ÎPS Teodosie, scrisoare deschisă către primarul Constanţei, pentru a împiedica demolarea unei biserici: Somaţia este injustă şi imorală
Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, i-a transmis miercuri o scrisoare deschisă primarului municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, cerându-i să împiedice demolarea unei biserici din municipiu care a fost construită fără autorizaţie şi în legătură cu care instanţa a decis că trebuie demolată. ÎPS Teodosie afirmă că „a ne ordona să demolăm cu propriile mâini o biserică este mai grav decât dacă vi s-ar cere să capitulaţi fără luptă”, considerând că somaţia de demolare este injustă şi imorală, relatează News.ro.
„Ne despart câteva ore de cel mai infam moment din istoria ultimelor decenii, prin care se pare că trebuie să treacă credincioşii din străvechiul Tomis, acela al demolării unei biserici, motiv pentru care mă adresez domniei voastre în numele clerului şi al poporului (celor peste trei sute de mii), care prin mila Domnului ne-au fost încredinţaţi spre păstorire”, se arată în debutul scrisorii deschise către primarul Vergil Chiţac.
Arhiepiscopul Tomisului îl întreabă pe edilul Constanţei ce ar face dacă legea i-ar cere să îndrepte armele împotriva propriului popor.
„Vă întreb, iubite domnule primar, în calitate de comandant militar, dacă legea v-ar cere, aţi îndrepta armele împotriva propriului popor? Nu aş fi îndrăznit să vă adresez o astfel de întrebare dacă nu m-aş afla în această situaţie în care mă constrângeţi să demolez o biserică, să primejduiesc sufletele fiilor duhovniceşti, încredinţaţi nouă de Dumnezeu. Socotiţi domnia voastră domule primar, ca cel care mi-aţi spus că aţi fost ales de constănţeni pentru a respecta legea, dacă se cuvine să demolăm noi un Sfânt Altar, unde s-au săvârşit mii de Sfinte Liturghii, unde s-au întemeiat mii de familii prin Taina Cununiei, unde au fost botezaţi mii de copii, în sfârşit, unde s-au mântuit mii de suflete prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.
El a precizat că nu i-a cerut primarului să încalce legea, ci să sprijine Biserica pentru a muta lăcaşul de cult într-o zonă apropiată.
„Nu v-am cerut domnule primar să încălcaţi legea, Doamne fereşte!, ci v-am rugat să sprijiniţi poporul drept credincios, cei care v-au ales să-i apăraţi, să mute lăcaşul de cult într-o zonă apropiată. Nu s-a găsit un petic de pământ, câteva sute de metri, în oraşul nostru pentru a muta Sfântul Altar! Nu mi-a rămas decât să repet rugăciunea de veacuri a acestui popor: „m-am înfăţişat lui Dumnezeu să-I cer pământ pe pământul meu”. Numai cineva cu o tumoare sufletească nu ar putea înţelege ethosul poporului din care face parte, frumuseţea sufletească, smerenia, dar şi dârzenia în credinţă a poporului român”, se mai arată în scrisoarea deschisă.
ÎPS Teodosie a adăugat că decât să dărâme o biserică credincioşii ar prefera mai degrabă să moară.
„Poate veţi spune că credincioşii nu sunt ostaşi, nu sunt o armată. Eu vă voi răspunde că imnul nostru, care este crezul şi identitatea noastră, îndeamnă „preoţii cu crucea în frunte, căci oastea e creştină”. Nu pot să fiu încredinţat decât de adevărul că şi dumneavoastră sunteţi creştin, comandant creştin. Veţi ordona oastei să tragă în propriul popor? Dacă suntem sinceri până la capăt am prefera să murim decât să dărâmăm o biserică. Ce fărădelege am săvârşit prin sfinţirea unui Sfânt Altar, de se cuvine acum să primim o asemenea pedeapsă. Dacă ar fi îndreptată împotriva mea personal această sancţiune, aş primi cu bucurie nedreptatea, dar când pedeapsa este îndreptată împotriva creştinilor, nu se cuvine să întorc obrazul, făcându-mă că nu văd, ci trebuie să îmi pun şi viaţa dacă trebuie pentru Adevăr. Iar, Adevărul domnule primar nu este o idee filosofică, ci este Persoană, adică Hristos”, a mai afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
El se mai întreabă ce faptă de eroism este demolarea unei biserici.
„Domnule primar, poporul român, tinerii noştri au nevoie de eroi, de modele de jertfă şi bărbăţie, nu de avioane de hârtie. Un popor din care Dumnezeu nu mai ridică sfinţi este sortit pieirii. Un erou, ca şi un sfânt nu poate fi format în club. Ce faptă de eroism, de bărbăţie, ori de jertfă este în a-ţi demola Sfintele Altare?! Să nu fie! Numai un om care nu a participat vreodată la Sfânta Liturghie, care nu s-a împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului, poate să cuteze a gândi desfiinţarea cu buldozerele a unui un Sfânt Altar. Însuşii Cuvântul ne spune: „cel ce va strica biserica lui Dumnezeu şi Dumnezeu îl va strica pe el”. Numiţi, vă rog, distinse domnule primar, un erou, un comandant de oşti, în istoria neamului nostru, care nu s-a împărtăşit cu Hristos Cel Înviat. A fost odată când nu am fost români, dar nu a fost odată când nu am fost creştini. De aceea, nu poţi să fii român fără să fii creştin! Cum să fii român şi să demolezi o biserică!”, a mai afirmat ÎPS Teodosie.
El consideră că somaţia dată pentru demolarea bisericii este pe cât de injustă pe atât de imorală.
“Am acceptat relocarea acestei biserici, pentru a fi în pace cu cezarul, în urma promisiunii sfinte pe care ne-aţi făcut-o personal că veţi identifica un teren pe care să mutăm Sfântul Altar. Cuvântul dat nu a fost ţinut, însă suntem somaţi ca în câteva zile să demolăm biserica. Somaţia este pe cât de injustă pe atât de imorală. A ne ordona să demolăm cu propriile mâini o biserică este mai grav decât dacă vi s-ar cere sa capitulaţi fără luptă. De neînchipuit!”, a mai declarat Arhiepiscopul Tomisului.
El i-a mai transmis primarului Vergil Chiţac să aibă curajul şi puterea de a nu-şi lega numele de demolarea unei biserici.
„Vă rog să faceţi un mic efort şi să vă imaginaţi cum ar arăta lumea în care vor creşte copii şi nepoţii dumneavoastră, ai noştri, fără Hristos şi fără creştinism. Noi, creştinii putem să ne închipuim cum ar arăta lumea fără distrugătoare şi cuirasate şi fără războaie. În loc de final, un nou început… Iubite domnule primar, primiţi aceste cuvinte ca pe o smerită rugăciune pe care o înălţăm către Dumnezeu pentru a vă dărui curajul şi puterea în inimă de a fi peste vremi şi de a nu vă lega numele de o samavolnicie atât de cutremurătoare cum este aceasta de a demola Biserica Izvorul Tămăduirii”, se arată în finalul scrisorii deschise.
Instanţa a decis, în decembrie 2021, demolarea unei biserici din municipiul Constanţa, care a fost ridicată fără autorizaţie, iar potrivit deciziei, rămase definitive, Primăria Constanţa trebuia să demoleze acea construcţie în termen de 90 de zile. Termenul iniţial era 14 martie.
Arhiepiscopia Tomisului a anunţat atunci faptul că se află în dialog cu Primăria pentru găsirea unei soluţii, menţionând că nici municipalitatea „nu doreşte să-şi lege numele de o asemenea demolare”.
Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a transmis, în luna februarie, o scrisoare deschisă adresată Arhiepiscopului Tomisului prin care îi spunea că nepunerea în aplicare a acestei decizii şi tergiversarea intrării în legalitate pot duce „la degradarea imaginii Bisericii ca instituţie şi tensionarea relaţiilor dintre comunitatea religioasă şi restul cetăţenilor acestui oraş”.