Sari direct la conținut

Convorbire telefonică Putin-Macron. Kremlinul și Palatul Elysee au variante sensibil diferite privind conținutul discuțiilor

HotNews.ro
Vladimir Putin si Emmanuel Macron, Foto: Colaj Foto Profimedia Images
Vladimir Putin si Emmanuel Macron, Foto: Colaj Foto Profimedia Images

Vladimir Putin l-a sunat pe Emmanuel Macron și a reclamat atacurile ucrainenilor la Zaporojie care ar putea avea „consecințe catastrofale”. Președintele francez i-a răspuns însă că ocupația rusă a centralei nucleare este de fapt ce compromite securitatea.

Convorbirea dintre președinții Rusiei și Franței, la inițiativa celui dintâi, a fost urmată de comunicate oficiale, în care fiecare parte și-a prezentat punctul de vedere.

Vladimir Putin a atras atenția că „atacurile constante ale ucrainenilor asupra sitului centralei Zaporojie ar ar putea duce la consecințe catastrofale”, potrivit unui comunicat al Kremlinului, citat de AFP. El a cerut ca Occidentul să facă presiuni asupra Kievului astfel încat „atacurile să inceteze imediat”.

Cei doi lideri s-au declarat pregătiţi pentru o „interacţiune nepolitizată” în această problemă, cu participarea Agenţiei internaţionale pentru energia atomică (AIEA), conform comunicatului Kremlinului.

De partea cealaltă, președinția franceză a transmis că Emmanuel Macron i-a spus liderului de la Kremlin că ocupația rusă a centralei nucleare de la Zaporojie este de fapt cea care compromite securitatea acesteia.

Potrivit comunicatului președinției franceze, citat de Reuters, Macron i-a cerut lui Putin să retragă armele grele și ușoare din centrală și i-a spus că Moscova ar trebui să respecte recomandările Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a asigura securitatea locului.

„Președintele va rămâne în contact cu președintele (Volodimir) Zelenski, precum și cu directorul general al AIEA și va vorbi din nou în zilele următoare cu președintele Putin, astfel încât să se poată găsi un acord care să garanteze securitatea la centrala electrică”, a precizat Palatul Elysee.

Discuția a avut loc la inițiativa Kremlinului.

Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), a anunţat duminică, într-un comunicat de presă, că operaţiunile la centrală au fost oprite complet ca măsură de siguranţă.

Centrala „este oprită complet”, după ce Energoatom a deconectat unitatea şase de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3:41 (00:41 GMT). „Se fac pregătiri pentru răcirea sa şi transferul în starea de răcire”, a adăugat Energoatom.

Compania a menţionat că sâmbătă a readus la capacitate operaţională conexiunea la sistemul electric, despre care a spus că a fost afectată de bombardamentele ruse, permiţând centralei să fie alimentată de la sistemul energetic ucrainean.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro