Sari direct la conținut

O soluție pentru criza facturilor la energie? Europarlamentarul USR Vlad Botoș, la HotNews LIVE: „Să încurajăm independența energetică – locuințele să aibă sursă proprie de energie: solară, termală sau eoliană”

HotNews.ro
O soluție pentru criza facturilor la energie? Europarlamentarul USR Vlad Botoș, la HotNews LIVE: „Să încurajăm independența energetică – locuințele să aibă sursă proprie de energie: 
solară, termală sau eoliană”

​​Europarlamentarul USR Vlad Botoș, invitatul întâlnirilor HotNews LIVE, a discutat despre criza energetică, creșterea prețurilor și a detaliat și care ar fi unele dintre soluții pentru facturi mai mici. Botoș a discutat și despre temerile privind interzicerea încălzirii pe bază de lemne sau a centralelor pe gaz.

Energia nu este o temă de dezbatere doar în România, ci în toată Europa, a precizat Boloș, susținând că lipsa unor politici coerente în domeniu este una din cauzele creșterii facturilor în țara noastră.

Europarlamentarul USR a susținut că măsura imediată pentru scăderea facturilor este reducerea TVA la energie, soluție pe care partidul său a propus-o de câteva luni.

Pe termen lung, independența energetică domestică, ca„toate locuințele să aibă sursă proprie de energie: solară, termală sau eoliană unde se poate”.

Principalele declarații – Vlad Botoș:

  • Este tema principală pe agenda publică, nu doar în România ci în toată Europa. Eu vă spun clar că energia ar putea să ne costă mai puțin. De la intrarea mea și a USR-ului în PE susțin că ar trebui să încurajăm independența energetică domestică. Să susținem cu fonduri chiar ca toate locuințele să aibă sursă proprie de energie: solară, termală sau eoliană unde se poate.
  • În funcție avem oameni care nu cunosc prea bine domeniul, pe alții nu îi interesează. USR are soluții viabile, noi am venit cu propunerea de a scădea TVA-ul la energie pentru a scădea facturile, dar nu au luat-o în calcul.
  • Am putea să dezvoltăm foarte mult domeniul energiei regenerabile. Am putea transporta curent produs prin energie eoliană în bazinul Mării Negre, energia solară din Oltenia. O rețea de transport la nivel european urmărește tocmai accesul rapid și faci la cele mai curate și cele mai ieftine surse de curent.
  • Soluțiile pe care noi le-am propus, una este tocmai scăderea TVA-ului la energia electrică. Și PSD o lansează acum, e cea mai simplă soluție. S-a făcut o lege complicată, iar nouă facturile ne vin la fel de mari.
  • Altă propunere: subvenții acordate direct către gospodăriilor cu venituri mici prin vouchere sau plăți parțiale direct de către stat. Acest lucru s-a făcut, dar nu știu dacă se aplică.
  • Autorizarea amânării temporare a plății facturilor, aprobarea ajutoarelor de stat pentru companii și industrii, supravegherea în detaliu a pieței de energie.
  • În Ungaria, în Austria vedem că aproape fiecare locuință are panouri fotovoltaice montate deasupra casei. Prin această energie își încălzesc propria gospodărie și surplusul este vândut în rețeaua națională. Este o soluție simplă, de pus în aplicare în următoarele luni.
  • Nu putem să mutăm milioane de gospodării, însă trebuie să începem de undeva. Nu investim în aceste idei noi și avem o problemă.
  • Discutăm acum de reactorul 3 și 4 de la Cernavodă, dar ani de zile nu am făcut nimic să rezolvăm aceste probleme.
  • Măsura imediată este scăderea TVA-ului și automat vor scădea și prețurile.
  • (Ineficiența politicilor publice ca sursă principală a creșterilor de preț?) Da, acesta este principalul motiv. Sigur, că și situația actuală afectează cu tensiunile Rusia-Ucraina, Rusia fiind principalul furnizor de gaze pentru multe state din UE. Acest război economic pe care Rusia îl face ne-a afectat și a afectat prețul energiei. Și pandemia, perioadele de lockdown au afectat piața.
  • Mi-aș dori să fim independenți energetic de restul țărilor, însă am mai avut un conducător care a stat decenii la rând la conducerea țării și am văzut că nu funcționează așa economia. Suntem într-un lanț, o mare și puternică uniune ce ne-a dublat PIB-ul într-un deceniu, dar această retorică naționalistă care prinde la oameni nu ne ajută însă. Trebuie să venim cu politic publice și măsuri concrete.
  • Noi suntem aleși în opoziție acum, nu avem pârghii să împingem aceste măsuri. Noi prin Guvernul nostru ar trebui să implementăm soluțiile. Nu ne scad facturile doar dacă vorbim despre ele sau dacă luăm de gât pe Ministrul Energiei în plenul Parlamentului.
  • Sfatul meu e să ardem etapele, cum am făcut-o cu internetul și fibra optică, și să trecem mai departe și în ceea ce privește energia (n.r. la independența energetică a locuințelor – solară, eoliană sau termală).
  • Despre PNRR și discuția privind încălzirea cu lemne: Trebuie să fie foarte clar, PNRR-ul nu interzice încălzirea pe lemne. Dar trebuie să căutăm și alte mijloace regenerabile pentru producerea de energie. Cred că știm cu toții că ar fi mult mai bine dacă am putea să ne încălzim casele cu energii regenerabile. PNRR-ul și Green Dealul și alte aproape 50 de miliarde de euro prin programe operaționale ar putea fie exact sprijinul de care să aibă nevoie administrațiile locale.
  • Interzicerea centralelor de apartament: Nici centralele de apartament nu sunt interzise, dar tendința merge în UE să nu mai folosim gazul și atunci nu va mai fi rentabil să îți montezi centrale de apartament. Diverși constructori merg pe acele centrale de scară de bloc, chiar dacă acum costurile de montare sunt mai mari, dar pe viitor va fi mult mai benefic.
  • Dacă tendința în UE este să se limiteze folosirea gazului, noi ce facem cu gazele din Marea Neagră? Trebuie să continuăm să exploatăm gazul prin care putem produce energie electrică pe care să o vindem. Ideea e să nu mai arzi gazul în propriile locuințe, dar să și avem un mix de gaze, precum hidrogenul. Noi am pierdut 15 ani în exploatarea gazului, ar fi trebuit deja să demarăm acest proiect.
  • Despre criza politică prin care trece USR-ul: USR-ul e un partid viu, cu opinii exprimate de foarte multe ori în public. Trecem printr-o perioadă grea. M-a surprins gestul domnului Cioloș, lucrăm împreună, îl cunosc de multă vreme – a renunțat la președinția grupului New Europe pentru poziția de președinte USR și nu credeam că va demisiona. Cătălin Drulă și-a asumat rolul și USR-ul nu este în dezintegrare. Avem câteva zeci de mii de membrii – da au demisionat colegi, dar în același timp vin și alți colegi – e un partid viu, dinamic. Ăsta e farmecul USR. Suntem singurul proiect politic care a avut succes pornind de la firul ierbii.
  • Și eu cred că trebuie să ne regăsim acei dinți în a face opoziție. Trebuie să facem o opoziție constructivă. AUR e mult mai vizibil pentru că fac mult mai multă gălăgie. După doi ani de pandemiei societatea românească e obosită, sătulă, nu mai are răbdare să asculte proiectele oamenilor politici și gălăgia este mult mai vizibilă. Și noi trebuie să ne regăsim energia de a face opoziție și să arătăm că AUR nu vine cu soluții, ci face doar gălăgie.
  • Poziționarea pe campania de vaccinare ne-a tras în jos, dar cred că a fost decizia corectă. USR a făcut ceea ce trebuie în această perioadă pandemică.
  • Pandemia ne-a oprit să avem o interacțiune directă (cu alegătorii). USR-ul este partidul creat în stradă, care vorbea cu oamenii direct, nu am fost doar partidul Facebookului. După această criză medicală, după pandemie, trăim o criză socială.
  • Știu ce trebuie să facem: să rămânem uniți, să ne spunem problemele în interiorul organizației. Toate partidele au probleme, au diverse opinii între lideri, însă când ieși în fața votanților, oamenii vor să vadă că ești responsabil, matur și ai soluții. Trebuie să ne spălăm mai puțin rufele în văzul tuturor.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro