinea globală actuală bazată pe reguli”, potrivit generalului de top Mark Milley. „Intrăm într-o lume care devine din ce în ce mai instabilă, iar potențialul unui conflict internațional semnificativ între marile puteri crește, nu scade”, a spus el, citat de CNN.

Invazia Ucrainei de către Rusia amenință „nu doar pacea și stabilitatea europeană, ci și pacea și stabilitatea globală pe care părinții mei și o generație de americani s-au luptat atât de mult să le apere”, a spus Milley.

Creșterea armatei Chinei, în special a marinei sale, a îngrijorat oficialii americani ai apărării și parlamentarii în ultimii ani.

O nouă cursă a înarmărilor. O emblemă a preocupărilor cu privire la dominația militară a SUA este accentul foarte specific din ultimele săptămâni pus pe rachetele hipersonice.

Generalul Mark Milley (Foto: Kevin Dietsch / Getty Images / Profimedia Images)

„SUA au pus un accent reînnoit pe armele hipersonice în urma testelor de succes ruse și chineze din ultimele luni, exacerbând îngrijorarea la Washington că SUA rămâne în urmă cu o tehnologie militară considerată critică pentru viitor”, a scris Oren Liebermann la CNN.

„Modernizarea militară chineză fără precedent le-a permis să ne depășească în capacitățile cheie”, a declarat reprezentantul Mike Rogers din Alabama. „Partidul Comunist Chinez controlează acum cea mai mare armată și marina din lume. Are mai multe trupe, mai multe nave și mai multe rachete hipersonice decât Statele Unite.”, spune el.

Matthew P. Funaiole, un expert în China, analist de date și membru senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, sintetizează pentru CNN în 6 puncte cheie situația:

  • 1. China are un obiectiv strategic pe termen lung care implică SUA

FUNAIOLE: China vrea să se stabilească ca principalul intermediar de putere în Indo-Pacific, să înlocuiască SUA în acest sens și își vede armata ca unul dintre mijloacele principale de a face asta…

  • 2. Ideea că China a „depășit” SUA are nevoie de context

FUNAIOLE: China rămâne în continuare considerabil în urmă față de SUA în ceea ce privește cheltuielile totale (mai puțin de jumătate, conform acestei estimări). Dar SUA mențin o prezență globală și dețin active militare pe tot globul, iar forțele Chinei sunt mult mai localizate în regiune…

În ceea ce privește tehnologia, Funaiole a susținut că SUA păstrează în continuare un avantaj în cercetare și dezvoltare.

  • 3. Armata Chinei, ca și cea a Rusiei, nu are coloana vertebrală umană pe care o are armata SUA

FUNAIOLE: SUA, la bine și la rău, au fost implicate în conflicte de pe tot globul destul de constant de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce armata Chinei nu este testată. Deci tehnologia va fi importantă, iar cheltuielile militare sunt cu adevărat importante.

  • 4. China și Rusia nu sunt tocmai aliate

FUNAIOLE: Chiar dacă China și Rusia lucrează împreună ca parteneri nu sunt aliate în același mod precum SUA și aliații săi

Dovada oferită de Funaiole este că Occidentul – inclusiv SUA și aliații săi – s-a unit efectiv împotriva Rusiei în Ucraina, dar China a rămas la distanță.

  • 5. Urmăriți dezvoltarea marinei Chinei

FUNAIOLE: Când China își va lansa al treilea portavion va folosi un sistem de catapultare pentru a lansa avioane, o nouă tehnologie avansată despre care se va vorbi mult. Când China va dezvolta și primul său reactor nuclear pentru alimentarea portavioanelor, va avea un avantaj semnificativ.

  • 6. Dificultatea lui Putin în Ucraina transmite un mesaj Chinei

FUNAIOLE: Dacă acum o lună sau acum șase săptămâni, credeai că poți testa sistemul și că nu vei primi neapărat prea multe respingeri de la el, s-ar putea să te gândești altfel la asta acum…

Importanța Chinei și baletul său diplomatic

China este un factor cheie de fluctuație cu un potențial de pârghie asupra Rusiei. Până acum, China a încercat să reconcilieze ireconciliabilul – parteneriatul său strategic cu Rusia, așa-numitele sale principii de suveranitate și neamestec în treburile interne ale altora și interesele sale economice în Statele Unite și Uniunea Europeană, cu aproximativ 3 trilioane de dolari în active în euro și dolari, potrivit Foreign Policy

A adoptat un fel de neutralitate pro-rusă care este nesustenabilă, iar elita Partidului Comunist Chinez dezbate probabil dacă Rusia, care cu doar câteva săptămâni în urmă era un atu strategic, a devenit o datorie în creștere.

China este la o răscruce de drumuri. Fie se va distanța de Rusia și va reduce sprijinul economic, fie se va înclina spre Moscova și va sfida sancțiunile. Statele Unite trebuie să stimuleze China spre primul punct de vedere.

Ca și în Războiul Rece, țările sunt forțate să aleagă părți într-o ciocnire pe care președintele Joe Biden și liderii europeni o descriu drept o luptă între democrație și autoritarism, între ordinea bazată pe reguli instituită după al Doilea Război Mondial și „legea junglei” unde puterea face dreptate, potrivit NBC.

„Orice națiune care acceptă agresiunea brută a Rusiei împotriva Ucrainei va fi pătată de această asociere”, a spus Biden în discursul său privind starea Uniunii.

Când vine vorba de a trata cu Rusia, imaginea este mai complicată. Cu siguranță, Rusia trebuie să-și retragă toate trupele cât mai curând posibil. Dar asta lasă o mulțime de întrebări în aer.

surse. CNN, Foreign Policy

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro