Sari direct la conținut

Rusia a început lucrările la „Okulus”, un sistem de depistare automată a informațiilor interzise de pe internet

HotNews.ro
Big Brother, Foto: DreamsTime
Big Brother, Foto: DreamsTime

Rusia elaborează un sistem de depistare automată a informațiilor interzise, „Okulus” urmând să analizeze fotografiile, imaginile video, textele de pe site-uri, rețelele de socializare și servicii de mesagerie, relatează presa de la Moscova, citată de Rador.

Roskomnadzor, autoritatea rusă de supraveghere a mass-media și canalelor de comunicare a alocat deja pentru elaborarea sistemului suma de 57,7 milioane de ruble, potrivit Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Russia.

De crearea „Okulus” se va ocupa o companie privată, proiectul având termen de finalizare până pe 12 decembrie 2022.

Sistemul trebuie să depisteze conținutul interzis în timp real nu doar sub formă de text, ci și în „secvențe, combinații de obiecte, compoziții de imagini, fețe, dar și în statica și dinamica mișcărilor”.

Capacitatea sistemului trebuie să fie de 200 de mii de reprezentări în 24 de ore, ceea ce înseamnă că „Okulus” va analiza două cadre sau imagini în fiecare secundă.

Konstantin Bulanov, directorul pentru tehnologii digitale al Roskomnadzor, a explicat că pentru funcționarea stabilă a sistemului va fi nevoie de nu mai puțin de 48 de servere echipate cu acceleratoare grafice.

Rusia consideră informații „false” toate informațiile care nu sunt agreate de Kremlin

Bulanov a declarat pentru canalul RBC că „Okulus” nu caută și nu strânge în mod independent informații pe Internet. „Pentru monitorizare sunt concepute alte sisteme informaționale care funcționează deja în componența Modulului unic de analiză (EMA)”, a precizat acesta.

Datele din sistemele de monitorizare vor fi încărcate în „Okulus” în mod automat.

Parlamentul rus a adoptat încă din prima jumătate a lunii martie un proiect de lege care incriminează difuzarea de informații despre forțele armate ale țării pe care autoritățile de la Moscova le cataloghează ca fiind „false”.

Ulterior sfera de aplicare a legii a fost extinsă pentru a include informațiile despre toate instituțiile sale care operează în străinătate.

Numeroși activiști, disidenți sau jurnaliști au fost deja trimiși în judecată sau amendați în baza acestei legi care permite și o amendă administrativă pentru cazurile pe care autoritățile le consideră mai puțin grave.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro