Sari direct la conținut

FOTO În locul casei vechi de peste 150 de ani, din spatele Teatrului Național, se ridică un bloc de 6 etaje

HotNews.ro
Santierul de pe strada Tudor Arghezi 4 , Foto: HotNews.ro
Santierul de pe strada Tudor Arghezi 4 , Foto: HotNews.ro

Mai țineți minte frumoasa casă de pe strada Tudor Arghezi 4, care avea peste 150 de ani vechime, și care a fost demolată într-o sâmbătă, în 2010? De câteva săptămâni, pe terenul lăsat liber, a început construirea unui bloc cu trei subsoluri, parter și șase etaje. Autorizația de construire a fost dată în iunie 2020, în timpul administrației Gabriela Firea, potrivit datelor de pe panoul de șantier.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat în septembrie 2019 Planul Urbanistic Zonal prin care s-a modificat regulamentul zonei și s-a permis construirea blocului de 6 etaje. Terenul are o suprafață de circa 2.000 mp. Dezvoltatorul proiectului este Centrum Bucharest Development. Acțiunile acestei firme sunt deținute în proporție de 100% de Strabag AG, potrivit datelor din platforma online de verificare a firmelor confidas.ro.

Autorizația de construire pentru blocul de 6 etaje a fost emisă de Primăria Capitalei pe 9 iunie 2020. Lucrările au început pe 12 ianurie 2022 și au termen de finalizare 12 ianuarie 2024. Blocul va adăposti birouri și spații comerciale.

Terenul se află în zona protejată Jean Louis Calderon-Polonă, cu grad maxim de protecție. Înălțimea maximă în această zonă protejată este de 16 m, peste care se permite un etaj de 3 m, retras. Blocul aprobat are înălțimea reglementată, prin planul urbanistic zonal din 2019, la 28 de metri.

Casa de pe strada Tudor Arghezi nr.4 a fost demolată în septembrie 2010, într-o sâmbătă dimineață, cu autorizație de la Primăria Capitalei. Aceasta avea 160 de ani vechime, fiind printre puținele imobile de acest fel din București.

Arhitectul Dan Ionescu a declarat atunci că în București sunt foarte puține construcții de acest fel.

„Casa în stil neo-clasic de pe Str. Tudor Arghezi prezintă particularitatea porticului de ordin ionic, care înlocuiește un foișor (sau pridvor), după cum rezultă din Planul Borroczyn. Acest model de portic ionic este extrem de rar în București, fiind databil (stilistic), la începutul răspândirii neo-clasicismului în Principatele Române, recte în București. Astfel, datarea lui ar putea să fie plasată prin 1850-1860”, a declarat acesta.

Nicușor Dan, la vremea respectivă președinte al Asociației Salvați Bucureștiul, declara că autorizația de demolare ar fi fost emisă ilegal.

„Este scandalos să se demoleze o casă care este de la 1850, cum probabil nu mai sunt nici o sută în București și care arată așa cum arată. Părerea mea este că numai din greșeală nu a fost declarată monument. Vinovăția aparține primarului Oprescu și arhitectului șef, Gheorghe Pătrașcu. Din nou găsim o autorizația care are un aviz prealabil de la Direcția de Cultură București, în loc de Ministerul Culturii, deși este zona de protecție a unui monument de clasa A, iar competență conform legii revine Ministerului și nu Direcției. Este un aspect pe care noi l-am semnalat de mai multe ori arhitectului șef”, a declarat în 2010 Nicușor Dan, pentru HotNews.ro.

La vremea respectivă, proprietarul casei demolate era Centrofarm, iar printre administratorii companiei se număra Catia Rădulescu, soția lui Cristache Rădulescu, la vremea respectivă președintele Consiliului Județean Ilfov.

Pe teren se mai afla o casă, construită cel mai probabil în interbelic, și aceasta a fost demolată.

Citește aici toată povestea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro