Sari direct la conținut

7 mituri despre sex dupa prima tinerete

HotNews.ro

In cultura occidentala, sexul este asociat cu tineretea. Reclamele strecoara aluzii si promisiuni, mijloacele de comunicare in masa si sursele de divertisment construiesc o imagine de distractie maxima din care persoanele in varsta sunt excluse. Gresit! Viata sexuala poate fi implinita si la o varsta inaintata, deorece sexualitatea si instinctele se pastreaza pana la batranete, afirma Reader’s Digest Romania in editia de iulie.

„Varsta nu este un obstacol in calea placerii. Si persoanelor in varsta le e permis sa aiba nevoi si sa duca o viata pe deplin echilibrata, care include si partide placute de sex“, spune Tuula Emas, terapeut sexolog la Clinica de Sanatate Sexuala si Interactiune de Cuplu din Erenova, Finlanda. Iata cum demonteaza expertii finlandezi sapte mituri despre sexul la varsta a treia:

Sexul si dorinta sexuala sunt rusinoase

O prejudecata pe cale de disparitie. Barbatii isi pastreaza un interes mai ridicat decat femeile in ceea ce priveste sexul pe masura ce avanseaza in varsta, deorece viata sexuala a unui barbat – fie acesta si mai in varsta – este privita cu mai multa ingaduinta. Iar noile remedii pentru probleme de erectie le-au oferit barbatilor oportunitati nebanuite.

O femeie mai trebuie inca sa faca fata presiunilor unor roluri atribuite de societate. „Multe dintre asteptarile legate de rolul de mama reprezinta o indatorire dificila. Poate o bunica sa mai fie si o femeie pasionala?“, spune Emas. Sigur ca poate! Generatia care a trait revolutia sexuala din anii ’60 nu mai este de acord cu vechile modele si atitudini.

Dorinta dispare dupa schimbarile hormonale

Fals. La menopauza, productia de estrogen (hormoni feminini) scade treptat pana inceteaza. Dar aceasta nu reduce apetitul sexual, cel mai adesea chiar dimpotriva. Cand inceteaza productia de hormoni feminini, ovarele continua sa produca hormoni masculini (testosteron). „In cazul femeilor mai varstnice, cresterea nivelului acestui tip de hormoni poate mari apetitul sexual. Multi barbati sunt surprinsi cand partenera lor devine mai activa decat inainte“, spune Maija Kajan, ginecolog la Centrul de Ginecologie si Urologie din Tampere, Finlanda.

Disfunctiile erectile vin cu varsta

Doar partial adevarat. Disfunctia erectila se dezvolta cel mai adesea pe fundalul unei boli. “Conform studiilor, 75% din probleme au un motiv organic, iar 25% au la baza factori psihici“, spune profesorul Olavi Lukkarinen, urolog la institutul finlandez Oulu Diaconess.

Adesea, disfunctia erectila nu este o problema de varsta, ci de stil de viata. Fumatul, consumul de alcool, lipsa de miscare, kilogramele in plus si un nivel ridicat de colesterol au o influenta directa asupra potentei. Stresul poate deseori crea probleme de erectie. Un barbat in forma fizica buna, chiar daca e in varsta, este mai activ si in pat.

Actul sexual este dificil si dureros

Nu neaparat. Pentru multe femei, sexul, care era candva placut, poate deveni, odata cu varsta, o activitate deranjanta. Exista insa diverse medicamente pe baza de estrogen disponibile pentru tratamentul mucoasei membranei inflamate. „Solutiile de estrogen de uz extern sunt sigure si au foarte rar efecte secundare“, spune Maija Kajan.

Bolile ucid viata sexuala

Nu neaparat. Diabetul, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, disfunctiile prostatei si scleroza multipla sunt boli des intalnite la varstnici. Acestea afecteaza functionarea organismului si sexualitatea. Unele boli restrang mobilitatea si „obliga“ cuplul sa invete noi pozitii.

„Chiar daca bolile impun restrictii, nu presupun insa si renuntarea la sex“, spune Emas.

„In general boala nu este un obstacol pentru actul sexual. Chiar si bolile de inima sau preinfarctul sunt rareori un obstacol pentru actul sexual“, confirma si Maija Kajan, ginecolog. Adeseori problema consta, de fapt, in atitudine: boala genereaza teama, timiditate si depresie.

Seniorii nu ajung la orgasm

Dar si cand o fac… Odata cu varsta, circulatia sangvina devine deficitara, iar senzitivitatea organelor sexuale se micsoreaza. Senzitivitatea scazuta necesita cel mai adesea stimulare mai puternica si mai indelungata a zonelor erogene, pentru ca orgasmul sa fie posibil. „Experienta orgasmului la varsta inaintata poate fi diferita de cea din tinerete, dar adesea mult mai placuta“, spune Maija Kajan. „Orgasmul nu este intotdeauna la fel de puternic ca in tinerete, dar chiar si persoanele de 80 de ani pot ejacula,“ completeaza Olavi Lukkarinen.

Fara orgasm sexul nu e placut

Depinde de sex. Chiar daca abilitatea sexuala si premisele pentru actul sexual se diminueaza odata cu varsta, aceasta situatie se poate intoarce in propriul avantaj. „Suntem prea centrati asupra orgasmului. Trebuie oare ca o persoana de saptezeci de ani sa aiba acelasi gen de viata sexuala ca una de douazeci?“, se intreaba Kajan, care indeamna la cautarea fara retineri de forme noi si inedite de creare a placerii. „Pasiunea pentru aventura, un spirit mereu treaz si cautarea entuziasta pot produce revelatii neasteptate“. Concluzia: nu este niciodata prea tarziu sa te bucuri de sex, probabil ca si parintii tai cred la fel. Tu ce zici?

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro