Trupele Rusiei încearcă încercuirea Kievului și Harkivului / Europa trebuie să se pregătească pentru 10 milioane de refugiați
Rusia acţionează pentru a încercui capitala ucraineană Kiev şi oraşul Harkov, din est, au anunţat sâmbătă forţele armate ucrainene, informează DPA și Agerpres. Ofensiva Moscovei a continuat în cea de-a zecea zi a invaziei cu sprijin aerian şi folosirea armamentului de înaltă precizie, a informat armata ucraineană într-un raport publicat sâmbătă devreme.
Trupele ruse au continuat să încerce să ajungă la frontierele administrative ale regiunilor Lugansk şi Doneţk pentru a crea un culoar terestru dinspre provincia ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, şi cele două regiuni separatiste proruse. Apărarea în Kiev a continuat să respingă „ofensiva inamicului” şi să provoace victime în rândul trupelor de invazie, potrivit raportului.
Trupele ruse au continuat să identifice slăbiciunile în apărarea oraşului-port Mariupol, din sudul ţării, a mai menţionat armata ucraineană. Informaţiile privind luptele nu pot fi verificate din surse independente, notează dpa.
O a treia rundă de convorbiri între Ucraina şi Rusia urmează să se desfăşoare în Belarus în acest sfârşit de săptămână.
Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat că, deşi ultima rundă de negocieri a fost surprinzător de constructivă, Ucraina nu va accepta cererile dure ale Rusiei. El a spus că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „nu va face niciun fel de concesii care ar putea afecta într-un fel sau altul lupta pe care o ducem azi în Ucraina pentru integritate teritorială şi libertate”.
Între timp, un aflux constant de refugiaţi a continuat să ajungă în ţările Uniunii Europene, în căutarea unui adăpost din calea războiului. Potrivit estimărilor făcute de Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), peste 1,25 de milioane de oameni fugiseră din Ucraina până vineri.
Cercetătorul german pe teme de migraţie, Gerald Knaus, a declarat reţelei RND că Europa trebuie să fie pregătită pentru circa 10 milioane de refugiaţi în ceea ce el a numit cea mai mare catastrofă a refugiaţilor de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.