Două ONG-uri au lansat un centru unde bucureștenii pot învăța ce să facă în caz de cutremur
ARCEN și Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic au lansat, joi, primul info point de pregătire în caz de cutremur din România, la parterul clădirii Magheru One (bd. Magheru, nr.1).
Info Point-ul va fi deschis în perioada 28 aprilie – 25 mai, de luni până vineri, de la ora 13.00 la ora 19.30 și vor fi organizate cursuri de pregătire pentru cutremur, cursuri de prim ajutor, discuții despre vulnerabilitatea Bucureștiului și patologia seismică a clădirilor din București, consultanță despre consolidări sesimice în parteneriat cu Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, Crucea Roșie Română – Filiala Sector 6 București și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Accesul este gratuit.
Bucureștiul este orașul cu cel mai mare risc seismic din România și una dintre capitalele europene cele mai expuse din punct de vedere seismic. În București locuiește oficial 10% din populația totală a țării, care produce 25% din PIB-ul României (2019, raport Banca Mondială).
Bucureștiul găzduiește instituțiile administrative și economice vitale ale țării și are un mediu construit îmbătrânit, estimându-se că aproximativ două treimi din clădirile rezidențiale au fost construite înainte de existența normativelor de rezistență a clădirilor la cutremur. Capitala are azi, oficial, 350 de clădiri încadrate în risc seismic, deși în anii 1990 autoritățile vorbeau despre 2500 de clădiri vulnerabile.