Sari direct la conținut

Nezavisimaia Gazeta: Creșterea bunăstării cetățenilor nu a devenit baza politicii de stat

HotNews.ro
Nezavisimaia Gazeta: Creșterea bunăstării cetățenilor nu a devenit  baza politicii de stat

Într-o săptămână de la începerea operațiunii speciale (n.r. termenul impus de Kremlin pentru război/invazie) a Rusiei în Ucraina, inflația în Rusia a accelerat până la 2,2%, ceea ce, potrivit estimărilor, este cel mai prost indicator din anul 1998. La anumite grupe de mărfuri prețurile au crescut într-o săptămână cu 15-17% din cauza slăbirii rublei, scrie Nezavisimaia Gazeta, citată de Rador.

Numai de la începutul conflictului, moneda rusească a pierdut 40% din valoarea sa în raport cu dolarul. Este evident că populația Rusiei trebuie să se aștepte la continuarea accelerării creșterii prețurilor la cele mai largi grupe de mărfuri.

O serie de economiști estimează o prăbușire de amploare în economia Rusiei. Institutul Internațional de Finanțe (IIF), de exemplu, se așteaptă la o scădere a PIB-ului Federaţiei Ruse cu 30% în acest an.

Enorma comprimare a economiei, accelerarea prețurilor – toate acestea conduc implicit la sărăcirea în continuare a populației, pe fondul creșterii șomajului. De remarcat faptul că Rusia se confruntă deja cu presiuni serioase din cauza retragerii companiilor străine de pe teritoriul ei.

Din Federaţia Rusă pleacă, în primul rând, afacerile orientate spre vânzarea angro și sfera de servicii în care munceau un număr imens de lucrători. Și numai statul este cel care va trebui să rezolve problema angajării acestora.

Totodată, nu se poate spune că până la începerea operațiunii speciale din Ucraina nivelul de trai al cetățenilor Rusiei a fost ridicat. Veniturile reale de care dispune populația au scăzut din 2014, din momentul scăderii prețurilor la petrol, de la introducerea de sancțiuni și prăbușirea rublei. Da, anul trecut statul a reușit să schimbe radical această tendință, dar în primul rând datorită banilor „din elicopter” acordați pe scară largă către populație din partea autorităților.

Atunci aproape jumătate din populația țării a primit plăți electorale unice. Plăți unice au primit toate familiile cu copii de vârstă școlară, precum și familiile cu viitori elevi de clasa întâi în anul 2021.

Plata unică a fost adresată unui număr de aproximativ 20 de milioane de copii cu vârste între 6 și 18 ani și fiecărei persoane cu handicap cu vârste între 18 și 23 de ani. Aceeași plată au primit și toți pensionarii civili din Federația Rusă. Câte 15 mii de ruble au primit militarii și angajații organelor de ordine.

Cheltuielile de la buget pentru ajutorul unic acordat pensionarilor și tuturor forțelor de securitate s-au apropiat de 500 de miliarde de ruble, iar numărul beneficiarilor a depășit 40 de milioane de persoane. Cheltuielile bugetare totale s-au ridicat la aproximativ 700 de miliarde de ruble.

Ca urmare, banii „din elicopter” pe scară largă au făcut anul trecut un adevărat miracol economic. După mulți ani de scădere, veniturile reale au început să crească.

Aceeași formă de sprijin este preconizată și de această dată. În guvern deja s-a vorbit despre plăți acordate familiilor cu copii și familiilor cu „venituri mici”. Această măsură, care copiază pe cele care s-au luat în anii de COVID-19, va costa bugetul 455 de miliarde de ruble, a arătat șeful Ministerului rus de Finanțe, Anton Siluanov.

Mai mult decât atât, Cabinetul de Miniștri promite să păstreze locurile de muncă din companiile străine care au părăsit Rusia. Guvernul a aprobat o rezoluție privind amânarea executării obligațiilor privind subvențiile pentru industriași, a aprobat un proiect de lege privind beneficiile fiscale pentru rezidenții din raioanele administrative speciale.

În țară au fost simplificate achizițiile de stat, a fost introdusă o nouă amnistie a capitalurilor, a fost aprobat un moratoriu în ceea ce privește inspecțiile planificate ale întreprinderilor mici și mijlocii și companiilor IT.

Măsurile de acest gen, împreună cu următoarea împărțire a banilor către populație, este posibil să încetinească oarecum căderea economiei în prăpastie. Însă acest lucru seamănă mai mult cu o nouă încercare de stingere de urgență a incendiului. Și este trist că, în toți anii care au trecut, în țară nu au fost create condițiile pentru dezvoltarea durabilă a economiei și creșterea bunăstării cetățenilor țării.

Probabil că acest obiectiv nu a fost pus niciodată. Da, este foarte posibil să se acorde plăți unice anumitor categorii de populație. Dar nu se poate crea în economie condiții pentru creșterea acesteia pe termen lung și, ca urmare, pentru creșterea veniturilor cetățenilor țării.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro