SUA iau în considerare furnizarea de sisteme antiaeriene statelor din flancul estic al NATO / Centru de operațiuni de sprijin aerian în România și în Polonia
Statele Unite examinează o posibilă furnizare de sisteme antiaeriene aliaţilor NATO din estul Europei, în contextul temerilor că Rusia ar putea lua în considerare raiduri cu rachete sau cu avioane de atac asupra flancului estic al NATO, afirmă un oficial de la Washington citat luni de postul CNN.
”SUA iau în considerare o serie de capabilităţi”, afirmă oficialul, neprecizat de CNN.
Încă nu există un plan precis, adaugă acesta, dar ideea are la bază temerea că rachete sau avioane ruse ar putea ataca deliberat ţinte în interiorul teritoriului NATO dacă preşedintele rus Vladimir Putin decide că anumite ţări reprezintă un risc pentru invazia rusă în Ucraina din cauza sprijinului acordat acesteia din urmă.
De asemenea, dată fiind proximitatea spaţiului aerian, o altă preocupare este legată de riscul unor lovituri neintenţionate ale Rusiei în spaţiul aerian al Alianţei. O linie specială de comunicare între Washington şi Moscova pentru prevenirea unor astfel de incidente a fost deja stabilită, dar există în acelaşi timp sentimentul că este nevoie de o umbrelă antiaeriană.
Dată fiind natura strict defensivă a unor astfel de sisteme, SUA ar urma să sublinieze că Rusia nu are de ce să se teamă.
Cele mai probabile sisteme antiaeriene care ar putea fi desfăşurate de SUA sunt Patriot şi THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), care au fost folosite cu succes în Orientul Mijlociu împotriva rachetelor balistice.
Conform Pentagonului, de la începutul invaziei în Ucraina, pe 24 februarie, Rusia a lansat asupra acestei ţări peste 625 de rachete, citează Agerpres.
Centru de operațiuni de sprijin aerian România și în Polonia / Trupe suplimentare trimise în Europa
Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a ordonat desfășurarea de trupe suplimentare și mijloace militare americane în diferite părți ale Europei pe fondul invaziei ruse a Ucrainei în curs de desfășurare pentru a sprijini în continuare aliații SUA din NATO, a declarat luni reporterilor un înalt oficial al apărării american, citat de CNN.
Departamentul Apărării va trimite un total de 500 de militari în această nouă desfășurare, a spus oficialul. Desfăşurarea va include trimiterea aeronavelor de realimentare KC-135 în Grecia, dar oficialul nu a putut spune câte aeronave vor fi trimise sau de unde vor veni acestea.
Un centru de operațiuni de sprijin aerian va fi desfășurat în Polonia și România, iar două companii de logistică vor fi trimise în Germania, a spus oficialul.
Aceste companii vor oferi „suport logistic suplimentar primei echipe de blindate, divizia a treia de infanterie” din Germania, care este deja desfășurată acolo, a spus oficialul.
Cu aceste desfășurari suplimentare, SUA au acum aproximativ 100.000 de militari americani staționați în Europa chiar acum, a spus oficialul.
Patriot românesc
SUA au mai adus în România sisteme Patriot și THAAD
SUA au adus în Româania în 2016 un sistem Patriot, iar în 2019 un sistem antirachetă THAAD în România cât timp scutul de la Deveselu a trecut printr-un proces de actualizare.
THAAD este un sistem defensiv, anti-rachetă , care asigură protecție împotriva amenințărilor balistice la altitudine foarte înaltă.
Sistemul de apărare anti-aeriană Patriot este cea mai mare și scumpă achiziție militară făcută vreodată de România– 3,9 miliarde de dolari pentru șapte sisteme cu rachete sol-aer.
Primul astfel de sistem a intrat oficial în 2020 în dotarea Armatei române și urma să fie declarat operațional din 2021. Alte trei sisteme ar urma să intre în dotare până la final de 2022. În 2020 la Capu Midia, în poligon, Forțele Aeriene au tăiat „panglica” oficială care face din România a 17-a țară din lume parte din familia Patriot.
–
Desfășurarea evenimentelor din Ucraina în ziua a 13-a de invazie este LIVETEXT aici pe HotNews.ro.
.