Închisorile rusești spun că pot înlocui IKEA cu mobilă „mai bună” și ieftină: „Nu va fi produsă în gulag”
Închisorile rusești spun că pot înlocui mărcile occidentale precum IKEA cu produse făcute de deținuți în contextul în care guvernul de la Moscova încearcă să găsească înlocuitori pentru produsele lipsă după retragerea multinaționalelor din țară, relatează The Moscow Times.
Anul acesta companiile de stat și municipale au semnat contracte în valoare de 600 de milioane de ruble (aproximativ 10 milioane de dolari) cu colonii penale din regiunea Munților Ural. În cazul cel puțin uneia dintre coloniile penale contractele cu statul reprezentau 80% din totalul producției comandate.
Doar la un târg recent din Ekaterinburg s-au semnat contracte în valoare de 3,5 milioane de ruble cu 30 de închisori din 7 regiuni diferite.
„Coloniile penale ar putea foarte bine să ia locul IKEA”, afirmă Ivan Șarkov, șeful secției de muncă penală al unui penitenciar din Sverdlosk. „Dacă faceți o comparație a mobilei, noi avem calitate mai bună la prețuri mai mici”, a adăugat el.
IKEA a început să își vândă fabricile din Rusia
Compania suedeză a anunțat pe 15 iunie că a început să își lichideze afacerile din Rusia, notând într-un comunicat remis presei că „din păcate, condiţiile nu s-au îmbunătăţit, iar războiul devastator continuă. Afacerile şi lanţurile de aprovizionare din întreaga lume sunt sever afectate şi nu vedem că ar fi posibilă reluarea operaţiunilor în viitorul apropiat”.
IKEA a fost una dintre primele companii occidentale care a anunțat că își suspendă activitățile din Rusia în semn de protest față de războiul din Ucraina, făcând acest lucru în data de 3 martie.
Compania suedeză este doar una din sutele de companii occidentale care s-au retras de pe piața rusă în urma declanșării războiului pe 24 februarie, o situație care a dus la o contracție semnificativă a PIB-ului rusesc și probleme cu importurile, date fiind și sancțiunile impuse împotriva economiei ruse.
În luna februarie Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia a anunțat crearea de centre corecționale pentru 100.000 de infractori aflați la prima abatere sau condamnați pentru infracțiuni minore.
„Nu va fi un gulag; acestea vor fi condiții complet noi și decente”, afirma directorul de atunci al Serviciului, Alexandr Kalașnikov.