Rusia începe să vorbească deschis despre naționalizarea locuințelor ucrainenilor din teritoriile ocupate: „E nevoie de o bază legală clară”
Rusia ar trebui să creeze o bază legală pentru confiscarea proprietăților cetățenilor ucraineni din Rusia, așa-zisele republici populare din estul Ucrainei și celelalte teritorii ucrainene ocupate, a declarat luni un înalt oficial rus, citat de Interfax.
„Avem nevoie de o bază legală clară pentru confiscarea proprietăților străine, în special proprietățile ucrainene din Rusia și teritoriile eliberate ale Ucrainei. Această problemă ar trebui să fie discutată în detaliu cu guvernul în toamnă”, a declarat Andrei Klișas, președintele Comisiei pentru legislație constituțională din cadrul Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului de la Moscova.
Comentariile făcute luni de Klișas pe canalul său de Telegram vin după ce la sfârșitul lunii iulie guvernul de la Moscova a redactat un proiect de lege care ar permite naționalizarea locuințelor ucrainenilor din teritoriile ocupate dacă acestea vor fi anexate de Rusia.
Documentul elaborat de Ministerul rus al Construcțiilor sub pretextul rezolvării problemei acordării de locuințe cetățenilor aflați în categorii defavorizate prevede că autoritățile locale din districtele federale ale Rusiei vor putea lua în primire „locuințele nerevendicate” pentru a le acorda unor alte persoane.
Cum vrea Rusia să naționalizeze pe ascuns locuințele ucrainenilor
Acest lucru ar însemna practic că autoritățile de ocupație vor putea printr-o simplă decizie a unui funcționar public să confiște locuințele ucrainenilor ce au fugit din zona luptelor pentru a le da unor cetățeni ruși.
Premierul Mihail Mișustin și-a exprimat deja susținerea pentru proiect, susținând că „există obligații față de militari și persoanele cu dizabilități. Va fi mai ușor ca acest lucru să fie făcut prin decizia șefilor entităților constitutive ale Federației Ruse”
Liderul autorităților instalate de ruși în teritoriile ocupate din regiunea Zaporojie aflată în sudul Ucrainei a anunțat în mod oficial luni că acestea vor organiza un referendum de alipire la Rusia, fără a preciza deocamdată o dată pentru acesta.
Anterior, autoritățile pro-ruse din toate teritoriile ocupate, precum și separatiștii din cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, au vorbit despre organizarea unor astfel de referendumuri, fără a face însă un anunț oficial în acest sens.
Urmărește ultimele evoluții din a 166-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.