Gazprom a început să trimită notificări despre plata gazelor naturale în ruble
Gazprom a început să trimită notificări părților interesate despre trecerea la noua schemă de plată a gazelor naturale în ruble ce a intrat în vigoare astăzi, relatează Kommersant.
Anunțul făcut de Gazprom, cea mai mare companie energetică din Rusia, vine după ce mai devreme în cursul zilei de vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, anunțase că Moscova nu va sista deocamdată livrările de gaze naturale către Europa.
Peskov a precizat că plățile făcute pentru gazele livrate după data de 1 aprilie urmează să fie făcute abia în a doua jumătate a acestei luni și în mai, conform contractelor încheiate.
„Ieri mi s-au pus o mulțime de întrebări dacă acest lucru înseamnă că, dacă nu există nicio confirmare privind plata în ruble, alimentarea cu gaz va fi întreruptă de la 1 aprilie. Nu, nu este. Nu rezultă din decret, ar trebui să fie întreruptă dar nu se va desfășura astăzi, ci undeva la sfârșitul celei de-a doua jumătate a lunii aprilie sau chiar la începutul lunii mai”, a anunțat Dmitri Peskov, citat de Interfax.
Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a invitat companiile străine că contacteze direct Gazprom pentru a clarifica prevederile noii scheme, în caz că au nelămuriri.
Kommersant, cel mai mare ziar financiar din Rusia, nota joi dimineața că Gazprom analizează variante de oprire a exporturilor de gaze naturale către Europa.
Discuții despre naționalizarea Gazprom în Germania
Presa germană a scris că guvernul de la Berlin ia în calcul naționalizarea unităților Gazprom și Rosneft aflate pe teritoriul țării în contextul în care președintele Vladimir Putin a anunțat joi că Rusia urmează să accepte doar ruble din partea „țărilor neprietenoase” pentru livrările de gaze naturale.
Ambele companii sunt de neînlocuit pe piața energetică din Germania, Gazprom Germania exploatând spații mari de stocare a gazelor și Rosneft Deutschland fiind un jucător cheie pe piețele rafinăriilor de benzină, motorină și kerosen.
În același timp, companiile riscă să intre în „faliment tehnic”, deoarece băncile și partenerii de afaceri s-au îndepărtat de companiile cu proprietari ruși de la intrarea în vigoare a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.
Germania a suspendat autorizarea controversatului gazoduct Nord Stream 2 în data de 22 februarie, cu două zile înainte de invazia rusească în Ucraina.
Putin a precizat că decretul pe care l-a semnat privind convertirea contractelor în ruble intră în vigoare pe 1 aprilie. Mai mulți oficiali și lideri europeni au respins deja schimbarea unilaterală a contractelor, afirmând că țările lor vor continua să plătească gazul rusesc în euro.
Urmărește ultimele evoluții din a 37-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.