Sari direct la conținut

De ce tractoarele au devenit un simbol al rezistenței în Ucraina și cum se explică succesul imaginilor ce arată tractoare care remorchează tancuri rusești

HotNews.ro
Tractor din Ucraina, Foto: Viktor Bondar, Dreamstime.com
Tractor din Ucraina, Foto: Viktor Bondar, Dreamstime.com

​Pentru Ucraina, tractoarele au devenit un simbol al rezistenței în fața ocupanților ruși, iar imaginile cu tractoare ce duc tancuri rusești capturate au devenit un real succes, atât în orașe, cât și pe internet. Pentru Ucraina, tractoarele au fost importante: la Harkov se găsește una dintre cele mai mari fabrici din Europa și semnificația acestor utilaje agricole a fost una schimbătoare, se arată într-o analiză de pe site-ul Grid News.

Analiza semnată de jurnalista româncă Andrada Fiscutean spune istoria tractoarelor în Ucraina și explică de ce imaginile în care – oarecum banalul utilaj agricol – trage un tanc au devenit atât de populare în Ucraina și au ajuns să reprezinte un simbol al rezistenței și chiar un mod de a ridica moralul ucrainenilor. S-au făcut și multe meme-uri glumețe.

Ideea de a tracta un tanc cu ajutorul unui tractor nu este chiar ieșită din comun, iar în articol se dă exemplul unui manual militar din 1980, publicat în România, o carte cu titlul „Asigurarea tehnică de blindate și autotractoare” (autor Tiberiu Urdăreanu). În carte, agricultorilor li se explică diverse modalități de a tracta un tanc, în caz de potențială invazie militară.

Nu știm câte ipostaze au fost în Ucraina când un tractor a tras după el un tanc, dar sigur au existat măcar câteva. Este și doză de propagandă ucraineană, dar simbolistica este clară: un utilaj folosit pentru munci agricole poate fi mai puternic decât o mașinărie militară creată să ucidă. Un fel de David care trage după el „leșul” lui Goliath.

Sovieticii au încercat încă din anii 20 ai secolului trecut să construiască tractoare, au pornit prin spionaj industrial și „inginerie inversă”, luând un tractor american pe care l-au desfăcut, l-au analizat și au încercat apoi să construiască propriile utilaje, dar se stricau des, fiindcă rușii nu aveau și „rețeta” aliajelor rezistente necesare. Prima lecție fusese învățată: un tractor bun NU se construiește cu una cu două.

Abia din anii 30 a început producția „pe bune”, cu licență, și a fost înființată și fabrica de tractoare de la Harkov, care urma să devină una dintre cele mai mari din Europa și din URSS (unde și RSS Bielorusă era o forță la tractoare).

Tractoarele au reprezentat o revoluție în URSS acum 85 de ani: agricultorii puteau deveni mult mai eficienți, înlocuind plugul tras de cai cu un tractor. Spunem „puteau”, fiindcă nu s-a întâmplat asta din cauza sistemului colectivist sovietic.

Existau tractoare, erau și pământuri roditoare în RSS Ucraineană, dar agricultorii nu beneficiau de munca lor și, cum a arătat și teribila foamete „Holodomor”, din anii 30, când planurile crunte ale lui Stalin sunt puse în practică. pot muri de foame milioane de oameni, chiar ș într-o țară plină de grâne. Tractorul a devenit, așadar, și simbol al oprimării.

Peste trei milioane de tractoare a produs fabrica din Harkov (Harkiv) în nouă decenii și, deși nu mereu au fost fiabile din punct de vedere tehnic, au avut două mari atuuri: erau mai ieftine decât cele din Vest și puteau fi reparate de multe ori și pe câmp, dacă defecțiunea nu era una majoră.

Tot mai mulți mici fermieri și-au permis să cumpere tractoare după ce Ucraina a devenit independentă și au putut munci cu mai mare eficiență. Invazia rusă a făcut ca tractorul să capete o „aură” specială și să iasă puțin din registrul „agricol” și să se ducă spre legendă, spre mit, prin această asociere cu tancurile ruse învinse.

Click aici pentru a citi materialul întreg pe Grid News

Click aici pentru a accesa pagina principală Grid News

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro