Sari direct la conținut

Consiliul local rus care a cerut demiterea lui Putin s-ar putea dizolva

HotNews.ro
Președintele rus Vladimir Putin la Forumul Economic Estic din Vladivostok, Foto: Sergej Bobylev / Sputnik / Profimedia
Președintele rus Vladimir Putin la Forumul Economic Estic din Vladivostok, Foto: Sergej Bobylev / Sputnik / Profimedia

Un grup de politicieni locali din Sankt Petersburg care au cerut demiterea președintelui Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina se confruntă cu probabila dizolvare a consiliului lor districtual în urma unei decizii a unui tribunal de marți, a declarat unul dintre deputați, relatează Reuters.

Nikita Yuferev a spus că instanța judecătorească a decis că o serie de ședințe anterioare ale consiliului au fost invalide, deschizând calea pentru ca guvernul regional să fie dizolvat.

Un alt membru al consiliului, Dmitri Palyuga, a declarat că aceeași instanță l-a amendat cu 47.000 de ruble (780 de dolari) pentru „discreditarea” autorităților, când a cerut demiterea lui Putin. Oficialii instanței nu au putut fi contactați telefonic pentru comentarii.

Încă patru membri ai consiliului local Smolninskoye urmează să se prezinte în instanță în următoarele două zile.

Reamintim că, săptămâna trecută, deputații municipalității Smolninskoye din Sankt Petersburg au cerut Dumei de Stat a Federației Ruse inculparea preşedintelui rus Vladimir Putin pentru trădare, invocând o serie de motive, printre care pierderile militare ale Rusiei în Ucraina și prejudiciul adus economiei acesteia din cauza sancțiunilor occidentale.

Un alt deputat local a declarat că 65 de reprezentanți municipali din Sankt Petersburg, Moscova și alte câteva regiuni au cerut demisia președintelui rus Vladimir Putin, potrivit unei petiții postate luni pe Twitter.

Deși acum nu reprezintă nicio amenințare pentru Putin, mișcările marchează rare expresii de disidență din partea aleșilor locali într-un moment în care rușii riscă pedepse grele cu închisoarea pentru „discreditarea” forțelor armate sau răspândirea „informații în mod deliberat false” despre acestea.

Palyuga a spus pentru Reuters că se așteaptă ca numărul acestor oameni care cer demisia lui Putin să crească după contraofensiva fulger de săptămâna trecută a ucrainenilor.

„Desigur, ceea ce se întâmplă acum a coincis cu succes cu agenda noastră. Mulți oameni cărora le-a plăcut Putin încep să se simtă trădați. Cred că, cu cât armata ucraineană operează mai cu succes, cu atât astfel de oameni se vor înmulți”, a spus el.

Analistul politic rus Tatiana Stanovaya a spus că riscul mare pentru Kremlin nu constă în protestul consilierilor în sine, ci în pericolul reacției dure la acesta.

„Reacția sau reacția excesivă poate provoca mai multe daune politice regimului decât această petiție. Dar nu am nicio îndoială că toți cei care au semnat petiția se vor confrunta cu presiune politică”, a declarat Stanovaya, fondatorul proiectului independent de analiză R. .Politik.

Mii de dosare au fost deschise împotriva persoanelor acuzate de discreditarea armatei, ducând, de obicei, la amenzi pentru cei care au încălcat legea pentru prima dată, dar un consilier din Moscova a fost condamnat la șapte ani de închisoare în iulie, după ce a fost condamnat pentru răspândirea de informații false. Alți câțiva jurnaliști și oameni din opoziție au fost, de asemenea, acuzați și riscă potențiale pedepse cu închisoarea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro